Festival Viva Musica! sa v tomto roku uskutoční v dňoch od 1. do 28. augusta a prinesie dvanásť koncertov v podaní slovenských umelcov. Sedem zverejnených koncertov dopĺňa uvedenie diela Querela pacis slovenského hudobného skladateľa Vladimíra Godára, koncert dvoch supertalentov – Ryana Martina Bradshawa a Tea Gertlera, ale aj argentínske tango v podaní kvarteta Alea.

Klavirista Ryan Martin Bradshaw a huslista Teo Gertler patria k najmladším umelcom v histórii festivalu Viva Musica!. I napriek svojmu veľmi mladému veku disponujú obaja umelci mimoriadnou hudobnou zrelosťou, virtuóznou technikou a osobitým štýlom interpretácie. Na svojom konte majú víťazstvá z niekoľkých prestížnych medzinárodných súťaží a koncerty na svetových hudobných pódiách v spolupráci s viacerými špičkovými svetovými orchestrami a dirigentskými osobnosťami. V rámci dvoch samostatných polorecitálov uvedú diela z tvorby L. v. Beethovena, F. Chopina, P. I. Čajkovského či M. Ravela. Koncert sa uskutoční v nedeľu 16. augusta na Nádvorí Starej radnice. Tea Gertlera bude za klavírom sprevádzať klavirista Dušan Šujan.

Vycestovať do Argentíny toto leto asi možné nebude, no atmosféru letného nočného Buenos Aires budete môcť v Bratislave zažiť už 14. augusta na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou. Špičkové slovenské kvarteto Alea v zložení Boris Lenko (akordeón, bandoneón), Stano Palúch (husle), Daniel Buranovský (klavír) a Ján Krigovský (kontrabas) so špeciálnym hosťom Adrienou Bartošovou uvedú to najlepšie z tvorby argentínskeho hudobného skladateľa Astora Piazzollu (1921 – 1992), známeho aj ako El Grand Astor.

Piazzolla je považovaný za najvýznamnejšieho skladateľa tanga v druhej polovici 20. storočia, tvorcu nového štýlu nazvaného tango nuevo, ktorý v sebe zahŕňa aj prvky klasickej hudby a jazzu. Hovorí sa o ňom, že svoje tangá hrával v argentínskych krčmách, kde ho miestni neraz aj zbili, lebo tvrdili, že im kazí ich "ozajstné" argentínske tango. Napriek tomu je dnes práve jeho meno synonymom argentínskej hudby a tohto celosvetovo obľúbeného tanečného štýlu. Vstup na tento koncert je bezplatný.


Godárov Žalospev mieru v Dóme sv. Martina

Querela pacis, oratórium pre soprán, alt, bas, miešaný zbor a orchester, vzniklo pôvodne na objednávku známeho putovného festivalu Europa Cantat a v premiére zaznelo v holandskom Utrechte v roku 2009. Autorom je slovenský hudobný skladateľ, muzikológ a hudobný historik Vladimír Godár. Inšpiráciu k ideovej rovine oratória skladateľovi poskytol známy renesančný mysliteľ Erazmus Rotterdamský. Témy, ktoré naprieč jeho oratóriom rezonujú, pritom v kontexte dnešnej doby vyznievajú ešte aktuálnejšie ako kedykoľvek predtým.

"V roku 2009 ma oslovil festival Europa Cantat, ktorý sa mal konať v Utrechte, či by som neskomponoval dielo, ktoré by sa uviedlo spolu s Händelovým Te Deum, ktoré Händel napísal k uzavretiu Utrechtského mieru. Poznal som text Erazma Roterdamského Querela pacis (Žalospev mieru), s ktorého myšlienkami sa stotožňujem, a tak som inšpirovaný Erazmovými postojmi súhlasil a začal som písať. Skladba bola potom v päťčasťovej podobe predvedená v rámci ďalšieho ročníka festivalu. Nepovažoval som ju však za dokončenú, postupne som menil, zavrhoval či pridával ďalšie časti, až vzniklo 11-časťové dielo Querela pacis. Skladba je záverečnou časťou trilógie, ktorá pozostáva z diel Orbis sensualium pictus na slová Jána Amosa Komenského (tu je protagonistom dieťa), Mater (žena) a Querela pacis (muž)," dopĺňa Vladimír Godár.

Oratórium Querela pacis zaznie 21. augusta v nádherných priestoroch bratislavského Dómu sv. Martina v podaní sólistov Terezy Maličkayovej, Petry Noskaiovej a Tomáša Šelca v sprievode Solamente naturali s umeleckým vedením huslistu Miloša Valenta a Cirkevného zboru mesta Bratislavy (zbormajster Dušan Bill) pod taktovkou dirigenta Mareka Štryncla. Tohtoročný program festivalu Viva Musica! doplnia ešte dva špeciálne koncerty, ktoré organizátori zverejnia v najbližších dňoch.


Prehľad doteraz zverejnených koncertov 16. ročníka Viva Musica! festivalu:

1.8. Nádvorie Starej radnice – Karvay, Patkoló, Buranovský
4.8. Záhrada Domu Albrechtovcov – Martin Adámek: Recitál
11.8. Záhrada Domu Albrechtovcov – Peter Mazalán: Zimná cesta
14.8. Námestie Nežnej revolúcie – Astor Piazzolla: Tango nuevo (voľný vstup)
16.8. Nádvorie Starej radnice – Gertler, Bradsha GERTLER, BRADSHAW
18.8. Záhrada Domu Albrechtovcov – Stroon & VJ Kubriel
21.8. Dóm sv. Martina – Vladimír Godár: Querela Pacis
25.8. Zrkadlová sieň – Paľa, Fančovič
27.8. Nádvorie Starej radnice – Juraj Bartoš: Classics & Jazz
28.8. Stará tržnica – Ľubica Čekovská: Portrét

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Matúš Maderič. Program festivalu a viac informácii nájdete na www.vivamusica.sk a na www.facebook.com/vivamusicafestival.

Foto: Jana Iľko