Prvý singel z nadchádzajúceho druhého albumu indiepopovej krásky je už známy a je predzvesťou temnejšej Lany Del Rey. Pôvodne sa hovorilo o jeho internetovej premiére ešte v piatok 11. apríla, no napokon ho predstavila až cez víkend na kalifornskom festivale Coachella a v pondelok pre všetkých na Youtube.

Tá istá, ale predsa iná. Speváčka s melancholickými vokálmi spolupracovala na novinke s gitaristom a vokalistom skupiny The Black Keys Danom Auerbachom. Práve vplyvom držiteľa ceny Grammy za najlepšieho producenta v roku 2013 stratili dominanciu v speváčkinej tvorbe perkusie a zastúpili ich gitary.

Skladba West Coast jemne pripomína hit Summertime Sadness z úspešnej prvotiny, ktora sa dočkala aj svojej reedície (recenzia). Sedemdesiate roky a úzkosť nad nenaplnenou letnou láskou však tentokrát strieda fascinácia mužom zo západného pobrežia a osemdesiatymi rokmi. Podobnosť medzi dvomi piesňami pravdepodobne spôsobuje aj fakt, že s Auerbachom a Del Rey spolupracoval aj jej takpovediac dvorný skladateľ Rick Nowels.

West Coast Zdroj: Youtube

Zlá a znamenitá

Hymna jarnej depresie pochádza z druhého štúdiového albumu Ultraviolence. Ten by sa mal objaviť na pultoch predajní už začiatkom mája. Speváčka ho v tlačovej správe ohodnotila nasledovne: "Nahrávka je hotová a je krásna; je tak zlá a znamenitá. Je absolútne nádherná. Temnejšia než prvá."

Kuriozitou je, že dva týždne pred premiérou nového singla na festivale Coachella v Kalifornii unikla na internet nahrávka Meet Me In The Pale Moonlight. "Diskotékovo" ladenú demo nahrávku najskôr fanúšikovia považovali za prvý singel očakávaného albumu, Lana Del Rey však tieto tvrdenia odmietla. Pieseň, ktorá je na jej pomery neobvykle rezká, podľa nej nie je nová - napísala ju vraj už pred štyrmi rokmi pre iného interpreta či interpretku. Únik starej skladby však spôsobil, že novinka svojím zvukom prekvapila ešte viac.


Autor: Marek Majzon
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey