Daniel Jankech je skladateľ, textár, spevák a basgitarista, pre ktorého je hudba celoživotnou vášňou a počas pandémie sa rozhodol svoju tvorbu nahrať a vydať na debutovom albume. Postupne ho napĺňa piesňami, ktoré si skladá podľa emócií, ktoré práve prežíva. Pozrite si stručný prierez niektorými z jeho doposiaľ zverejnených pesničiek.


Hudobníkov pripravovaný album sa bude volať Posledný vlak, podľa piesne, ktorú zložil už ako 16-ročný a hrával ju s kapelou po dedinských zábavách. "Bola to moja druhá skladba, ktorú som zložil. S prvou som získal cenu za vlastnú tvorbu v ôsmej triede ZŠ. Trochu som ju v dnešných časoch upravil, aby zodpovedala dnešným nárokom a štandardom," hovorí Daniel Jankech.


Na nahrávaní albumu spolupracuje s producentom Ľubomírom Mazákom, ktorý má na starosti aj mix a mastering piesní. Danielove skladby sú občas aj angažované, ako napr. Zúrivý lesník. "Napísal som ju po tom, čo ťažiari (nie lesníci) vyrúbali časť lesa, kde som chodil na huby. Rástli tam bedle a veľa suchohríbov. Fakt ma to naštvalo, tak som dal do toho nejaké emócie. Avšak nie je to útok na lesníkov, ako si to niekto môže vysvetľovať, skôr kritika majiteľov lesa, ktorých motiváciou je zisk," vysvetľuje spevák a skladateľ.


Skladbou, ktorú má Daniel podľa vlastných slov najradšej, je melancholická pieseň Po nočnom daždi. "Zvyčajne si všetky texty píšem sám, ale tento je výnimkou. Skladbu som zložil, keď som mal asi 18 rokov. Bol som vtedy veľmi smutný, býval som na stredoškolskom internáte. Mal som po ruke básne od Jána Kostru a táto ma jednoducho zaujala svojou atmosférou a vdýchol som jej niečo ako dušu v podobe hudby a môjho spevu. Viem, možno to nie je šálka kávy pre každého poslucháča, ale táto skladba ma charakterizuje a citlivej duši môže byť blízka. Dlho som ju mal naškrabanú v šuflíku, a po niekoľkých desaťročiach som ju vytiahol von," prezrádza hudobník.


Na sklonku roka 2021 vydal hudobník sviežu gitarovku Poď, je čas žiť, ktorú zverejnil spolu s videoklipom a bola to prvá skladba, s ktorou nás v Hudba.sk oslovil, že by nás mohla zaujať. Je to pieseň so sympatickým nádychom nostalgie, ktorá určite poteší ľudí milujúcich život, zábavu, mladosť a slobodu. Text má mnoho významov, podľa toho, v ktorej fáze života sa práve nachádzate. Za zmienku pri tejto skladbe stojí aj gitarové sólo producenta Ľubomíra Mazáka.


Zatiaľ posledná, ôsma zverejnená skladba Daniela Jankecha je inšpirovaná Ezopovou bájkou O vlkovi a psovi - Ži ako vlk. "Sloboda je najvyššia hodnota a dáva nám možnosť tvoriť, rásť, ale aj sa zabávať, či si žiť po svojom. Nesmieme byť uviazaní na reťazi ako úbohý psík vo videu. Nájdime svoju hrdosť a občas je možno dobré aj niečo stratiť zo svojho pohodlia, aby sme boli šťastní. Aj ja som vymrzol pri nakrúcaní videa, zbavil som sa komfortu, aby som získal viac slobody," hovorí o piesni.


Ak vás tvorba Daniela Jankecha zaujala, všetky jeho doposiaľ zverejnené skladby nájdete na jeho hudobnom kanáli na Youtube, kde bude postupne vydávať aj ďalšie pesničky.

Text: Hudba.sk (zdroj: Daniel Jankech)