Koncerty filmovej hudby uvedie Slovenská filharmónia (SF) pod taktovkou Rastislava Štúra vo štvrtok, v piatok a sobotu 21. až 23. apríla. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.


V programe figurujú filmové melódie viacerých skladateľov – Hansa Zimmera Piráti z Karibiku, Elmera Bernsteina Sedem statočných, Billa Contiho Sever proti Juhu, Michaela Kamena Robin Hood. V druhej polovici koncertu s názvom Pocta Johnovi Williamsovi si filharmonici pripomenú 90. narodeniny amerického skladateľa filmovej a klasickej hudby, ktoré oslávil vo februári tohto roku.

Návštevníci koncertov sa môžu tešiť na výber Williamsových melódií k filmom Harry Potter, Čarodejnice z Eastwicku, Indiana Jones či dojímavú melódiu z filmu Schindlerov zoznam, ktorej husľová téma zaznie v interpretácii koncertného majstra Jarolíma Emmanuela Ružičku. "Chýbať nebude hlavná téma z filmu Hviezdne vojny, najikonickejšia filmová kompozícia všetkých čias," dodala Tolstova.
      
Aj v 73. sezóne SF budú znieť filmové melódie v naštudovaní Rastislava Štúra, ktorý pripomenul, že prvýkrát uviedol filmový program s filharmonikmi v roku 2010 v Historickej budove Slovenského národného divadla. "Holstove Planéty a suitu Hviezdne vojny Johna Williamsa, ktorému venujeme druhú časť tohtoročných koncertov. Patrí k najoceňovanejším osobnostiam tohto žánru a stále diriguje. Veľkým fanúšikom žijúcej legendy je môj brat, ktorý mu aj poslal knihu o Bratislave," poznamenal Štúr.

Dodal, že uvádzať takto ladený program bola pred rokmi bratova myšlienka. "Nechal som sa na to nahovoriť," priznal Štúr, ktorý filmovú hudbu uvádzal napríklad aj so Symfonickým orchestrom hlavného mesta Prahy FOK. "Uviedli sme ho aj v Botanickej záhrade v Šanghaji pre 20.000 ľudí," uzavrel.

Zdroj: TASR