Pohoda už v apríli pri ohlásení zrušenia ročníka 2020 avizovala, že festival sa presúva na rok 2021. V tom čase bolo znova potvrdených len pár mien z tohtoročného lineupu, no postupne sa pridávajú ďalšie mená. Organizátori počas dnešného Pohoda Dňa_FM informovali, že s hraním o rok neskôr po FKA twigs, The Libertines či Metronomy súhlasili aj ďalšie veľké hviezdy.

Ďalšími opätovne potvrdenými menami Pohody 2021 sú Thom Yorke s jeho koncertným projektom Tomorrow's Modern Boxes, jeho o generáciu mladší, no mimoriadne úspešní krajania Glass Animals, nórska speváčka a skladateľka Jenny Hval iránsko-izraelská speváčka, tanečníčka a herečka Liraz (viac sa o nich dočítate nižšie v časti "Pohoda 20 → 21").

Zástupcovia festivalu počas stále prebiehajúceho programu Pohoda Dňa_FM zverejnili i víťaza 6. ročníka Pohoda Visual Art Contestu, ktorým je Andrej Kolenčík, a odhalili tiež prvé informácie o festivale Pohoda in the Air. Ten sa uskutoční v termíne zrušeného festivalu - od 9. do 12. júla - priamo v jeho areáli, ale bez návštevníkov a pódií, pričom celý program bude s kvalitnou videoprodukciou vysielaný online a fanúšikovia sa môžu tešiť aj na rôzne bonusy.

Kto vystúpi na ľudoprázdnom letisku?

Prvými účinkujúcimi festivalu Pohoda in the Air sú čerstvý držiteľ Ocenenia za prínos do hudby na Radio_Head Awards Milan Lasica a Dorota Nvotová, ktorí spolu zahrajú piesne z albumu Bolo nás jedenásť ako aj ďalšie skladby. Ďalším potvrdeným menom je slovenské techno duo Tittingur, ktoré o dva týždne vydá svoj nový album s názvom Epiphany. Album vznikal prevažne v Kodani počas minulého roka a vyjde ako prvý album od Tittinguru na platni cez label weltschmerzen. Organizátori sľubujú aj vystúpenia zahraničných umelcov, ktorí však nebudú priamo na letisku, ale budú zo svojich domovov či štúdií streamovať koncerty ušité na mieru pre Pohodu.

Program online festivalu Pohoda in the Air budete môcť sledovať každý deň od štvrtka do nedele. Súčasťou bude tiež premiéra dokumentu Orchester z krajiny ticha z produkcie Pohody o prvom afganskom ženskom orchestri Zohra od režisérky Lucie Kašovej. Silné zastúpenie bude mať aj vizuálne umenie. Na špeciálnu verziu festivalu sa môžu fanúšikovia Pohody naladiť už teraz kúpou recyklovanej edície tričiek alebo objednaním balenia pív s "pohoďáckym" pohárom, pričom špeciálnu funkciu bude mať aj samotná krabica. Bude ju možné premeniť na funkčný stage na sledovanie festivalu.

Live stream Pohoda in the Air bude pre všetkých dostupný úplne bezplatne. Hlavný stream Pohody in the Air bude možné sledovať na webe Pohody, ako aj na Facebooku a Youtube kanáli festivalu. Na webe budú dostupné aj ďalšie paralelné streamy a pohľady na areál festivalu.

Pohoda 20 → 21

Hneď pri ohlásení presunutia zrušeného festivalu na rok 2021 organizátori potvrdili viacero mien, ktoré s novým termínom - 8. - 10. júla 2021 - okamžite súhlasili. Medzi nimi boli The Libertines, Metronomy, Wolf Alice, Archive, black midi a ďalší (spolu vyše 20 mien). O týždeň neskôr potvrdili účasť ďalšej headlinerky FKA twigs a po dnešku pribudlo niekoľko ďalších hviezd vrátane asi najväčšieho mena, pôvodne avizovaného na Pohodu 2020, Thoma Yorkea.

Líder skupiny Radiohead sa tak do Trenčína vráti nie sedem ale osem rokov po fantastickom koncerte s projektom Atoms for Peace. S kapelou Tomorrow's Modern Boxes, v ktorej ho sprevádzajú legendárny producent Nigel Godrich a vizuálny mág Tarik Barri, predstaví setlist, ktorý mapuje celú jeho sólovú kariéru. Minulý rok vydal tretí sólový album Anima, ktorý Pitchfork označil za jeho najambicióznejší a najsebavedomejší album. Britský The Telegraph mu dal hodnotenie 10/10 a opísal ho ako bezútešnú dystopickú rapsódiu, na ktorú si môžete skutočne zatancovať.


Pri kapele Glass Animals sa rozhodne netreba báť slovného spojenia inteligentný pop, ktoré by u nás mnohí označili za oxymoron. Spevák Dave Bayley, bývalý študent neurológie, sa vo svojej tvorbe ukazuje ako skvelý pozorovateľ a rozprávač príbehov bežných ľudí. Na Pohode mala skupina vystúpiť už v roku 2018, no pre vážne zranenie bubeníka Joea Seawarda museli zrušiť zvyšok turné a tento rok ich účasť znemožnilo šírenie koronavírusu. Aktuálne sa ale pridali do zástupu opätovne potvrdených umelcov presunutého 24. ročníka Pohody.


Na letisku Trenčín vystúpi v júli 2021 aj výrazná predstaviteľka severského pesničkárstva Jenny Hval. V septembri 2019 vydala siedmu štúdiovku s názvom The Practice of Love. Album je sondou do starnutia, vzťahu človeka k Zemi i sebe samému a pomyselnou lupou nad našimi predstavami o intimite. Pitchfork ho zaradil do kategórie Best New Music so slovami: "Prináša opojný osobný vklad do sveta tanečnej hudby, aby tak vznikol pôsobivý transcendentálny album, ktorý žije na hranici popu a avantgardy."


Návštevníci presunutého ročníka Pohody sa môžu tešiť aj na iránsko-izraelskú speváčku, tanečníčku, pesničkárku a herečku Liraz, ktorá vo svojom hudobnom projekte kombinuje moderné zvuky i beaty Los Angeles a Tel Avivu s etnickými príchuťami jej perzských/iránskych koreňov. V novembri vydala pieseň Zan Bezan, ktorá je jej osobným statementom a volaním po rodovej rovnosti. Táto pulzujúca elektro-popová pieseň je ochutnávkou z jej druhého albumu, ktorý vyjde koncom mája.


Všetci aktuálne potvrdení umelci festivalu Pohoda 2021: Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes, FKA twigs, The Libertines, Glass Animals, Metronomy, Wolf Alice, Archive, Frank Carter & The Rattlesnakes, Floating Points Live, Jenny Hval, black midi, Hatari, Shame, Paula Temple, Emel Mathlouthi, Kokoroko, Marina Satti & Fonés, Black Country, New Road, Tomáš Klus, Acid Arab Live, Injury Reserve, Bazzookas, Wooze, Liraz, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Iva Bittová a Dunaj, PENGSHUi, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Space Lady, Paupière, Malox, Crack Cloud, Shht, PoiL, Murman Tsuladze a Trupa Trupa.

Ďalšie informácie a mená účinkujúcich Pohoda in the Air ako aj Pohody 2021 budú postupne pribúdať na webe www.pohodafestival.sk. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohoda festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.