Klarinetista Branislav Dugovič patrí medzi najrešpektovanejších inštrumentalistov domácej scény, ktorý sa s úspechom pohybuje na hranici žánrov. Tento fakt potvrdzuje aj svojou debutovou nahrávkou Cross-Country Skiing, ktorá práve vychádza vo vydavateľstve Real Music House.

Album je výsledkom spolupráce Branislava Dugoviča s rešpektovanými umelcami, ako sú britský klávesák, skladateľ a producent Eddie Stevens, violončelista Jozef Lupták, huslista Milan Paľa a skladatelia Marian LejavaDaniel Matej. Ide o experimentálnu zmes, ktorá vychádza z rôznych inšpirácií a vplyvov od klasickej hudby 20. storočia cez improvizáciu až k elektronike. V organickej a zvukovo živelnej hudbe sa vynárajú asociácie s ansámblovými kompozíciami z okruhu newyorského skladateľského kolektívu Bang on a Can, súčasnou experimentálnou scénou, ale tiež s nezameniteľným soundom britského alternatívno-rockového sveta. 

Prominentné zoskupenie zoberie poslucháča na dobrodružnú cestu do temných zvukových krajín, do sveta improvizácie aj pripravených kompozícií. Dugovič, Stevens, Matej a Lejava sa na nahrávke prezentujú aj ako autori, autorskú päťku dopĺňa nedávno zosnulý multimediálny umelec Milan Adamčiak. Daniel Matej sa pod pseudonymom Dano M na nahrávke zúčastňuje aj ako hráč na gramofónoch a prístroji zvanom elektrosluch.

Žánrová otvorenosť a experimenty

Dugovič, ktorého muzikantskou doménou je hra na klarinete a basklarinete, bol v posledných rokoch súčasťou viacerých oceňovaných, doma i v zahraničných vydavateľstvách vydaných albumov, ako napríklad CD Cluster Ensemble: Cluster Ensemble plays Philip Glass, CD VENI Academy: Rolling Tones - In Zarter Bewegung, CD Roman Berger: Pathétique, slovenskému publiku dobre známe projekty Jany Kirschner Moruša biela a Moruša čierna od Jany Kirschner či zhudobnené Uspávanky. Žánrová otvorenosť Dugovičovho debutu preto nie je žiadnym prekvapením.

Zvukovú réžiu albumu mali na starosti Robert PospišMartin Sillay zo štúdia Real Music House. K výslednému sound dizajnu nahrávky prispel aj producent a Dugovičov spoluhráč Eddie Stevens. Sugestívny obal CD majú na starosti PR manažérka a fotografka Katarína Selecká, ktorá je zároveň mamou Braňovho syna Šimona, a výtvarník a bubeník kapely Hudba z Marsu Róbert Szegényi. "Mám pocit, že sme nahrali zopár naozaj autentických trackov. A to s výbornými umelcami, ktorí boli v posledných rokoch súčasťou mojej hudobnej identity. Mám z toho veľkú radosť a prajem vám príjemné počúvanie," opisuje svoj pocit z nahrávky Braňo Dugovič.

Slávnostný krst CD Cross-Country Skiing sa uskutoční už túto stredu 16. mája o 18:00 v SNG v Bratislave. Album bude do života uvedený v rámci jedného z koncertov cyklu Hudba dneška. Krstnými otcami budú český saxofonista Pavel Zlámal a slovenský klarinetista Ronald Šebesta, ktorí po Zlámalovom sóle odohrajú spolu s Dugovičom vystúpenie postavené na voľnej improvizácii.

Album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe:



Vydanie nahrávky z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Realizáciu albumu podporila aj SOZA, Hudobný fond a Bratislavský samosprávny kraj.

Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z Real Music House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: PR