Jedno z najstarších bratislavských divadiel vás začiatkom decembra prenesie na miesto plné magických melódií a improvizácií. Milo Suchomel a Divadlo Aréna pozývajú na ôsmy ročník Gypsy Jazz Festivalu.

Ešte je síce len leto, no plány na Mikuláša si môžete spraviť už teraz. Divadlo Aréna sa opäť stane dejiskom obľúbeného jazzového festivalu, ktorý 6. a 7. decembra prvýkrát vo svojej histórii prinesie dvojdňový program. Prvý deň bude patriť vystúpeniu orchestra s hosťami, kým druhý predstaví rôznych svetových aj domácich muzikantov.

Milo Suchomel predstaví unikátny trojalbum

Multižánrový skladateľ, producent a saxofonista Milo Suchomel, ktorý je zároveň spoluorganizátorom Gypsy Jazz Festivalu, zostavil orchester špeciálne pre toto podujatie a je zložený zo špičkových hudobníkov zo slovenskej scény aj zo zahraničia. Zatiaľ prezradil len jedno meno - tešiť sa môžeme na zamatový hlas Kristíny Mihaľovej.

Počas veľkolepého predstavenia sa bude krstiť nové CD Milo Suchomel Orchestra, ktoré vyjde na jeseň vo vydavateľstve Real Music House. Na ambicióznom troj-CD hudobník predstaví svoju tvorbu od roku 2009 až po súčasnosť, pričom jeho súčasťou budú aj nahrávky z minulého ročníka Gypsy Jazz Festivalu. Poslucháč sa vďaka trojalbumu ocitne sa v hudobnej spoločnosti filharmónie, jazzmanov, Cigánskych Diablov, popových spevákov, ale aj výnimočnej osobnosti a autorky niektorých skladieb, jeho mamy Lýdie Suchomelovej.

Špeciálne projekty a vzácni hostia

Druhý deň tradične odštartuje vo foajé Divadla Aréna, ktoré sa premení na vedľajší stage a hostiť bude mladé talenty. Hlavné pódium bude patriť zvučným menám jazzových hudobníkov. Účinkujúcich budú organizátori prezrádzať postupne. Zatiaľ vieme, že na hlavnom pódiu si tento rok vychutnáme aj projekt AsGuests feat. Klaudius Kováč Trio - Gypsy Tales. Pri rómskych piesňach vo vlastných úpravách im spoločnosť bude robiť Klaudius Kováč, Tomáš Baroš a Peter Solárik.

Ján Berky Mrenica mladší prinesie medzinárodný projekt plný temperamentu Ján Berky Mrenica jr. Gypsy Jazz SK. Hosťami budú legendárny český jazzman Jiří Stivín, speváčka arménskeho pôvodu Karin Sarkisjan a Marián Čekovský. Headlineri festivalu budú známi v septembri. Bývalé ročníky aj zatiaľ zverejnené mená nastávajúceho však naznačujú, že sa je na čo tešiť.

"Milovníci jazzu vám o tomto žánri plnom čarovných tónov, rytmov a improvizácií povedia, že to nie je hudba, ale zážitky. Pozývame vás zažiť ich na unikátnom mieste s tradíciou v spoločnosti muzikantov, ktorí vás jazz naučia milovať," uvádzajú organizátori. Viac sa dozviete na stránke www.facebook.com/gypsyjazzfestival.

Festival je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín Kult Minor. Z verejných zdrojov ho podporili aj Fond na podporu umenia, Bratislavský samosprávny kraj a Ars Bratislavensis.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala Adela Pekárková. Tlačovú správu sme upravili.