Od roku 1996 udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (ďalej len SOZA) štatistické aj honorárne ceny. Po minuloročnej covidovej pauze sa tento rok uskutoční 28. septembra slávnostný galavečer, na ktorom budú odovzdané honorárne ceny za roky 2019 aj 2020 ako aj štatistické ceny za rok 2020. Tie za rok 2019 boli ich držiteľom vlani odovzdané individuálne.

Tak ako vlani, aj tento rok SOZA zverejňuje širšie nominácie (longlisty) desiatich najúspešnejších skladieb, autorov, zvukových nosičov resp. rozhlasových staníc v rámci štatistických kategórií, nakoľko pre hudobnú i laickú verejnosť presnejšie a plastickejšie zobrazuje obraz slovenskej hudobnej scény. Tieto nominácie vzišli zo štatistického spracovania údajov, ktoré získala SOZA v rámci svojej činnosti. Širšie nominácie sú zoradené abecedne. V septembri budú zverejnené nominácie (shortlisty) troch najúspešnejších v jednotlivých kategóriách.

Kategória najhranejšia skladba

Až v polovici z desiatky najúspešnejších skladieb (5) má svoje autorské resp. textárske prsty Vladimír Krausz, čím ešte zvýšil svoj mimoriadny minuloročný výkon. Trojnásobné zastúpenie má Ivan Tásler a dvojnásobné Peter Bič a Viktória Vargová. Do prvej desiatky sa vrátil dvojnásobný víťaz (za roky 2014 a 2016) skladba Keď sme sami od skupiny Hex. Šancu obhájiť minuloročné prvenstvo má skladba Poď so mnou, minuloročnú nomináciu si zopakovali aj pesničky Nenahraditeľná a Zatancuj si so mnou. Do prvej desiatky sa dostala aj skladba Architekti šťastia kapely Nocadeň a Yeah Baby Emmy Drobnej. V tejto kategórii sa vyhodnocuje celkový počet minút, počas ktorých konkrétna skladba bola hraná vo vysielaní slovenských rozhlasových a televíznych staníc alebo bola predvádzaná naživo na vystúpeniach.

Architekti šťastia - Nocadeň
(hudba: Rastislav Kopina, Róbert Kopina, Peter Nagy / text: Rastislav Kopina, Peter Nagy)

Čoskoro - Peter Bič Project
(hudba: Peter Bič, Viktória Vargová /text: Vladimír Krausz)

Keď sme sami - Hex
(hudba: Peter Dudák, Martin Žúži / text: Martin Žúži)

Navždy - IMT Smile
(hudba: Ivan Tásler / text: Vladimír Krausz)

Nenahraditeľná - Sima Martausová & For You
(hudba: Simona Martausová, aranžmá: Nikola Barľaková, Katalin Lantos Borbély, Andrej Mann, Milan Masiarik, Emil Smoliga / text: Simona Martausová)

Poď so mnou - IMT Smile feat. Kali
(hudba: Ivan Tásler / text: Vladimír Krausz, Koloman Magyari)

Príliš osobná známosť - IMT Smile feat. Nikol Štíbrová
(hudba: Ivan Tásler / text: Anna Onderková)

Stoj - Peter Bič Project
(hudba: Peter Bič, Viktória Vargová / text: Vladimír Krausz)

Zatancuj si so mnou - Adam Ďurica
(hudba: Adam Ďurica, úprava: Matej Turcer / text: Vladimír Krausz

Yeah Baby - Emma Drobná
(hudba: Emma Drobná, Štěpán Urban, úprava: Adrián Líška / text: Emma Drobná)

Kategória zvukový nosič

Výnimočný fenomén Karola Duchoňa sa naplno prejavil v tejto kategórii, pretože až štyri albumy s jeho nahrávkami sa dostali do prvej desiatky. Dvojnásobné zastúpenie má aj Miro Jaroš a nechýba ani víťaz dvoch predchádzajúcich rokov, raper Kali, tentoraz opäť so svojim novým albumom. V tejto kategórii je rozhodujúcim ukazovateľom, v zmysle štatútu, výška autorského honoráru pre členov SOZA, pričom nosič musí obsahovať minimálne 50% repertoáru zastupovaného SOZA. V tejto kategórii sa nehodnotia nosiče vyrobené na špeciálny propagačný resp. marketingový účel a nie sú k dispozícii v rámci bežného predaja.

Karol Duchoň - 20 naj / Opus
Karol Duchoň - 20 naj II / Opus
Karol Duchoň - 1970-1985 / Opus
Karol Duchoň - S úsmevom / Opus
IMT Smile - Život 1998-2000 / Universal Music
Miro Jaroš - Milujem svoj život / Galgan Music
Miro Jaroš - Vaše najobľúbenejšie / Galgan Music
Kali - Lepší / Kali records
Mila Lasica - Mojich osemdesiat / Opus
Richard Müller - Hodina medzi psom a vlkom / Universal Music

Kategória skladateľ najhranejších hudobných diel

V tejto kategórii, ktorá vznikla v roku 2011 rozdelením pôvodnej "spoločnej" kategórie autor, zvíťazil osemkrát za sebou Ivan Tásler, ktorý má na svojom konte aj jednu "spoločne-autorskú" Cenu SOZA za rok 2005.

Peter Bič
Peter Dudák
Adam Ďurica
Vladimír Gnepa
Marián Kachút
Vašo Patejdl
Zuzana Smatanová
Marek Šurin
Ivan Tásler
Miro Žbirka

Kategória textár najhranejších hudobných diel

Podobným fenoménom v tejto kategórii je Kamil Peteraj, ktorý má na svojom konte nielen sedem textárskych, ale aj desať "spoločne-autorských" cien. Prvenstvo z ostatných dvoch rokov v tejto kategórii obhajuje Vladimír Krausz.

Boris Filan
Daniel Hevier
Vladimír Krausz
Koloman Magyari
Simona Martausova
Richard Müller
Peter Nagy
Kamil Peteraj
Ľubomír Zeman
Martin Žúži

Kategória najúspešnejší mladý autor

V tejto kategórii určenej pre autorov do 25 rokov zvíťazila v ostatných troch rokoch Celeste Buckingham, ktorá nechýba ani v tohtoročných nomináciách a v tomto roku ju môže získať naposledy.

Nikola Barľaková
Celeste Buckingham
Marek Danko
Martin Harich
Simona Hégerová
Stanislav Hudec
Filip Kazimír
Ľubomír Mazák
Jozef Šarišský
Daniel Vereb

Kategória najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní

Od minulého roka v nej môžu "súťažiť" aj programové okruhy verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Pri výpočte výsledkov sa však zohľadňuje rozdielny zákonom stanovený podiel domáceho repertoáru pre verejnoprávneho vysielateľa a pre vysielateľov, ktorí prevádzkujú rozhlasové vysielanie na základe licencie.

Rádio Expres
Rádio FM
Rádio Jemné
Rádio Liptov
Rádio Lumen
Rádio Regina
Rádio Sity
Rádio Slovensko
Rádio Topoľšany
Záhorácke rádio

Informácie redakcii Hudba.sk poskytol PR a mediálny konzultant SOZA Juraj Čurný.

Foto: SOZA, Oles Cheresko