Nechýba im talent ani sebavedomie a už pred vydaním prvej autorskej skladby si stihli na slovenskej scéne urobiť celkom slušné meno. Reč je o kapele Prešporskí Junáci, ktorú ste už mohli spoznať na akciách ako sú bratislavský Urban Market a rôzne retro večierky zamerané na 80. a 90. roky, ale aj na Grape festivale.

Zástup fanúšikov si Prešporskí Junáci získali vďaka kvalitnému a originálnemu akustickému prevedeniu R&B a popových skladieb od svetových ikon ako sú Michael Jackson, George Michael alebo James Brown. Keď sa však spevák skupiny Daniel Kapitán v roku 2015 objavil ako neprehliadnuteľný hosť na ostatnom albume Halfway to the Grave skupiny Lavagance (napr. skladba Make Me Smile), bolo jasné, že u tak výrazného hlasu sa skôr či neskôr dočkáme aj vlastnej tvorby v jeho domovskej kapele.

Nie o meste, ale o jeho energii a komunite

Junáci sa s prípravou debutu neunáhlili a svoj prvý singel s názvom Bratislava vydávajú až teraz. Kapela ho nahrávala v LVGNC Studios, kde naraz nahrala niekoľko nových skladieb.

"Dlhšie sme rozmýšľali nad tým, ktorú z vecí dáme von ako náš prvý singel, a nakoniec sme sa spoločne zhodli, že práve Bratislava je skladba, ktorá bude ľudí baviť svojou živou energiou," hovorí gitarista Michal Bobula. "Bolo to aj z dôvodu, že sme začínali ako pouličná kapela v uliciach Bratislavy, z čoho vznikol vlastne aj názov našej kapely. Pieseň nie je primárne o meste ako takom, ide skôr o komunitu ľudí, ktorá v tomto meste žije, o jeho energiu," vysvetľuje Daniel Kapitán.

Debutový singel predstavujú mladí hudobníci spolu s videoklipom, ktorý nakrútil mladý režisér Jakub Varačka, za kameru sa postavil Milan Kulifaj. "Videoklip sme točili u nás v skúšobni, snažili sme sa o jednoduchosť a hlavne sme sa chceli vyhnúť prostrediu mesta, aby sme nezašli do prvoplánového klišé, nakoľko už názov skladby je dosť popisný," hovoria s úsmevom chalani.

V klipe sa objavilo aj niekoľko známych tvárí ako stand-up komici z Temných Kecov či raper Vladis, na ktorého ostatnom albume spevák tiež hosťoval. "Chalani sú naši kamaráti a videoklip, ktorý je o meste a tým pádom aj o ľuďoch, sme chceli mať plný kamarátov, pretože najmä oni nás posúvajú ďalej," dodáva basgitarista Tamás Belicza. Štvorčlennú zostavu dopĺňa gitarista, bubeník a perkusionista Adam Noška.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk za kapelu Prešporskí Junáci poskytla Zuzana Ježeková. Článok bol upravený a doplnený redakciou. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/presporskijunaci.