7. augusta uplynie 90 rokov od narodenia Jiřího Maláska - klaviristu, hudobného skladateľa, aranžéra, rozhlasového a televízneho hudobného dramaturga. SUPRAPHON jeho tvorbu pripomenie exkluzívnym 3CD Zlatá kolekcia, ktoré zostavil jeho syn Petr Malásek.

Len päťdesiatšesť rokov sa dožil legendárny tvorca "romantických klavírov" Jiří Malásek. Už čoskoro, v pondelok 7. augusta uplynie okrúhlych deväť desaťročí od jeho narodenia. Hoci vyštudoval právo, jeho poslaním sa stala hudba: najprv sa jej venoval amatérsky, hudobnú teóriu a hru na klavír študoval súkromne. Neskôr už ako sólový klavirista napr. s Orchestrom Karla Vlacha alebo Orchestrom Dalibora Brázdy. Od roku 1955 pracoval taktiež pre Československý rozhlas, kde pôsobil aj ako hudobný dramaturg. Práve tam sa zoznámil so skladateľom Jiřím Bažantem, s ktorým neskôr vytvoril známe a úspešné hudobne skladateľské, aranžérske a aj klavírne duo. Okrem Československého rozhlasu pracoval taktiež pre Československú televíziu a od roku 1970 ako šéfredaktor vo vydavateľstve Panton.

3CD Jiří Malásek Zlatá kolekcia, ktoré vyjde  21. júla na 3CD a bude k dispozícii taktiež na stiahnutie v MP3 a FLAC,  zostavil jeho syn Petr úplne logicky: prvé dva albumy sú výberom z inštrumentálnych sólových nahrávok Jiřího Maláska svetových a českých hitov, ktoré mali vo svojej dobe neuveriteľný úspech a stále patria medzi stálice českých domácností. Za úspechom týchto skladieb stojí nielen citlivý výber, ale hlavne interpretácia, ktorá zvýrazňuje jemné odtiene melódií s premyslene atraktívnym frázovaním. Za väčšinu aranžmánov týchto skladieb podľa schém Jiřího Maláska stoja Vladimír Popelka a Václav Hybš. Nechýbajú tie najobľúbenejšie, ako napríklad: Balada pro Adélku; Měsiční řeka; Lásko; Spoutej mě; Oh, baby, baby; zmes melódií z filmu Pan Tau a ďalších tridsať nemenej populárnych skladieb v sprievode Tanečného orchestra Československého rozhlasu, respektíve Orchestra Václava Hybše.

Tretí album je pohľadom na osobnosť Jiřího Maláska ako autora (respektíve spoluautora s Jiřím Bažantem, prípadne Vlastimilem Hálou). CD otvára Píseň o jasmínu v podaní Hany Hegerovej, nasleduje (atypická) Ouplavická polka z prvého televízneho seriálu Tři chlapi v chalupě. Celkom šesť evergreenov (napríklad Milenci v texaskách, Život je bílý dům či Den je krásny) z prvého filmového muzikálu Starci na chmelu z roku 1964. Rovnaký počet skladieb pripomína nemenej slávny film z roku 1966 Dáma na kolejích s Jiřinou Bohdalovou v hlavnej roli. Jiří Malásek (spoločne s Jiřím Bažantem) bol autorom hudby k televíznemu seriálu Dobrá voda, ktorého titulná melódia tu je tiež zastúpená v podaní FISYO.

Ako bonusy autor kompilácie Petr Malásek zaradil málo známe nahrávky najmä z prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, vrátane tých klavírno-majstrovských pre štyri ruky s Jiřím Bažantem (napríklad Tři strážnici). Pred záverečnou orchestrálnou skladbou Exodus (z roku 1964) sú tu dve piesne, Podzimní koncert (Jiří Vašíček) a Varšavský koncert (Karel Gott) s výraznými klavirnými sólami Jiřího Maláska.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon.