Skupina Dora po neopunkovej verzii piesne Tancuj, tancuj, vykrúcaj vdýchla život ďalšej ľudovej piesni so svojím klasickým rockovým vkladom, no tentoraz aj s popovým šmrncom a mäkším aranžmánom. Skladbu, ktorá dotvára minuloročný album 3.00 hrmených, zverejnila kapela spolu s videoklipom.


Kapela Dora upravuje ľudové piesne do rôznych odnoží rockovej, i tvrdšej hudby, už sedem rokov. Až so skladbou Z Východnej Dievčatá sa však rozhodli výraznejšie odlíšiť od svojej predošlej tvorby, keďže v nej neznie elektrická gitara. Výsledok tak nesie príjemný akustický zvuk a atmosféru pripomínajúcu pokoj vianočných kolied. Skladba vznikla na podnet speváka Lukáša Slobodníka, ktorému ľudovka utkvela v pamäti. Pesnička s jemnejším prevedením zapadla do koncepcie albumu 3.00 hrmených (2021) aj koncertného programu kapely.

Skladbu aranžoval, produkoval, mixoval a mastroval gitarista skupiny Tibor Seidl. "Pri aranžovaní skladby som sa snažil po zvukovej stránke využiť celý potenciál akustickej gitary. Skladba sa trošku vymyká nášmu štýlu, ale zapasovala ideálne do celého konceptu a myslím, že ľudia na ňu na koncertoch reagovali veľmi pozitívne. Samozrejme, v skladbe sa nachádzajú aj bicie, basa a klavír," s úsmevom prezrádza gitarista, ktorý sa postaral aj o aranžmány ostatných piesní na albume.


Jednoduchý text známej ľudovky je oslavou čistej prirodzenosti v kráse žien ale aj prírody. Pri tvorbe klipu však kapela nešla po doslovnom význame. "Nesnažili sme sa tam dať nejaký potôčik či dievčatá, ale vybrali sme si jedno dievča, ktoré je nenamaľované, prirodzené, možno aj tajomné a užíva si krásnu čistú prírodu. No zrazu jej napadne, že sa skúsi upraviť, namaľovať. Chvíľu sa jej to páči, no po chvíľke si uvedomí, že to nie je ona, že sa najlepšie cíti taká, aká je," ozrejmuje Tibor Seidl, ktorý spracoval námet a scenár videoklipu. Spolutvorcom vizuálu je Matej Komlóši, ktorý skupine pomohol s kamerou a strihom.

"Časť videoklipu sa nakrúcala vo vojenských lesoch pri Malackách, ktoré sú čarovné. Už dlho som tam chcel robiť nejaký klip. Vždy, keď som išiel do Česka, som sa na tie lesy pozeral z diaľnice a vedel som, že tam chcem niečo točiť. A vyšlo to super, ten les je taký skvelý, že keby len ten sa nakrúca, tak by to bolo výnimočné. Chvíľkami sme mali pocit, že to ide samo a v lese sme za tri hodinky boli na komplet vybavení, čo bolo pre nás zatiaľ najrýchlejšie natáčanie klipu," približuje Seidl prvú z lokácií vo videu, pri ktorej si kapela musela na stránke Ministerstva obrany SR overiť, či v čase plánovaného nakrúcania neprebieha vojenské cvičenie.

Druhá línia klipu sa nakrúcala v poľovníckom kaštieli v Palárikove, ktorý v sebe ukrýval všetky potrebné kulisy bez toho, aby ich bolo potrebné inštalovať. Nádherná miestnosť s historickým klavírom aj dobové zrkadlo, ktoré prepájali myšlienky piesne znázornené hlavnou aktérkou Tatianou Vontorčíkovou.

V súčasnosti sa kapela, ktorá už má na konte spolupráce s Kukom z Horkýže slíže, Mirkou Partlovou či Simonou Kačmárovou, teší na uvoľňovanie opatrení, aby mohla piesne z albumu 3.00 hrmených zahrať aj naživo. Na nahrávke nájdete aj spoluprácu s orchestrom Taste of Brass a videosingle Tancuj, tancuj, Zamiloval sem si dívča a Heľpa.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Správu sme upravili.