Výnimočné miesto s vynikajúcimi hudobníkmi. Organizátori koncertnej série Nu Sound of Visegrad (NSOV) prinesú toto leto v rámci spolupráce s projektom Uzol kultúry – Stará Ľubovňa – Mesto kultúry 2022 na sever Slovenska večer plný skvelej hudby z krajín Vyšehradskej štvorky.


Špeciálne vydanie podujatia s názvom Nu Sound of Visegrad: CASTLE SOUND - Stará Ľubovňa 2022 sa uskutoční 26. augusta v areáli Ľubovnianskeho skanzenu a bude mať formu celodenného festivalu. Hlavný večerný program budú tvoriť koncerty kapiel z Česka, Poľska, Maďarska a Slovenska, denný program sa uskutoční v rôznych lokalitách historického mesta Stará Ľubovňa a ponúkne koncert, čítačky, diskusie či vzdelávacie aktivity.

K prvému potvrdenému headlinerovi, ktorým je domáca kapela Korben Dallas, organizátori pridávajú ďalšie silné meno, tentokrát z Poľska. Ide o jedného z najvýznamnejších zástupcov world music scény u našich severných susedov, kapelu Kroke. Jej hudba vychádza z tradícií klezmeru, folku a jazzu a známa je aj vďaka spoluprácam so Stevenom Spielbergom, Davidom Lynchom či Petrom Gabrielom. Ďalšie kapely, ktoré na festival prídu z Česka a Maďarska, organizátori NSOV oznámia čoskoro.

Lístky na hlavnú koncertnú časť podujatia sú v predaji v sieti Predpredaj.sk. Na denný sprievodný program v Starej Ľubovni je vstup voľný.


Klezmer posunuli do nových hudobných sfér

Kroke tento rok oslavujú 30 rokov od svojho vzniku. V roku 1992 skupinu založila trojica kamarátov z Krakova - Jerzy Bawol (akordeón), Tomasz Kukurba (viola, husle, flauta) a Tomasz Lato. Ovplyvnili ich najmä dve veci: mesto, v ktorom žili, a žáner, ktorý tam mal dlhoročnú tradíciu. Už samotný názov kapely v jazyku jidiš odkazuje na epicentrum židovskej kultúry, etnickú štvrť Kazimierz v Krakove.

Kultúrny odkaz tejto metropoly šírila klezmerová hudba, ktorú hrávali aj títo talentovaní hudobníci z Krakovskej hudobnej akadémie. Ich tvorba však presiahla aj do jazzovej, balkánskej, sefaredskej či indickej hudby. Klezmer totiž nevnímajú ako uzatvorený žáner, ktorý musí zostať nedotknuteľný a zakonzervovaný v tradícii. Práve skrz túto rôznorodosť nabúrali konzervatívne mýty a prekročili nielen hranice žánra ale aj svojej krajiny a stali sa jednou z najúspešnejších klezmerových kapiel na svete.

Očarili svetoznámych režisérov aj hudobné legendy

Kroke boli v 90. rokoch jednou z prvých poľských kapiel, ktoré uspeli v zahraničí. Dopomohol im k tomu Steven Spielberg. Svetoznámy režisér a tvorca oskarového filmu Schindlerov zoznam bol nadšený, keď ich počul hrať v jednom klube a kapelu pozval hrať na slávnostnú ceremóniu do Jeruzalema.

Zároveň poslal kazetu svojmu kamarátovi Petrovi Gabrielovi, ktorý ich zavolal na najväčšiu svetovú prehliadku world music – WOMAD Festival. Počiatočná jednorazová spolupráca nakoniec pokračovala v nahrávacom štúdiu frontmana Genesis, v ktorom vznikol materiál použitý pri nahrávaní filmového soundtracku Long Walk Home: Music from the Rabbit-Proof Fence (2002). 


Aj ďalšia kooperácia sa viaže s režisérom s originálnym videním sveta, Davidom Lynchom. Ten použil kompozíciu The Secrets Of The Life Tree na sountracku k filmu Inland Empire. Za spoluprácu so slávnym britským huslistom Nigelom Kennedym na albume East Meets East Kroke získali nomináciu na cenu BBC Radia 3 v kategórii World Music. Doma sa zase spojili s oceňovanou jazzovou speváčkou Annou Mariou Jopek, ktorá vyzdvihla spiritualitu aj mnohožánrovosť, ktorou skupina prehovára k rôznym národom. Toto magické spojenie klezmeru a jazzu sprevádzalo Petra Gabriela na jeho poľskom koncertu v roku 2012.

Ich piesne sú clivé a melancholické, ale aj dynamické, energické a temperamentné. Aj z tohto dôvodu s nimi radi spolupracujú filmoví a divadelní režiséri ako napríklad Andrzej Celiński, keď znaturalizoval i zjemnil traumy holokaustu prostredníctvom ich hudby vo filme Kabaret Śmierci. Kroke medzitým pracovali na vlastných nahrávkach a už štrnástu v poradí – vianočný album The World of Christmas Carols – vydali minulý rok. Na festivale v Starej Ľubovni sa zostava rozšíri o štvrtého člena, bubeníka Sławomira Berného.


Festival CASTLE SOUND je pokračovaním niekoľkoročného cyklu Nu Sound of Visegrad, ktorého primárnym cieľom je prinášať do slovenských regiónov inšpiratívnu hudbu z krajín V4 (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko). Projekt bol v minulosti súčasťou aktivít Mesto kultúry 2019 Banská Štiavnica (4 koncerty), taktiež sa uskutočnil v rámci aktivít Mesto kultúry 2020 Nové Zámky ako celodňový festival. Putovný projekt sa predstavil aj v zahraničí – v Rumunsku, Srbsku, Nórsku a Nemecku. Prednedávnom vyšla dvoj-CD kompilácia Nu Sound of Visegrad, ktorá mapuje prvých päť rokov existencie tohto koncertného projektu.

Vstupenky:  

Facebook event

Web: www.nusoundofvisegrad.eu

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne ho podporili aj SOZA a Hudobný fond. Partnermi podujatia sú Cool Classics, oz kultivation, Musicpress.sk, UZOL, Stará Ľubovňa a Ľubovnianske múzeum.

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)