Kúsok za Hontianskymi Nemcami sa začiatkom augusta tradične koná festival Atmosféra. Ako napovedá názov, je ideálny pre všetkých ľudí, ktorí sa chcú nadýchnuť úžasnej atmosféry a prežiť víkend s rodinou a priateľmi v prírode. Hudbou, filmami, diskusiami a mnohými ďalšími príjemnými aktivitami ožije zelená lúka obklopená vinicami pár kilometrov od dediny aj tento rok.

Festival Atmosféra má za sebou niekoľko veľmi úspešných ročníkov, ktoré ho dostali do hľadáčika veľkých médií a navštevuje ho čoraz viac ľudí z celého Slovenska. V poradí už ôsmy ročník podujatia sa bude konať od 2. do 4. augusta.

"Minulý rok presiahla návštevnosť Atmosféry všetky očakávania. Teraz nás zas príjemne prekvapilo, že už dva mesiace pred začiatkom festivalu sme presiahli minuloročné predpredaje. Avšak, keďže chceme návštevníkom prinášať stále kvalitnejšie a kvalitnejšie služby a zároveň zachovať komornú atmosféru festivalu, rozhodli sme sa limitovať jeho kapacitu. Preto sme do predaja dali len 2000 lístkov," hovorí zakladateľka a hlavná organizátorka festivalu Grétka Pavlovová.

Jana Kirschner, Festival Atmosféra 2018 Zdroj: Kudivani Photography / Festivalatmosfera.skVlani na Atmosfére vystúpila aj Jana Kirschner či Para

Areál ponúkne viacero noviniek

Okrem limitovanej kapacity prináša festival tento rok hneď niekoľko noviniek. Azda najväčšou z nich je rozšírenie areálu o novú lesnú workshopovú zónu, ktorá spolu s diskusnou časťou vytvorí priestor nielen pre workshopy, ale aj filmové premietania či diskusie v príjemnom chládku pod korunami stromov. Mení sa aj zameranie druhého, menšieho Dub Stage-u, ktorý minulý rok slúžil detským aktivitám. Tento rok bude sekundovať hlavnému pódiu a vystriedajú sa na ňom menej známe mená z hudobného line-upu. 

Festival Atmosféra tento rok investoval najmä do ozvučenia a techniky. Okrem toho zväčšuje karavanové a stanové mestečko, kde bude pre rodiny s deťmi prvýkrát vyčlenená tichá zóna. Jednou z hlavných priorít organizátorov sa stáva "zelené" smerovanie festivalu. K znovu použiteľným pohárom z minulého roka sa pridajú bio čistiace prostriedky, rozložiteľné obaly pre všetky gastro stánky či triediace stanice na separovanie odpadu. Takisto festival vo výraznej miere znížil množstvo tlačených plagátov, aby neprispieval k vizuálnemu smogu.

Pozrite si, ako to na Atmosfére vyzeralo minulý rok:


Program stavia na domácej a českej kvalite

Vo svojom hudobnom programe Atmosféra prinesie výber toho najkvalitnejšieho, čo ponúka slovenská nezávislá scéna. Zo všetkých mien spomenieme vystúpenie skupiny Longital so sláčikovým kvartetom (Longital Suita), oceňovanú formáciu Fallgrapp alebo exkluzívne spojenie bubeníka a speváka Mariána Slávku s českou klaviristkou Beatou Hlavenkovou.

Na hlavnom pódiu vystúpi aj jedna z najúspešnejších kapiel českej alternatívnej scény, skupina Zrní. Nie je tajomstvom, že hudobníci, ktorí už raz vystúpili na festivale Atmosféra, sa naň radi vracajú, ako napríklad tento rok Billy Barman či už spomínaná skupina Longital. Predstavia sa aj obľúbené kapely Puding Pani Elvisovej a Medial Banana, po dlhšej tvorivej odmlke odohrá koncert na festivale i skupina Žena z lesoparku a nebude chýbať ani "atmosférická stálica" Martin Geišberg, ktorý tentoraz vystúpi spoločne s Katkou Koščovou.  

V rámci sprievodného programu si môžete napríklad vyskúšať metódu ochladzovania Wima Hofa, zatancovať si Ecstatic Dance alebo sa chvíľu odreagovať pri stolových spoločenských hrách v iHRYsku. Denník N zorganizuje diskusie na aktuálne témy a Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica pripravuje workshop. Zaujímavé bude určite aj cestovateľské rozprávanie šarmantného manželského páru, ktorý sa rozhodol vyskúšať si na vlastnej koži, čo ponúka svet cestovateľom bez plánu. V programe ho nájdete pod názvom Bronco namiesto hotela.


Festival Atmosféra si zakladá na tom, aby ponúkal návštevníkom čo najkvalitnejšie služby. Od príjemného prostredia v areáli, cez základné hygienické potreby, priestor pre deti až po ponuku v gastro a nápojovej zóne. Tam nájdete obľúbené street-foodové stánky s bezlepkovými a vegánskymi možnosťami, čapovať sa bude remeselné pivo od Stupavaru či naturálne vína Slobodného vinárstva zo Zemianskych Sadov.

Hudobný lineup Atmosféry 2019:
(2. - 4. augusta, Hontianske Nemce - Vinice) 

Zrní, Billy Barman, Fallgrapp, Medial Banana, Puding pani Elvisovej, Longital Suita, Žena z lesoparku, N3O, DJ B-Complex, Martin Geišberg & Katka Koščová, Marián Slávka & Beata Hlavenková, Sisa Fehér, Archívny chlapec, Folk & Bass Orchestra, Blanch, Eniesa & Le'Murs, Capre, Clube de Esquiar, DJ Ficture.

Všetky podrobnosti o festivale nájdete na oficiálnej stránke festivalatmosfera.sk, novinky môžete sledovať aj na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Ešte jedno video z minulého roka:


Redakciu Hudba.sk informovali Gréta Pavlovová a Silvia Majerčáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Kudivani Photography / Festivalatmosfera.sk