Americká speváčka Jennifer Lopez zverejnila klip ku skladbe I Luh Ya Papi, v ktorom sa pohrala s tradičnými rodovými stereotypmi. Ženské telo ako sexuálny objekt vo videu nenájdete. Speváčka otočila kartu a do pozície sexuálnych objektov zámerne postavila polonahých mužov. Jediný, kto sa tejto štylizácii vyhol je hosťujúci raper French Montana.

Polonahé ženské telá, sexi pózy, veľavravné pohľady, to sú prvky, ktoré do svojich klipov zahŕňa mnoho hudobníkov. Mohlo by sa zdať, že prevahu v tomto smere majú najmä mužskí interpreti, hlavne raperi, ktorí takýmto spôsobom objektifikujú ženy. Pravdou však je, že viaceré speváčky sa do pozície sexuálnych objektov nanominovali samé a po príklady ani netreba v mysli siahať príliš hlboko. Svoje telo až príliž často vystavuje vo svojich klipoch na obdiv provokatérka Miley Cyrus, ktorá samu seba bez zábran prezentuje v obscénnych záberoch bez akejkoľvek umeleckej výpovede. Dobrovoľne sa prezentuje lacno, miestami až vulgárne, no táto zbraň v jej rukách stratila pre časté opakovanie svoj význam.

Klišé v podobe sexi póz si v spoločnom klipe k skladbe Can't Remember To Forget You neodpustili ani Shakira s Rihannou. Speváčky spojili sily a predviedli sa v sexi outfitoch, ponúkli ľahko erotické zábery zachytávajúce vzájomé dotyky a zbližovanie. Takýto typ ponúkania vlastného tela nie je pre tieto popové speváčky žiadnou novinkou. Sexuálne objekty zo seba robia vo viacerých svojich videoklipoch. No aspoň nie vulgárne ako spomínaná Miley.

Jennifer Lopez v tomto smere nie je žiadnou svetlou výnimkou, no vo svojej novinke I Luh Ya Papi sa rozhodla ísť na to z opačného konca. Sexuálne objekty si spravila z mužov. Mladých, opálených, s vyšporotvanými telami, ktoré zahaľujú maximálne plavky. Vtipne do klipu zahrnula aj staré známe klišé zobrazujúce krásne ženy v skromných bikinách, umývajúc drahé autá s množstvom peny a vody. Aj túto rolu v novom klipe stvárnili muži. K tomu J.Lo pribalila zábery z luxusnej jachtu, na ktorej ju tiež obklopuje hŕstka výstavných kusov. Zo samotného intra aj záveru klipu je zrejmé, že Jennifer sa na objektifikovaní mužských tiel v klipe dobre zabáva. Zabavte sa aj vy.

Samotná skladba I Luh Ya Papi  bude súčasťou speváčkinho pripravovaného ôsmeho štúdiového albumu. Lopez už z neho fanúšikom ponúkla aj piesne Girls a Same Girl, pričom k druhej menovanej zverejnila aj videoklip. Štúdiovka by sa mala dostať do predaja neskôr v tomto roku.


Autorka: Miroslava Rabčanová (Zdroj: SITA, archív Hudba.sk)
Foto: Youtube.com

Súvisiaci interpreti: Jennifer Lopez