Napriek neutešenej, kultúre neprajúcej situácii je tu dobrá správa pre priaznivcov jazzu. Siedme pokračovanie festivalu Horehronské jazzové dni sa uskutoční aj napriek tomu, že realizácia live verzie nebola možná. Fanúšikovia si ho budú môcť užiť aspoň na diaľku vďaka online premiéram koncertov z Nezávislého kultúrneho priestoru Bombura v Brezne.

Predstaví sa päť domácich kapiel, ktoré odohrali svoje koncerty v tomto kultovom klubovom priestore. Ich záznamy môžete sledovať na stránkach NKP Bombura od 29. apríla do 8. mája. Organizátori veria, že počas posledného koncertu, ktorý sa uskutoční 15. mája, sa budú môcť fanúšikovia s hudobníkmi stretnúť aj naživo priamo v Bombure.

Ako prvé sa vo štvrtok 29. apríla predstavia kapely BasostrojGrooveHub. Ústrednou postavou prvej menovanej skupiny je basgitarista Martin Žiak. Koncertoval s rôznymi zoskupeniami od popu cez blues až po drum&bass (Katka Korček, Silvia Josifoska, Jana Kirschner, Henry Tóth a ďalší). Skupinu Basostroj okrem Martina tvoria Emil Frátrik (bicie), Samuel Kovács (gitara) a Tomáš Findra (klávexy), v Bombure si však na bicie zahral Lukáš Kubičina. Za zmienku stojí, že s Emilom Fratríkom hral Basostroj ako doprovodná kapela amerického hudobníka speváka Vinxa (USA) z kapely Jungle Funk.  Basostroj ponúka inštrumentálnu hudbu plnú basgitary, groovov, loopov a elektroniky.


Skupine GrooveHub sa za svoju deväťročnú existenciu podarilo zozbierať mnoho ocenení, čo svedčí o kvalite a vyzretosti ich hudobnej produkcie. Kapelu založil na jeseň 2012 klávesista, skladateľ a aranžér Ľubomír Šramo. Spolu s energickou a kreatívnou rytmickou sekciou, ktorú tvorí Radovan Vallach na bicie a Adam Hudec na basgitare, vytvárajú zvuk presahujúci hranice tradičných hudobných žánrov.


Online premiéry ďalších dvoch slovenských koncertov môžete sledoať v sobotu 8. mája od 19:30. Predstaví sa speváčka Zuzana Mikulcová s hostkou zo Sýrie, Larou Abou Hamdan. Tvorba a vokálny prejav Mikulcovej je manifestáciou ženskej sily a odhodlania, ale aj krehkosti, jemnosti a ľahkosti. Diváci sa tak môžu tešiť na podmanivú hudbu obohatenú štipkou exotiky. 


Nemenej kvalitnou nadžánrovou hudbou sa v rovnaký deň odprezentuje aj kapela Talent Transport. Trio skúsených hudobníkov - klavirista a spevák Vladislav "Slnko" Šarišský, basgitarista Filip Hittrich a bubeník Marián Slávka - hrá vyzretú hudbu, v ktorej pozadí cítiť odkazy Mareka Brezovského a Deža Ursinyho. V ich hudobných kreáciách sa veľmi prirodzene spája jazz, vážna hudba a pop. Finálny dojem je uchu i duchu lahodiaci a určite stojí za viac ako jedno vypočutie.


Posledná kapela, ktorá vystúpi Horehronských jazzových dňoch 2021, potvrdzuje, že v Sebechleboch žijú talentovaní hudci. Práve odtiaľ pochádza kapela The Turnels Brass band, ktorej prejav je nabitý energiou a nápaditými rytmami. Skupina si v roku 2020 odniesla cenu SOZA za vlastnú autorskú tvorbu a kolektívny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu.

Pre priaznivcov žánrových presahov je na záverečný festivalový deň - 15. mája - pripravené aj prekvapenie v podobe hudobného workshopu. V rámci sprievodného programu bude cez krátky video medailónik odprezentovaná aj výstava originálnych diel prevažne detských návštevníkov letného festivalu Slovenské alternatívne leto, ktoré vznikali pod odborným dohľadom umelcov z ateliéru Riavy – Juraja Muchu, Lucii Lakovej, Richarda Boháča a Sandry Steinsdorferovej. Každé dielko je unikátom a spoločne tvoria milé, hravé a kreatívne memento z minulého ročníka festivalu. Výstava s názvom Obrázky z festivalu je nainštalovaná v priestoroch NKP Bombura a nedočkavo čaká na svojich prvých návštevníkov.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala PR manažérka Saša Pastorková. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.bombura.sk.