Za posledných sedem dní sa toho zrodilo dosť veľa. Nad všetkým ale vyčnieva veľkolepý počin Švédov Cult of Luna, ktorí sa zas hlásia o slovo a už v apríli zrejme prinesú jeden z top albumov roka.

Magnet týždňa

Švéski post-metalisti Cult of Luna ešte ako sedemhlavá hydra zvalcovali srdcia všetkých fanúšikov ťažkých gitár, keď za úsvitu roku 2013 vydali strhujúce dielo Vertikal. Nasledovala dvojročná pauza, nečakane zažehnaná oznámením nového albumu a dve zmeny v zostave. Nahrávka Mariner vyjde 8. apríla a je výsledkom spolupráce dnes šesťčlennej kapely a vynikajúcej speváčky Julie Christmas, ktorá pôsobila v žánrovo spriaznených projektoch Made Out of Babies, Battle of Mice a Spylacopa. Strhujúca skladba A Greater Call bude prvou na albume Mariner, no hlas speváčky v nej má podporujúce postavenie. Podľa slov kapely je v ďalších kúskoch jej prejav omnoho výraznejší, takže sa máme na čo tešiť. (ak)


Šroty týždňa

Ak ste sa tešili na pražský koncert Biohazard, máme pre vás zlú správu. Kapelu opustil Scott Roberts, kvôli čomu je zvyšok turné zrušený. (pm)

Začínam uvažovať nad vytvorením novej rubriky s názvom "Vypýtaš – dostaneš". Tento týždeň by jej jednoznačne dominovali Bullet For My Valentine so skladbou Worthless (angl. bezcenný). No, páni, výstižnejšie by som to ani nevedel napísať. (pm)


Novinky

Gitarista Mötley Crüe Mick Mars nelení a cez týždeň zverejnil ukážky z dvoch nových skladieb - Gimme BloodShake the Cage. Na pomoc si zavolal ex-speváka kapely. A musím povedať, že John Corabi znie výborne. Rovnako ako obe ukážky. (pm)


Steel Panther jednoducho musíte mať radi. Alebo aj nie. Ale jedno im uprieť nemôžete - títo páni rozhodne majú talentu na rozdávanie. A ešte sú aj vtipní. Ideálna kombinácia. Výbornou ukážkou je aj skladba The Burden of Being Beautiful v živej unplugged verzii. (pm)


Veľmi príjemnú skladbu nahralo avantgardné duo Cobalt. Americká kapela jestvuje od roku 2003 a ich albumová novinka sa bude rozprestierať na dvoch CD s názvom Slow Forever. Skladbu Beast Whip opatrili chytľavými melódiami nasiaknutými thrashom ale i sludge metalom. Intenzívny deväťminútový výplach. Nahrávka vychádza na večne hľadajúcej a nikdy neutíchajúcej značke Profound Lore 25. marca. (ak)



Stihnete si vypočuť 15 skladieb za 23 minút? Jasné, že stihnete! Musíte si ale spraviť v hlave miesto, lebo novinka powerviolence/grindcore-ových pánov z Magrudergrind, Vás svojou intenzitou a energiou zaskočí nepripravených. Ich čerstvá nahrávka II vyšla uplynulý piatok a môžete si ju celú vypočuť vďaka streamu na AV Club. 11. marca si navyše toto bláznovstvo môžete vychutnať naživo v Bratislave, pokiaľ sa dostavíte do Fugy. Predskakovať im bude totálny protiklad - morbídne pomalí sludge metalisti Primitive Man. (ak)



Premýšľali ste pri počúvaní už niekedy nad tým, či tie bicie fakt nahral človek z mäsa a kostí? Mne táto otázka napadla pri počúvaní dvoch nových skladieb od madridských šialených technikov Wormed. Hudba, ktorú produkujú, je pravdepodobne to najtvrdšie, čo dnes budete počuť. Hrajú technický death metal inšpirovaný akousi formou sci-fi, pretože názvy skladieb The SingularitarianismEukaryotic Hex Swarm nie sú z tohto sveta. A zdá sa mi, že aj ten bubeník odniekadiaľ priletel. Nový album Krighsu kapele vychádza 18. marca. (ak)


Poľskí umiernení rockeri Riverside so svojím albumom Love, Fear and the Time Machine slávia úspech nielen doma, ale i v ostatnej Európe a tiež USA, kde v septembri odohrali veľké turné. A ani tento rok si neoddýchnu - v apríli prebehné turné po Poľsku a v rámci letných festivalových zastávok majú namierené napríklad i do Olomouca. Nižšie si môžete pozrieť kreslené lyric video k balade Time Travellers, ktorá sa stala najnovším singlom z nahrávky. (ak)


Haken sa ukázali byť jednou z tých výnimočnejších mladých progresívnych kapiel, ktoré sa moderné trendy neboja miešať s klasikou a ich hudba je veľmi vkusnou a príjemnou záležitosťou na pomedzí Dream Theater a djentu. Práve vyšiel teaser na nový album Affinity, ktorý vyjde koncom apríla. Jeho vizuál, ako i stránka kapelyobal novinky sú inšpirované "vintage" technológiami a vyčarujú Vám úsmev na tvári. Obal ako z kotučáku, kazeta prehrávaná na starom zaprášenom počítači či zvuk ihličkovej tlačiarne na oficiálnej stránke. Toto všetko krásne kontrastuje s ultra moderným a sviežim zvukom samotnej kapely, ktorý predviedli už na predošlom počine The Mountain. (ak)


Deströyer 666 sú zase staroverci. Hobľujú nefalšovaný thrash opatrený šťavnatými sólami a vybíjanými koženkami. Nový videoklip k songu Wildfire môžete zhliadnuť na Vimeo. Rovnomenný album vychádza už onedlho – 16. februára. (ak)


Jedna z najlepších vecí tohto týždňa sa zrodila v čilsko-britskej dielni kapely Criminal. Moderný priamočiary thrash, s coreovými prvkami, ktorý ale pohodlne osloví aj veteránov tohto žánru. Shock Doctrine počúvajte na stránkach Blabbermouth. Prvý singel z prichádzajúceho albumu - Down Driven - nájdete nižšie. Na dosku Fear Itself si musíte počkať do polovice marca. (pm)


Pred mesiacom vyšla na americkom území novinka tuniským orientálnym metalistom Myrath. Fanúšikovia zo starého kontinentu môžu látku dobiehať teraz, keď bola nahrávka zverejená na Bandcampe. Kapela za desať rokov svojej existencie stihla vypustiť štyri nahrávky a tou poslednou je Legacy (odkaz), čo je aj význam slova Myrath.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/cultoflunamusic

Súvisiaci interpreti: Biohazard, Cult of Luna