25-ročná absolventka divadelnej réžie a dramaturgie VŠMU Andrea Bučková sa momentálne dostáva do povedomia viac ako talentovaná hudobníčka, ktorá si skladá piesne, píše texty, hrá na klavíri aj spieva. Tento týždeň v kine Film Europe predstavila prvý singel a videoklip s názvom Be my lover z pripravovaného albumu Polarity.

Andrea Bučková začínala hrať a tvoriť hudbu sama v podkroví. Neskôr odspievala a odohrala niekoľko koncertov so svojím klavírom, potom sa spojila s talentovanou harfistkou Máriou Kmeťkovou, ktorú môžete poznať aj vďaka spolupráci s kapelou Bloom. Vytvorili spolu zaujímavé koncertné duo a následne aj svoj (celkom dobre utajený) prvý album In The Middle Of... (2012, Azyl Music). Talentovaná speváčka a skladateľka si vyslúžila prirovnania k Tori Amos, Norah Jones či Joanne Newsom, no ako sama tvrdí, najradšej by zostala Andreou Bučkovou.

Klavír s dušou vs. chladná elektronika

Novinku však vydáva už ako Andrea Bučko a ani jej hudba nezostáva rovnaká - naďalej rastie a nadobúda nové rozmery. Dôkazom bude Andrein debutový sólový album Polarity. Sľubuje na ňom osobitý zvuk a iným prístup k spracovaniu skladieb, na ktorých pracuje s producentom Adamom Kurucom. Album by mal ukázať dve rôzne tváre mladej speváčky: ešte stále krehké a zraniteľné dievča, ale aj s vyzretejšiu a nahnevanejšiu umelkyňu.

"Jednu líniu predstavujú piesne podobné mojej staršej tvorbe, ktoré vynikajú zaujímavou kompozíciou a clivejšou náladou. Druhú tvoria piesne, ktoré sú emocionálne vyhranenejšie, kričiace po nových farbách, novom rytme. Výrazovo stoja na opačnom póle ako čokoľvek, čo som doteraz tvorila. Piesne z oboch skupín sú veľmi intímne výpovede mladého človeka, ktorý prežíva lásku, túži po poznaní, hľadá zmysel, no i veľa pochybuje... Sú to rôzne polohy jednej ženy," vysvetľuje Andrea.

videoklip Be my lover Zdroj: Róbert Slovák

Prvý singel Be my lover predstavuje speváčku akoby v oboch polohách naraz. V texte cítiť zraniteľné dievča, ktoré túži po láske, no je odmietnuté. V kontraste s pocitom nedostatočnej príťažlivosti je však refrén "Don't be afraid to be my lover" (Neboj sa byť mojím milencom), ktorý spieva so sebavedomím osudovej ženy. Hudobne je skladba spojením temného syntetizátorového zvuku v štýle Depeche Mode a melódií klavíra a harfy. Po pár vypočutiach táto odvážna a nezvyčajná kombinácia celkom funguje, no v porovnaní s Andreinou komornou tvorbou piesni chýba hĺbka. Text je príliš jednoduchý a repetitívny, refrén (pre mňa) vyslovene otravný a ako speváčka a klaviristka v novom singli ani zďaleka neukázala svoj talent naplno.

A otázne je, či vôbec s takouto tvorbou môže na Slovensku zaujať a uspieť. Elektronického popu spievaného v (lepšej) angličtine je vo svete toľko, že na domácej klubovej scéne sa skôr cenia projekty typu Fallgrapp, ktorý spája súčasnú elektroniku s poetickými textami v slovenčine. Okrem toho mám pocit, že ľudia aj tak čoraz viac hľadajú v alternatíve súčasného mainstreamu akúsi čistotu - veď elektronikou presiaknutej produkcie sú plné rádiá. O tom, že práve "obyčajné" klavírne pesničky sú niečím, v čom je Andrea Bučko naozaj skvelá, svedčia aj videá z jej nedávnych vystúpení, ktoré si môžete pozrieť na konci článku.


Klip od režiséra Prvého slovenského hororu

Ak prekvapujúca novinka Andrei Bučkovej niečím zaujme, tak je to najmä videoklip. Doposiaľ nenápadná hudobníčka sa vďaka nemu mení na speváčku, ktorá má ambície popri zaujímavej tvorbe ponúknuť aj silný vizuálny zážitok. Réžie klipu sa ujal Róbert Slovák, ktorý okrem niekoľkých reklamných spoluprác s Rytmusom režíroval videoklipy pre Puding pani Elvisovej či Polemic a nedávno dokončil dlhoočakávaný celovečerný film s názvom Prvý slovenský horor.

"Andrein klip je vizuálnou kolážou obrazov, ktoré mi evokovala jej nová tvorba. Nechcel som robiť nejaký patetický rozmazaný čiernobiely príbeh o nenaplnenej láske. Najviac ma tešila spolupráca s Evelyn Benčičovou, ktorá nám pomohla s výtvarnými kompozíciami aktov. Podľa mňa je to najtalentovanejšia súčasná mladá slovenská fotografka," hovorí režisér o tvorbe originálneho videa.

V rámci stylingu, ktorý mala na starosti Dominika Fürstenzeller sa prezentovali ďalšie mladé slovenské umelkyne: Andrea Bučko má šaty od Andrey Pojezdálovej, šperky od Vladimíry Labudovej a korunu špeciálne pre účely videoklipu vytvorila Maňa Berec. Kameru mal na starosti Viktor Kamenický, ktorý so Slovákom spolupracoval na spomínanom filme a niekoľkých reklamných videách. Klip v produkcii Magdalény Mackovičovej sa nakrúcal štyri dni na štyroch rôznych lokáciách v Bratislave. "Najťažšie to mali chlapi, ktorí prenášali klavír z nábrežia Dunaja do ateliéru v Ružinove," dodáva Slovák.

natáčanie videoklipu Be my lover Zdroj: Pavol GemeinerViac fotografií z natáčania videoklipu Be my lover

Takto znie Andrea Bučko sama s klavírom a s Máriou Kmeťkovou:


Autor: Patrik Marflák (podklady pre článok pripravil Róbert Slovák)
Foto: Róbert Slovák (titulná fotka, prvé foto v článku), Pavol Gemeiner (foto z natáčania)