43 koncertov v Čechách, na Morave a na Slovensku stihla v prvej polovici tohto roka deväťnásobná Zlatá slávica Hana Zagorová, ktorá dodnes predala bezmála 11 miliónov platní a je tak najúspešnejšou českou speváčkou všetkých čias.

"Tých koncertov by ale bolo oveľa viac, keby som nebola za Štefanom v Londýne a v San Franciscu na jeho skvelých premiérach v tamojších operných domoch," hovorí Hanka. "Koncertovanie a moje publikum mám veľmi rada a patrí k môjmu životu. Na každý koncert sa vždy veľmi teším a je pre mňa jedinečný. Nech sa odohráva v sálach alebo na letných festivaloch. Tento rok to bolo na festivaloch Okoř so šťavou a na Vysočina feste v Jihlave. Mám rada ľudí, keď sa bavia a smejú a spievajú si so mnou pesničky, na ktoré prišli."

Od roku 1976, teda rovných 42 rokov, spieva Hanka na každom svojom koncerte pieseň Maluj zase obrázky, ktorú pre ňu napísal skladateľ a textár Pavel Žák. "Keby som ju neuviedla, publikum by mi to neodpustilo. Navyše sa mi nikdy nezunovala a stále ju veľmi rada spievam. Poslucháči túto pesničku prijali za svoju a hovoria jej odjakživa Hrníčky. Keď som ju tento rok v máji spievala na koncerte v Říčanoch, tak tesne po texte - proč mi někdy nekoupíš třeba polárku - sa zrazu pod javiskom, kde tancovali a spievali diváci, zdvihla ruka a podala mi polárkový tortu. Predstavte si, to ešte nikdy nikomu za tie roky nenapadlo. Trochu som sa zarazila, ale musím uznať, že tá slečna mala výborný nápad. Len neviem, kde mala po celý koncert polárku schovanú, pretože sa jej vôbec neroztiekla."

8. júla odletela Hanka za manželom Štefanom na zaslúženú dovolenku do španielskej Malagy, kde už po roky trávi rok čo rok prázdniny. "Už teraz sa teším, ako si budem v Malage čítať moje milované severské detektívky, ochutnávať najrôznejšie dobroty, piť dobré víno, starať sa o Štefana a dávať si zmrzlinu, ktorú máme počas sezóny vlastne zakázanú. To bude krása. Počas troch týždňov, čo som bola v júni za Štefanom v San Franciscu, sme si urobili výlet do Las Vegas a videli tam nádherný koncert Roda Stewarta. Mal skvelú kapelu, bol v skvelej forme a spieval moje obľúbené piesne. Ľudia spievali s ním, nahrnuli sa pod javisko a nikto cez nich nevidel. 10 prvých radov preto muselo vstať, ale myslím, že to vôbec nikomu nevadilo, pretože jeho vystúpenie malo nádhernú a doslova magickú atmosféru. Tých sedemdesiatpäť minút jednoducho stálo za to," spomína Hanka.

Už teraz vie, že prvé vystúpenie po dovolenke bude 24. augusta s Petrom Rezkom a s Boom! Bandom Jiřího Dvořáka na Letné scéne pražského Vyšehradu. Nasledovať budú koncerty v Čechách a na Morave (napr. 18. novembra v brnenskom Soňu) a októbrové turné po Slovensku A tiež 2. decembra Vianočný galakoncert v bratislavskej koncertnej sieni Istropolis. Už teraz Hanka premýšľa o programe svojho tradičného Vianočného koncertu v pražskej Lucerne, ktorý sa uskutoční 10. decembra a je tiež zvedavá, ako jej verní poslucháči prijmú jej nový album, ktorý Supraphon vydá na konci septembra.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Jan Adam.

Súvisiaci interpreti: Hana Zagorová