Občas veci nevyjdú tak, ako majú, a potom z toho vznikne niečo ešte väčšie a lepšie. To je aj prípad Vecovho zrušeného koncertu v Trenčíne, ktorý sa mal konať v apríli. Ako náhradu si pre fanúšikov prichystal silný večer pod holým nebom v spojení s kamošmi hrajúcimi úplne iné hudobné žánre.

"Zdalo sa nám to ako výborné spojenie viacerých žánrov - hip-hop, indie pop, metal, elektronika - aby si každý prišiel na svoje a aby bolo vidieť, že nie sme obmedzení, ale otvorení všetkej kvalitnej hudbe. Hlavne sme však partia kamošov, ktorí sa podporujú, a preto to celé vzniklo," priblížil nám vznik akcie Vecov manažér Michal Turza. Koncert sa uskutoční budúci piatok 25. mája v trenčianskom Paddock Café pod názvom Štvorkopačka. Akcia bude tohtoročnou otváračkou obľúbeného letného nádvoria s unikátnou atmosférou, kde sa každý rok v lete konajú rôzne akcie vrátane koncertov či premietania filmov.

Na aprílové koncerty vo Zvolene, Bratislave a Košiciach s Brančim a jeho kapelou cestoval aj Pišta Kráľovič alias FVLCRVM. Ďalšie kapely teraz do partie pribudli vďaka kameramanovi Viktorovi Cickovi (okrem iného nakrúcal aj Vecov najnovší videoklip Slovák), ktorý je manažérom kapely FishFace a zároveň ako fotograf a tvorca videoklipov spolupracuje s Bad Karma Boy. "Názov Štvorkopačka som vymyslel ja... Lebo ako Jean Claude Van Damme dával kedysi dvojkopačky, tak toto bude pre ľudí štvorkopačka - štyria interpreti, štvoritý úder," dodáva Miško Turza s úsmevom.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Štvorkopačka sa uskutoční 25. mája v Trenčíne Zdroj: Viktor Cicko + Vladimíra Vrbiňáková

Vec sa predstaví so svojou štvorčlennou kapelou, aby predstavili svoj aktuálny program a s pobočníkom Škrupom určite nič nezostanú dlžní svojej povesti mimoriadnych hudobných zabávačov.

Zaznejú aj dve novinky, ktoré vyšli začiatkom apríla na 7-palcovom vinyle v limitovanom náklade 500 kusov. Skladba Slovák je kombináciou ľudovej hudby a elektroniky a berie si na mušku rôzne slovenské neduhy. Druhá skladba, ktorá už stihla silno zarezonovať naprieč Slovenskom, dostala názov Krv na rukách a vznikla ako reakcia na udalosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vo februári 2018.

Prečítajte si: Televízia Senzi "vracia úder". Vecov ironický klip Slovák zaradila do hitparády


Kapela Bad Karma Boy minulý rok po trojročnej tvorivej pauze vydala vyzretý album Prekrásny nový svet, ktorý opäť vyšiel na značke Slnko Records. K producentskej spolupráci si prizvali Pištu Kráľoviča (viď nižšie), objavili spevácky a skladateľský potenciál klávesáčky Adely Tihlárikovej a k psychedelickému zvuku pridali viac elektroniky. Ich hudba teraz trochu spomaľuje, texty pôsobia hĺbavejšie a kapela znie naživo synergickejšie ako kedykoľvek predtým. Skupina sa nechala počuť, že na akcii v Paddocku si určite s Veckom spoločne zahrajú minimálne jeden song.


FVLCRVM začal ako bočný elektronický projekt Pištu Kráľoviča, frontmana a hlavného skladateľa oceňovanej kapely Nvmeri (ex The Uniques). Po vydaní debutového EP Notch na domovskom labeli Gergaz sa však úplne vymkol spod kontroly. Nahrávka vyvolala rozruch na klubovej scéne aj za hranicami. Jeho vlastné skladby a remixy sa pravidelne objavujú v playlistoch dídžejov od Tokia cez Londýn až po Kaliforniu.

Jeho zvuk je originálnou zmesou najaktuálnejších žánrových mutácií klubovej hudby širiacich sa po sieti Soundcloud, pre ktoré už novinári nestíhajú ani vymýšľať názvy. Silný dôraz na explozívne beaty a organické melodické linky pramenia nielen z jeho hrania v indie/math popovej kapele, ale aj v gospelových formáciách, v ktorých hudobne vyrastal. Na Štvorkopačke Pišta všetkých dorazí svojím záverečným setom a nie je vylúčené, že si "zafeaturinguje" aj s vyššie uvedenými umelcami, s ktorými v minulosti spolupracoval ako producent. Mimochodom, len pred pár dňami vydal svoj prvý singel pod rakúskym Universalom, s ktorým podpísal zmluvu minulý rok.


Program večera kvalitne doplní kapela FishFace, fungujúca na alternatívnej metalovej scéne od roku 2009. Chalani majú za sebou už tri štúdiové albumy a prinášajú svieži pohľad na tvrdú hudbu, ktorú sprístupňujú aj širšiemu publiku. Ich hudba je založená na energických gitarových riffoch, melodicky i screamovo vykreslených spevoch a možno ju zaradiť do škatuľky alternatívny (nu)metal. Celkový charakter kapely dotvárajú energické živé vystúpenia, čo budú môcť na vlastnej koži pocítiť aj návštevníci Štvorkopačky, ktorých chlapci rozbijú hneď v úvode.


Text: Hudba.sk (zdroj: Michal Turza)
Vizuály: Viktor Cicko (foto) + Vladimíra Vrbiňáková (grafika)