St. Vincent pred pár dňami zverejnila druhú ukážku z očakávaného albumu Daddy's Home, ktorý vyjde 14. mája. Novinka s názvom The Melting of the Sun je poctou ženám zo šoubiznisu, ktoré sa stretli v živote i kariére s rôznymi prekážkami. Skladbu zverejnila s originálnym videoklipom a predstavila ju už aj naživo.

Talentovaná hudobníčka a skladateľka už pri zverejnení prvého singla Pay Your Way In Pain avizovala, že album bude inšpirovaný hudobnou scénou 70. rokov minulého storočia. Dokázala to aj v novinke, v ktorej sa stretli vplyvy Davida Bowieho či Pink Floyd. Na legendárnu kapelu odkázala po hudobnej i textovej stránke hneď v úvode skladby. "Je mi tak ľúto, že som zmeškala tú párty. Pozdravujem na odvrátenú stranu Mesiaca", čo je názov kultového albumu The Dark Side of the Moon z roku 1973.

Tematicky sú však hlavným motívom piesne ženské umelkyne, ktoré Annie Clark alias St. Vincent ovplyvnili. V texte spomína na speváčku Joni Mitchell a jej skladbu Furry Sings the Blues, odvážnu Tori Amos a jej skúsenosť so sexuálnym napadnutím či hrdú Ninu Simone a jej aktivizmus za občianske práva. Silné sú aj slová o herečke Marilyn Monroe. "Moja Marilyn si dala heroín. Povedala: Je to lepšie ako byť zneužívaná, do pekla."

Hudobný aj vizuálny trip

The Melting of the Sun je dokonalou ukážkou toho, s akou precíznosťou St. Vincent vyberá, frázuje a farbí každé slovo, a tým zvádza počúvať pieseň znova, znova a znova. Silný dojem zanechá aj samotná hudba, a to vďaka skvelej rytmike, klávesom či psychedelickému gitarovému sólu, ktoré poslucháča vytrhne z ležérnej atmosféry a prenesie tam, kam bude chcieť.

Nemožno však opomenúť ani prínos skvelých vokalistiek, medzi ktorými sa stretli Lynne Fiddmont a Kenya Hathaway, dcéra zosnulého soulového speváka Donnyho Hathawaya. Práve pre ich výkon sa oplatí vypočuť si skladbu až do konca. Na svoju prácu môže byť hrdý aj producent Jack Antonoff, ktorý si v skladbe aj zahral na niekoľko nástrojov. Tridsaťdeväťročný americký muzikant Doveman zase prispel hrou na organ.

Fanúšikovia si k novinke môžu pozrieť hravý, prevažne animovaný videoklip, pripomínajúci filmovú tvorbu The Beatles z obdobia Žltej ponorky (1968). Jednotlivé scény sprevádzajú text skladby a St. Vincent sa v nich ukázala s tohtoročným typom svojho podpisového modelu gitary. Na réžii spolupracovala s Billom Benzom.


Ešte lepšia naživo

Rodáčka z Oklahomy deklarovala svoje súčasné hudobné i vizuálne smerovanie aj počas vydareného vystúpenia v šou Saturday Night Live. Naplno tak vyznela inšpirácia zvukom 70. rokov a prepojenie jazzu, funku a rocku v skladbe The Melting of the Sun, ktorú odohrala opäť s vlastným modelom gitary, konkrétne Goldie. Okrem toho vytvorila aj čierny a červený variant nástroja. Bohémsky pôsobiacu St. Vincent odetú v kožušine sprevádzali kapela a trojica vokalistiek, ktoré predviedli aj pôsobivú choreografiu.


Svoj neoceniteľný prínos potvrdili spolu so zvyškom kapely aj počas predstavenia marcového singla Pay Your Way In Pain. Muzikantka u niektorých svojich starších skladieb na koncertoch dokázala, že štúdiové nahrávky, ktoré môžu pôsobiť preprodukovane, znejú výborne aj naživo. S ľahkosťou a driveom sa jej to podarilo aj počas live verzie Pay Your Way In Pain. Veď kto si môže dovoliť hrať na lap steel gitare oldschoolovým mikrofónom?


Album Daddy's Home je podľa slov 38-ročnej hudobníčky a autorky inšpirovaný príbehmi jej otca, keď sa v mladosti potuloval nočnými ulicami New Yorku, ako aj zbierkou vinylov zo 70. rokoch, a takisto silným zážitkom, keď ho po prepustení z väzenia v roku 2019 odviezla domov. Ako inšpirácia jej poslúžila aj transgenderová newyorská ikona, herečka Candy Darling, ktorá je známa vďaka spolupráci s Andym Warholom alebo ako múza legendárnej kapely The Velvet Underground.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Zackery Michael

Súvisiaci interpreti: St. vincent