Už päť týždňov je singel Horou najhranejšou domácou skladbou v slovenskom éteri. Veľký úspech má aj výpravný videoklip, ktorý má na Youtube už vyše 620-tisíc prehratí. Teraz sa speváčka a skladateľka rozhodla ukázať zákulisie vzniku skladby, v ktorej si prvýkrát vyskúšala aj úlohu producentky. A najnovšie aj filmárky, keďže si dokument nakrútila sama.

Zuzana Smatanová sa rozhodla proces tvorby skladby Horou zdokumentovať preto, že táto pieseň je medzníkom v jej tvorbe. Vznikala dlhých osem mesiacov, pričom talentovaná hudobníčka trávila v nahrávacom štúdiu takmer každý deň. O to väčším zadosťučinením je, že pieseň má obrovský úspech.

"Vždy si so sebou nosím kameru do štúdia a už aj predtým som pár podobných, i keď oveľa kratších, dokumentov z nahrávania robila. Tentokrát som ale vedela, že okolo piesne Horou bude veľmi veľa práce, preto som to chcela mať celé zdokumentované, každý jeden krok. Mojím cieľom bolo ukázať fanúšikom, čo všetko sa dialo za 'oponou'," vysvetľuje speváčka. Hymnická pieseň je prvou, v ktorej mladá hudobníčka spieva v sprievode mužského zboru a orchestra. Zároveň sa nikdy doteraz nevenovala nahrávaniu a produkovaniu piesne tak dlho a intenzívne.

Nie je len speváčkou-interpretkou

"V štúdiu som bola takmer každý deň, dolaďovala som detaily, rozhodovala o tom, aký budú mať zvuk bicie, kedy a kde sa ozvú vokály, kde zaznejú fujary trombity, hľadala som výraz mužského speváckeho zboru, počúvala ako znie živé sláčikové kvarteto. Bola to absolútne mravenčia práca dovtedy, kým som s výsledkom nebola spokojná. Každý tento krok je v dokumente a vďaka nemu majú ľudia možnosť vidieť, čo všetko sa skrýva za výrobou piesne od môjho prvotného nápadu, ktorý som si nahrala do notebooku, cez nahrávanie dema v štúdiu až po finálnu verziu. Veľká vďaka patrí štúdiovej legende Ivanovi Jombíkovi, ktorý mi veľa pri výrobe pomohol a ktorý mi pieseň Horou mixoval a robil finálny master," dodáva Zuzana Smatanová.

"Dokument z veľkej časti zachytáva moju prácu, pretože nie som len speváčka, ktorá dostane hotovú pieseň, ktorú iba naspieva. Pesničky, hudbu aj texty si píšem sama už 17 rokov. Odjakživa som dbala na to, aby sa z dema, z prvotnej predstavy a nápadu, ktorý som mala, stalo niečo, za čím si budem vedieť stáť. Preto som vždy v štúdiu od prvého úderu na bicie až po finálnu verziu, ktorú potom ľudia poznajú z rádia. Tentokrát som si pieseň sama aj produkovala, čím som si otvorila nové dvierka sebarealizácie a tvorivosti. Preto si myslím, že s vlastnou produkciou budem pokračovať aj pri iných piesňach. Veľmi ma to baví a samozrejme posúva ako umelkyňu a autorku." 


Zuzana Smatanová sa v lete predstaví aj na niekoľkých festivaloch. Zaspieva napríklad na podujatí Boje na Hrone spájajúcom hudbu a históriu, či na festivale Červeník.

Pozrite si videoklip Horou:


Informácie a fotografie z nakrúcania videoklipu redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke hudobníčky.

Foto: SITA/Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová