V stredu po dvoch mesiacoch pokračoval súdny proces so slovenskou speváčkou Darou Rolins, ktorá je obžalovaná zo spôsobenia smrteľnej nehody. V júli 2010 totiž svojim automobilom zrazila muža na skútri a ten nehodu neprežil.

Porotkyňa a mentorka v súťaži Hlas Česko Slovenska sa však na súdnom pojednávaní v českej metropole Praha nezúčastnila, keďže je na dovolenke na indonézskom ostrove Bali. Vypovedali tak policajti, ktorých na miesto nehody privolali, a ďalší znalci.

Vdova po zosnulom motocyklistovi Olga Rotreklová počas výpovede znalcov odmietavo krútila hlavou a jej dcéra podľa denníka Blesk skríkla, že keby sa speváčka pozerala na cestu, jej otec by stále žil. "Zo strany Rotreklových to bolo veľmi emotívne. Najmä keď sa prerokúval znalecký posudok pána doktora Berana, ktorý vo svojich záveroch uvádza, že niektoré zranenia vznikli až dodatočne a nesúvisia s dopravnou nehodou," uviedol pre portál iDnes speváčkin právny zástupca Robert Vladyka.

Podľa odborníka na diaľničnú dopravu Rolins svojím autom na neprehľadnej ceste nevytvorila náhlu prekážku a muž na ňu mohol reagovať. S jeho výpočtami i spôsobom spracovania posudku nesúhlasili prítomní odborníci z Ústavu súdneho inžinierstva v Brne ani sudkyňa Zuzana Zápalková. "Uvedomujete si, že váš posudok rozhoduje o ľudských osudoch?" povedala. Z výsluchov policajtov vyšlo najavo, že v dokumentácii nehody boli nepresnosti. Podľa zástupcov Ústavu súdneho inžinierstva v Brne opravené výsledky svedčia o tom, že keby Rolins šoférovala vo svojom jazdnom pruhu, s motocyklom by sa nezrazila.

Podľa znalca v odbore súdneho lekárstva, ktorého predvolala obhajoba, Rotreklovu smrť zapríčinil poúrazový šok v kombinácii so zdravotným stavom obete. Upozornil na to, že muž bol pred príjazdom do nemocnice pri vedomí a pitevnú správu označil za neúplnú a chybnú. Proti tomu sa ohradili zamestnanci Ústrednej vojenskej nemocnice, ktorí vykonali pitvu. Pojednávanie bolo niekoľko ráz prerušené a sudkyňa ho odročila na 16. mája. Podľa Vladyku by sa na ňom mala zúčastniť aj Rolins.

Dara Rolins nepripúšťa svoju vinu a nepredpokladá, že by sa dostala za mreže. "Nepočítam s tým ani na jednu sekundu, pretože za tým volantom som sedela ja a viem úplne presne, čo sa stalo a ako to bolo. Jedna vec je, že ma to nesmierne mrzí a myslím si, že je to trest pre každého, kto len trochu zažil niečo podobné, stratil niekoho blízkeho, ocitol sa v podobnej situácii. Jednoducho, byť v nesprávny moment na nesprávnom mieste. Neprajem to nikomu," uviedla speváčka v januári.

Informácie pochádzajú z webovej stránky iDnes.cz a archívu tlačovej agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins