Martin Harich vydáva svoj štvrtý album Mapy vo vinylovej edícii. Tento týždeň svoju prvú platňu uviedol do života v pražskom paláci kníh Luxor. Krstným otcom albumu sa stal herec a vedúci súboru muzikálu a operety plzenského Divadla J. K. Tyla Lumír Olšovský.

Práve pod jeho režijným dohľadom účinkuje Martin Harich v muzikáli Chyť mě, jestli na to máš. Krst sa uskutočnil za účasti priateľov, zástupcov médií a kolegov z hudobnej branže. Udalosť doplnila výstava olejomalieb k albumu od britskej maliarky Abbie Puskailer, ktorá žije v Bratislave so svojím manželom, hudobníkom a hercom Thomasom Puskailerom. Výstavou na krste sa začala symbolická cesta obrazov po českých mestách v rámci Harichovho jarného turné. Uskutoční sa v apríli v Prahe, Brne, Ostrave a Plzni. Slovenskú časť turné absolvoval spevák minulý rok.

Album Mapy vyšiel v septembri a jeho CD verziu krstila populárna slovenská speváčka Sima Martausová v Bratislave. Vinylové vydanie sa Martin rozhodol uviesť do života v Prahe. "Nahrával som ho kade-tade a nesie v sebe atmosféru daných miest," hovorí spevák o  nahrávke. "Milujem staré formáty a ten rituál, keď na gramofón položím vinyl a ihla sa zareže do jeho drážok. Dnešný deň je pre mňa veľkým sviatkom."

Martin Harich - krst LP Mapy, 2018 Zdroj: Herminapress

"Potešilo ma, keď ma Martin oslovil ako budúceho krstného otca jeho LP platne. V posledných mesiacoch sme spolu strávili v plzenskom divadle veľa času a mal som možnosť spoznať jeho perfekcionizmus. Ten sa samozrejme premieta aj do jeho hudby. Skladby z platne Mapy mám veľmi rád. Preto som ponuku s radosťou prijal," komentuje Lumír Olšovský.

V duchu cestovania, vďaka ktorému Martin Harich naberá energiu do ďalšej práce, sa niesol aj krst vinylu. Pokrstený bol netradične pieskom z "konca sveta" - zo španielskeho misu Finisterre. 22-ročmý spevák a skladateľ si kúsok z neho priniesol domov na Slovensko počas jeho takmer sedemstokilometrovej púte do Santiaga de Compostela, ktorú absolvoval pred troma rokmi.

Lumír Olšovský sa úlohy krstného otca zhostil veľmi poctivo. Okrem gratulácií od plzenského muzikálového súboru vyzval v rámci krstu Martina k tomu, aby prítomným v češtine zahrali spoločne ukážku z hry, v ktorej sa nastávajúci svokor snaží od mladého podvodníka Franka Abgnala zistiť, kto Frank v skutočnosti je. Improvizáciu zakončil Lumír v kontexte krstu: "Ja viem, kto ste. Ste vynikajúci spevák, skvelý skladateľ i textár, výborný herec, super parťák a perfektný kamarát."

Prečítajte si tiež: 

Martin Harich má prvý animovaný klip. Vypočujte si chytľavú pieseň Kvapka

Zabudnite na miláčika dievčenského publika. Martin Harich je už niekým iným

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Filip Vítek. Tlačovú správu sme upravili.


Foto: Herminapress

Súvisiaci interpreti: Martin Harich