Čardáš, klasika aj pop zneli v utorok večer v bratislavskej Aegon aréne Národného tenisového centra. Známy orchester Cigánski diabli nadviazal na minuloročný úspešný galakoncert k svojmu 10. výročiu a fanúšikom tentokrát ponúkol Valentínsky koncert, na ktorý si hudobníci opäť prizvali viacerých hostí.

Oproti augustovému koncertu na oslavu jubilea (reportáž) bola tentokrát zostava pozvaných umelcov mierne obmenená. Boli nimi Slovenskí symfonici s dirigentom Adriánom Kokošom, Veľký cigánsky orchester, Mária Čírová, Robo Grigorov a mladý huslista Roman Kim.

O tom, že hudba spája, však nesvedčila len prítomnosť hostí, ale aj
žánrová pestrosť večera. V podaní Cigánskych diablov to bola napríklad ľudovka Macejko, ale aj známy hit Karola Duchoňa Čardáš dvoch sŕdc, kde sa violončelistka Silvia Šarköziová predstavila ako speváčka a skladbu zaspievala s rómskym textom. Okrem toho pridala aj známu ruskú pieseň Oči čierne.

Cigánski diabli, Valentínsky koncert Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Ako špičkoví sólisti sa členovia orchestra predviedli v zmesi ruských cigánskych piesní a balád, v skladbe Tanec cigánky z nového muzikálu Prekliatie aj Adagio. Šéf Cigánskych diablov Ernest Šarközi sa zaskvel vo vlastnej kompozícii pre cimbal s názvom Fantázia a celý orchester v zmesi židovských piesní a skladbe Havana gilla.

Úspech u publika si vyslúžili aj spomínaní hostia. Prvým bol mladý, 26-ročný husľový virtuóz z Nemecka Roman Kim, ktorý ponúkol Paganiniho husľový koncert č.1. Po ňom prišla speváčka Mária Čírová, aby za klavírom zaspievala skladby UnikátBúrka, spolu so Silviou Šarköziovou cigánsku Nane cocha a sama aj známe songy Načo pôjdem domovDuj, duj, dešuduj.

Tretím hosťom bol Robo Grigorov, ktorý s gitarou a v sprievode klavíra zaspieval hity Kým ťa mámMám 300 mesiacov. V sprievode Cigánskych diablov potom predviedol aj Spoveď chuligánaPoctu Majakovskému.

Exkluzívny rozhovor: Robo Grigorov: Človek sa vždy a všade nakoniec stane len tým, kým vždy bol

Cigánski diabli, Valentínsky koncert Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Záverečný Montiho čardáš, ktorý dvíhal divákov zo stoličiel, si podelili primáš Štefan Banyák a hosť koncertu Roman Kim. Tempo zvoľnilo pri záverečnej piesni Those Were The Days z reperoáru britskej speváčky Mary Hopkin, ktorú opäť s rómskym textom zaspievala Silvia Šarköziová. Odmenou za výkony bolo zaslúžené standing ovation. Už dnes sa s týmto programom predstavia účinkujúci aj v Nitre, lístky sú ešte v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Cigánski diabli sú jedinečné zoskupenie hudobníkov, ktoré je odborníkmi považované za jeden z najlepších orchestrov v kategórii etno a world music. Orchester koncertoval na piatich kontinentoch a v 35 štátoch sveta. Spolupracuje s mnohými poprednými symfonickými orchestrami, dirigentmi, spevákmi a inštrumentalistami rozličných hudobných žánrov.

Cigánski diabli zatiaľ vydali päť albumov, za ktoré získali tri zlaté a dve platinové platne. Vedúci orchestra Ernest Šarközi je autorom muzikálu Prekliatie, ktorý mal premiéru 21. januára tohto roku v Divadle Nová scéna. Ďalšie predstavenia sa uskutočnia v marci a apríli v mestách po celom Slovensku.

Prečítajte si tiež: Cigánski diabli: V každom existuje nenávisť, aj keď si to nikto z nás nechce priznať

Text: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: TASR - Pavol Zachar

Súvisiaci interpreti: Cigánski diabli