Hudba lieči a posilňuje. Dokáže vám to speváčka Simrit Kaur, ktorá vystúpi 18. septembra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Američanka s gréckymi koreňmi vyrastala na tvorbe Boba Marleyho, počúvala grécku, africkú či indickú hudbu, ale aj Grateful Dead, Led Zeppelin, Mazzy Star, Tori Amos či Jeffa Buckleyho.

Hudba Simrit Kaur je zvláštna, speváčka cez ňu vyjadruje hlbokú ľudskosť a lásku a dokáže sa ľudí hlboko dotknúť. Simrit vychovali v adoptívnej rodine, v ktorej viacerí členovia neboli pokrvní príbuzní. V nej pochopila, že hlboké vzťahy sú vecou srdca a duše. "Moja revolúcia je odvaha byť tým, kým skutočne som. Hovoriť našu pravdu uprostred strachu. Byť autentickou bez ohľadu na to, čo si ľudia budú hovoriť alebo myslieť. Je to odvaha kráčať sám, a zároveň vedieť, že nie sme sami a kráčame spoločne do neznáma," hovorí hudobníčka o svojich pocitoch pri tvorbe.

Poslucháči opisujú jej tvorbu ako duchovnú, liečivú hudbu z iného sveta, ktorá ich dokáže zaviezť do zmeneného stavu vedomia a aj do procesu uzdravovania. Jej kompozície prenášajú hĺbku starovekej hudby do modernej formy. "Vývoj mojej hudby považujem za prirodzený. Vždy som bola fascinovaná a študovala som mystickú byzantskú hudbu gréckokatolíckej cirkvi, v ktorej som vyrastala. Spievala som v zbore a študovala byzantské hymny. Hudba, ktorú robím teraz, nie je nič iné. Možno sú použité iné nástroje a štýly, ale podstata je rovnaká," tvrdí Simrit Kaur.


Talentovaná umelkyňa, ktorá je na hudobnej scéne od roku 2010, nahráva, komponuje a produkuje hudbu vo vlastnom vydavateľstve. Koncertuje so svojou kapelou a organizuje workshopy po celom svete. Simrit sa neustále vzdeláva, je certifikovanou učiteľkou Kundalini jogy a Naad jogy, ktorá skúma vzťahy zvuku a vedomia. Joge sa začala venovať po osobnej tragédii a precestovala za ňou skoro celý svet. "Keď som počas vysokej školy počula na kurze Kundalini jogy mantry, vedela som, že by som mohla prispieť týmto spôsobom aj svojou hudbou," komentuje silné súčasné prepojenie medzi jogou a svojou tvorbou.

Jej hudba zaujala aj známu speváčku Belindu Carlisle, známu z populárnej kapely 80-tych rokov The Go-Go's. V roku 2014 dokonca spolupracovala na jej albume. "Som veľkým fanúšikom Simrit. Keď som ju videla vystupovať naživo po prvýkrát, pomyslela som si, ona je tak trochu punk-rock. Jej zmysel pre melódiu, jej energia a jej muzikalita ju robia výnimočnou. Simrit je pre mňa hlasom týchto nových dní a novej doby," povedala o nej Belinda Carlisle. Okrem nej patrí medzi fanúšikov Simrit aj Steven Tyler zo skupiny Aerosmith.

Od roku 2010 má Simrit na konte šesť štúdiových albumov a osem hudobných videí. Album s názvom Simrit (2014) a najmä skladba Revolution priniesli veľkú zmenu v jej tvorbe. Vymenila tvorivý tím, začala si viac veriť a robiť veci po svojom. "Cítila som, že keď tú zmenu spravím, budem nasledovať hlas môjho srdca. Mohol to byť zároveň môj pád. Vedela som však, že najprv je treba napraviť svoje vnútro, aby sme mohli ovplyvniť aj vonkajšie prostredie," hovorí inšpiratívna žena, ktorá nerobí vo svojej tvorbe kompromisy. Presvedčiť sa o tom môžete 18. septembra v Ateliéri Babylon.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme upravili.