"Ešte si sa nevzdal?" pýta sa maliar Alexander Salontay svojho syna v trochu fatalistickom rozhovore, ktorý plynule prechádza do meditatívneho gitarového ambientu v skladbe Zaobrazom tato rap. Krátky dialóg v náznakoch rozpletá príbeh, na konci ktorého stoja dve navzájom prepojené udalosti: nový album Daniela Salontaya a premiérová výstava obrazov jeho otca.

Nahrávka gitaristu a spoluzakladateľa skupiny Longital nesie názov Zaobraz a jej obsah je inšpirovaný tvorbou slovenského maliara Alexandra Salontaya, ktorý celý život maľoval, no nevystavoval. Vlastnej umeleckej tvorbe sa venoval potichu popri pedagogickej činnosti. Tvrdošijne, sám a bez nároku na pozornosť. Jeho nevšedné a verejnosti málo známe dielo sa po rokoch dostáva na svetlo sveta nielen prostredníctvom novej výstavy nazvanej Zásielka, ale aj v spojení s originálnym hudobným soundtrackom.

Namiesto vatry z obrazov výstava a album

Nápad zložiť hudbu k otcovým obrazom dostal Daniel Salontay ešte koncom 90. rokov, kedy ho uchvátila jeho vtedajšia akvarelová a pastelová tvorba. Komponovanie hudby však v tej dobe bolo skôr zámienkou vidieť a zdokumentovať ďalšie otcove obrazy, ktoré sa pohybovali niekde na rozmedzí vizionárskeho pop-artu a reflexie socialistickej doby. 

"Nikto, vrátane mňa, netušil, čo u seba otec má. Väčšinou tvoril v ústraní, keďže ho odrádzala cenzúra komunistického režimu," hovorí Dano Salontay, pre ktorého sa hudba stala cestou, ako lepšie spoznať otcove dielo, a zároveň ho odhovoriť od zámeru urobiť na sklonku života na záhrade veľkú vatru z približne 2000 nezverejnených obrazov. "Druhý, ešte bláznivejší variant, bol zakonzervovať dielo v cínovej rakve pre budúce civilizácie. Tomu sme sa našťastie tiež vyhli," dodáva hudobník.

pozvánka na výstavu Alexander Salontay: Zásielka Zdroj: PR

Z pravidelných fotografických návštev a rozhovorov u otca nakoniec vznikla hudba, ktorej dôležitým účinkom, okrem hudobného zážitku, je aj akési sebaprijatie maliara Alexandra Salontaya. Ten po rokoch nachádza zmierenie s vlastným dielom a už neuvažuje nad jeho likvidáciou alebo zapečatením. Práve naopak, vo veku 83 rokov zažíva svoj umelecký debut v podobe rozsiahlej výstavy v trnavskej galérii. 

"V čase, keď som dokončoval hudbu, prejavila Galéria Jána Koniarka v Trnave záujem o doplnenie zbierky o nejaký otcov obraz v rámci mapovania regionálnych umelcov. Keď som im ukázal svoj počitač s fotkami obrazov a rozpracovanou hudbou, bolo to, akoby objavili výtvarný poklad. Z akvizície vybraného obrazu, ktorý sa volá Zásielka, sa zrodila myšlienka rovnomennej výstavy, ktorá je zároveň debutom aj súbornou retrospektívou," uzatvára rozprávanie Daniel Salontay, ktorého vystúpenie bolo 4. júna súčasťou otvorenia výstavy. 

Album Zaobraz si môžete vypočuť a zakúpiť vo formátoch MP3 a FLAC na stránke vydavateľstva Slnko Records a nájdete ho aj vo všetkých streamingových službách. O obal nahrávky sa postaral Juraj Behun. Výstava obrazov Alexandra Salontaya prebieha do konca augusta v Galérii Jána Koniarka v Trnave (Koppelova vila, Zelený kríček 3).

Viac o výstave Zásielka a maliarovi Alexandrovi Salontayovi // Facebook event



Biografia

Daniel Salontay je vyštudovaný matematik a bývalý učiteľ programovania, v súčasnosti známy najmä ako gitarista a spoluzakladateľ skupiny Longital. S otcom maliarom ho spája nenapodobniteľný prístup k umeleckému remeslu a hre na gitaru, s ktorou dokáže vytvoriť pestrofarebné tóny, nálady a pocity. Okrem Longitalu pôsobil v kapele Neuropa, koncertnom projekte Bolo nás jedenásť a ako producent sa zaslúžil o zvuk nahrávok pesničkárky Zuzany Homolovej. V portfóliu má tiež niekoľko sólových albumov a kompozícií k filmom a divadlu.

Ukážky z diela Alexandra Salontaya, fotografie z vernisáže a ďalšie informácie nájdete na stránke www.facebook.com/MaliarAlexanderSalontay.

Tvorbu hudby podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér vydavateľstva Slnko Records Alexander Čerevka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.