Slovenský raper Majk Spirit zverejnil v piatok 13. marca videoklip ku skladbe Spirit Animal. Známy Bratislavčan pesničku označuje ako tú najreálnejšiu, akú kedy napísal. Keďže novinka vychádza v dňoch, kedy Slovensko čelí kríze spôsobenej eskaláciou koronavírusu, rozhodol sa priniesť k nej oficiálny merchandise, ktorým prispeje na pomoc v boji s epidémiou.

Spirit Animal je prvým oficiálnym singlom Majka Spirita od vydania jeho posledného albumu Nie som tu náhodou. Skladbu označuje ako intro k svojej tvorbe na rok 2020. "Spirit Animal sú moje myšlienky a emócie nahromadené za posledný rok. Chcel som to všetko vypovedať ešte pred tým, ako začnem vydávať novú hudbu," hovorí Majk o tracku, ktorý je prelomovým bodom medzi spomínaným albumom a etapou jeho nových singlov. "Klip režíroval český šaman Adam Pavelka," dodáva Majk na margo vizuálu, ktorý nakrúcal koncom februára v Prahe. Mladý český režisér má na konte okrem iného spolupráce s Darou Rolins či s Rytmusom.

Singel je od 13. marca dostupný na všetkých digitálnych platformách a raper k nemu chystá aj kolekciu merchu, ktorého predajom chce podporiť boj proti koronavírusu. "Chystám pre vás Spirit Animal merch a rozhodol som sa, že všetok zisk z neho použijem na podporu slovenského zdravotníctva," uviedol v nedeľu na sociálnych sieťach. Zároveň verejnosť a svojich fanúšikov vyzval, aby ho kontaktovali s odporúčaniami na neziskové organizácie, ktoré týmto spôsobom môže podporiť. 


Sólové projekty aj novinky s H16

Po hudobnej stránke singel zastrešil Spiritov dvorný producent a kolega z H16 Grimaso, ktorý k textu zvolil minimalistický podklad s klavírnymi prvkami. "Hudbu sme robili spoločne v našom novom štúdiu. Dostal som základné indície, ako by mala vyzerať, akú by mala mať atmosféru a vznikala priamo pred Majkom, úplne freestylovo. Bol to čisto kreatívny proces - Majk písal text a ja som išiel od bicích až po melódiu. Málokedy tvoríme takto spolu. Často mám hudby vyrobené a už len vyberáme. Toto bol v podstate experiment a funguje to," priblížil proces vzniku skladby producent.

"Tento sound a celý tento štýl je pre mňa akoby taký návrat späť k Majkovým koreňom, k mixtapu Mladý rebel alebo ešte do čias pred ním, ku skladbám ako Byť či nebyť. Je to vyslovene taký ten undergroundový sound. Nie je tam cítiť mainstream, je to viac-menej čisto hip-hopová záležitosť," dodal Grimaso.

Majk Spirit
podľa vlastných slov aktuálne prežíva jedno z najspokojnejších období, a to nielen v pracovnom, ale aj v súkromnom živote. Pre fanúšikov tento rok pripravuje jednu z najaktívnejších sezón svojej doterajšej kariéry. Tešiť sa môžu na jeho sólové projekty i spolupráce s formáciou H16. "Cítim, že 2020 bude jeden z najplodnejších rokov, aké som kedy mal," poznamenal 35-ročný raper.

Zdroj: SITA + TS/Adriána Čahojová (Hudba.sk edit)
Foto: Adam Dilej

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit