Zdá sa, že futbalových hymien nikdy nie je dosť, a tak k tohtoročnej nádielke prispeli aj členovia skupiny Iconito, ktorí sa spojili s raperom Majselfom. Pieseň Nepoznáme strach odpremiérovali spolu s videoklipom v pondelok podvečer tesne pred začiatkom úspešného úvodného zápasu slovenských sokolov na Majstrovstvách Európy 2020/2021.

Členovia skupiny Iconito a raper Majself chcú novinkou spojiť fanúšikov v podpore slovenského tímu ,a zároveň chcú zároveň piesňou Nepoznáme strach povzbudiť našich reprezentantov počas futbalových majstrovstiev, dodať im odvahu a podporiť v nich hrdosť na svoje korene.

"V odkaze piesne sme chceli spojiť nielen národ pre šport, ale aj slovenskú hudobnú scénu v zastúpení popu a rapu. Bez ohľadu na to odkiaľ pochádzame, kým sme, alebo akú hudbu počúvame a máme radi, by sme sa mali vzájomne rešpektovať a tolerovať. Aj s týmto odkazom prišla UEFA pri kampani RESPECT. Práve preto sme na to chceli v prepojení na šport poukázať aj v hudbe. Verím, že sa nám podarilo urobiť kvalitnú skladbu a video, ktoré v sebe zahŕňa zdravú sebavedomú vieru v slovenský národ a živelnosť jeho ľudu," vysvetľuje líder skupiny Iconito Kristián Dufinec.

Prečítajte si tiež: Futbalistom na ME fandia aj hudobníci. Vypočujte si skladby pre slovenský tím!


Melódiu z refrénu zložil spevák už dávnejšie, no teraz k nej vymyslel nový text. Majself si po oslovení na spoluprácu svoj part napísal sám. "Skvelo to zafungovalo. Hudobne pochádza melódia spevu z refrénu našej inej piesne, ktorú som v minulosti napísal pre florbalový klub Eastern Wings z Michaloviec, pri ktorého založení som stál ešte ako žiak na základnej škole. Skladba nikdy oficiálne nevyšla a využívala sa len na zápasoch florbalistov. Jej melódia vo mne však vždy evokovala veľký potenciál pre spoluprácu s niekým z rapovej scény. Práve preto som ju použil, pretože som jej vždy veril. Upravil som pre tieto potreby pochopiteľne aj text," dodáva Kristián Dufinec. 

"Patrím medzi ľudí, ktorí sa nebránia aj nezvyčajným spoluprácam, dokonca mám pocit, že si ich niekedy priťahujem. Na chalanoch z Iconita sa mi páčilo ako prezentujú Slovensko a slovenskú kultúru nielen v hudbe, ale aj videoklipoch. Okrem toho som počas kariéry dostal milión prosieb o to, aby som spravil hymnu pre športové kluby. Tak som to rovno spojil dokopy a pripojil sa k songu," hovorí Majself.

Už v minulosti pripravila kapela Iconito pieseň Poďme spolu vpred pre slovenských hokejistov, v ktorej videoklipe účinkovali legendy slovenského hokeja ako Richard Zedník, Michal Handzuš, Jozef Stumpel či Richard Lintner. Tentokrát si v klipe zahral najlepší slovenský strelec Majstrovstiev sveta vo futbale z roku 2010, Róbert Vittek.

"Ideou tejto piesne bolo spojiť slovenskú popovú a rapovú scénu, aby ukázali silu v jednote, ktorú potrebujú aj naši športovci. Spojili sme sa pre dobrú vec, tak ako si myslíme, že by sa mal spojiť náš národ v tomto čase bez ohľadu na to, akému klubu fandí. Teraz je čas venovať pozornosť našej reprezentácii a stáť pri nej za každých okolností. Aj preto sa na konci videoklipu ukáže Robo Vittek, ktorý symbolicky vykopáva loptu a praje veľa šťastia našim slovenským sokolom," uzatvára Kristián Dufinec. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Eva Sládková z agentúry Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Pavol Bačkay