Už o necelé tri týždne, v sobotu 3. júna, sa stretnú skalní fanúšikovia Lucie v slovenskom malom Ríme. City Arena - Štadión Antona Malatinského v Trnave - sa premení na pravú rockovú arénu. Skôr, ako sa otvoria brány štadióna, vráťme sa ešte k najslávnejším koncertom kapely v jej bohatej, viac ako 30-ročnej histórii.

V roku 1990 sa na pultoch objavil prvý album Lucie v stotisícovom náklade. Nasledovalo veľkolepé turné podporované masívnou reklamnou kampaňou. Páni odohrali celkovo 29 koncertov s viac ako 40-členným štábom pre vyše 50-tisíc fanúšikov. Po revolučných časoch si frontman skupiny David Koller zahral pri príležitosti odchodu posledného vojaka sovietskej armády spoločne s americkým hudobníkom Frankom Zappom, Michaelom Kocábom a skupinou Pražský výběr. 

Rok 1995 sa zapísal do dejín skupiny veľkými písmenami. Vypredaný Strahovský štadión s kapacitou 130-tisíc divákov bol svedkomm koncertu slávnych Rolling Stones, ktorým robili predkapelu práve páni z Lucie. Ak hovoríme o koncertných úspechoch, nemali by sme zabudnúť ani na vystúpenia v Slovenskom národnom divadle v Bratislave (10.11.2002) a v Štátnej opere Praha (12.11.2002). O rok neskôr bol pražský koncert digitálne spracovaný do špeciálnej edície na dvoch CD nosičoch pod názvom Lucie v Opeře.


Veľký návrat a oslava 30 rokov aj na Slovensku

Slovenskí fanúšikovia si určite pamätajú na máj 2014, kedy sa Lucie predstavili v zaplnenej Steel Aréne (reportáž), ktorá bola prvou z dvoch slovenských zastávok. Prítomná bola kompletná zostava na čele s Davidom Kollerom, Robertom Kodymom, P.B.Ch. a Michalom Dvořákom. Piatym do partie bol za bicími nástrojmi Kollerov syn Adam, pretože David striedal bicie so španielskou gitarou a mikrofónom. Koncertné pódium roztiahnuté do celej šírky hracej plochy, špičková svetelná technika, pyrotechnické efekty a trojdielna videoprojekcia prispeli k veľkému comebacku ako z veľkej knihy.

Oslavy 30. narodenín kapela začala už 16. júna  2016 v Plzni, druhou zastávkou bola Bratislava, o dva dni Brno a na záver pražská Eden aréna. Tri české koncerty odohrala Lucie pod holým nebom, iba bratislavský bol v hale Incheba Expo Areny (reportáž). Dvojhodinový koncert odpálili skladbou Rouháš se bohům z albumu In The Sky a ďalej zazneli všetky zásadné pesničky, ktoré do posledného miesta zaplnená Incheba odspievala spolu s kapelou. Jedinou chybičkou krásy bol práve uzavretý priestor, aj preto sa kapela teší, že si svoju nadupanú "Best Of show" po roku na Slovensku zopakuje.

Očakávaný trnavský koncert sa uskutoční 3. júna o 21:00 a bude to jediné tohtoročné verejné vystúpenie skupiny Lucie na Slovensku. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk. Ešte pred nástupom hlavnej hviezdy sa predstaví talentovaný slovenský spevák Peter Aristone, ktorý bodoval v prestížnej hitparáde MTV a úspešne sa presadil v zahraničí. Vybrali si ho práve členovia kapely Lucie a vy sa o ňom dozviete trochu viac v nasledujúcich riadkoch.  

Peter, ktoré hudobné skupiny ťa najviac ovplyvnili alebo inšpirovali k tvorbe?

Z tých starších kapiel a interpretov ma určite výrazne ovplyvnila vlna grunge rocku z 90-tych rokov, ako napríklad Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam, Chris Cornell atď. Vkus sa u mňa stále vyvíja a baví ma objavovať novú hudbu. Momentálne ma inšpiruje skôr "alternatívnejšia" alebo "indie" scéna. 

Ako je možné, že mladý Slovák sa dostane do vysielania MTV?

Asi šťastie? (smiech) Na to asi neexistuje žiadny recept. Ja si myslím, že na Slovensku máme naozaj veľa ľudí s výnimočným talentom a chce to len viac odvahy sa odprezentovať aj v zahraničí. Videoklip k mojej piesni Gold sme poslali do americkej súťaže mladých talentov, ktorú každý rok vyhlasuje práve hudobná stanica MTV. V súťaži sa dostala až na 1. miesto a hlavnou výhrou bolo nasadenie klipu do plnej rotácie. Réžiu mal na svedomí veľmi talentovaný Gregor Valentovič, ktorému som veľmi vďačný. 

Ako hodnotíš doterajšiu spoluprácu s Davidom Kolerom?

Davida mám veľmi rád, je to super muzikant a fajn človek. Fakt pohoďák. Sadli sme si už od začiatku. Máme na veľa vecí podobné názory a postoje. Bolo to fantastické turné a jeho fanúšikovia veľmi pozitívne prijali moju hudbu.

Načo sa môžu tešiť tvoji fanúšikovia na trnavskom štadióne?

Myslím, že hlavne na nové pesničky s EP Happiest Accidents a tiež celkom nový "sound", ktorý bude špinavší a expresívnejší oproti iným koncertom. Tento koncert bude určite najväčší, aký som doteraz odohral. Veľmi sa teším a verím, že si aj vy tento rozjazd pred hlavnou hviezdou poriadne užijete!

Vstupenky:  Predpredaj.sk



Zdroj: PR článok
Foto: archív skupiny