Posledné dva týždne priniesli na svetovej scéne naozaj bohatú nádielku klipov, medzi ktorými si určite aj vy nájdete svojich favoritov. Tu je náš výber, od westernovej novinky Davida Guettu, surrealizmu á la Robyn & Röyksopp, štýlovosti Janelle Monáe či podivných klipov The Black Keys a Arcade Fire až po nové objavy BANKS a FKA Twigs. A to ani zďaleka nie je všetko.

Francúzska producentská a (ehm) dídžejská hviezda David Guetta opäť útočí na svetové hitparády. Tentokrát mu s novinkou pomohol aj Avicii, s ktorým si na spoluprácu prizvali speváka Sama Martina a výsledkom je typická rádiová tanečná hitovka Lovers On The Sun. Viac ako skladba zaujme videoklip v štýle westernoviek, v ktorom dvojicu milencov prenasleduje banda pištoľníkov na čele so známym hercom Rayom Liottom. Ako to vyzerá, keď má žena na divokom západe luxusné spodné prádlo, a ako celá naháňačka dopadne, si pozrite vo videu.

  
Ak máte radšej menej diskotékovú a viac klubovú elektroniku, viac vás poteší nový klip od Robyn a Röyksopp. Vznikol ku skladbe Monument, ktorá otvára ich spoločný minialbum Do It Again (2014). Video, v úvode ktorého sa švédska speváčka a členovia nórskej formácie nachádzajú na veľkej bielej platforme uprostred čierneho priestoru, režíroval Max Vitali, ktorý sa postaral aj o vizuály k viacerým starším skladbám od Robyn. “Pre mňa je video Monument akousi vnútornou cestou, priestor v časi a skúsenosť vlastného tela,” napísala ikona škandinávskeho elektronického popu o surreálnom klipe.


A do tretice elektronika, opäť so surreálnym počítačovým vizuálom doplneným o neónových tanečníkov z japonského zoskupenia Wrecking Crew Orchestra. “Podmorský” klip v réžii Hadaye Turner vznikol k piesni Galactical od známej britskej formácie Basement Jaxx, spieva Vula Malinga. Pieseň bude bonusom na špeciálnej edícii albumu Junto, ktorý by mal vyjsť už 25. augusta a bude obsahovať aj single Back 2 the Wild, What a Difference Your Love Makes, Unicorn a Never Say Never.


Čerstvo zverejnený videoklip Weight of Love od amerických rockerov The Black Keys na Youtube (zatiaľ) nenájdete - dôvodom je zrejme fakt, že je plný polonahých modeliek. Medzi nimi aj Lara Stone, ktorá je líderkou akéhosi spolku prímorských panien, ktoré sa v starej budove uprostred ničoho starajú o malé dievčatká a prevádzajú podivné rituály. Režisérom videoklipu je Theo Wenner, ktorý režíroval aj predchádzajúci videosingel Fever (na jeho koniec nadväzuje začiatok novinky). Pieseň pochádza z albumu Turn Blue, ktorý kapela vydala v máji tohto roka.



Vychádzajúca popová hviezda Ariana Grande, ktorá je niečo ako Katy Perry, akurát vie spievať, zverejnila integralaktický videoklip k singlu Break Free, s ktorým jej pomohli producenti Zedd a Max Martin. Po globálnom hite Problem ide o druhý singel z očakávaného druhého albumu My Everything, ktorý by speváčka mala vydať už o týždeň, 22. augusta. Zdá sa, že pre tvorcov klipu bola spomínaná Katy Perry naozaj veľkou inšpiráciou - akurát Ariane namiesto ohňostrojov z hrude vystreľujú rakety...


A teraz niečo aj pre fanúšikov klasického rocku. Americký hudobník Ryan Adams zverejnil videoklip k piesni Gimme Something Good. V novinke je možné okrem 39-ročného interpreta hrajúceho na gitare vidieť aj ženu pripomínajúcu hlavnú ženskú postavu z hororovej komédie Elvira, Mistress of the Dark (1988). O réžiu klipu sa postaral Michael Reich. Skladba sa bude nachádzať na albume s názvom Ryan Adams, ktorý by mal vyjsť 8. septembra. Štúdiovka ponúkne dovedna jedenásť skladieb.


Kopírovanie je dnes už regulérnym spôsobom popovej produkcie. Dôkazom je nový klip raperky Iggy Azalea, ktorej v skladbe Black Widow hosťuje britská speváčka Rita Ora. Tvorcovia sa úplne neskrývane inšpirovali Tarantinovým filmom Kill Bill, čo sa fanúšikom kultovej snímky vôbec nepáči. Nič však nezmôžu, tvorcovia majú zrejme na replikovanie filmových scén súhlas od režiséra, dokonca obsadili aj Michaela Madsena, ktorý si vo filme zahral. Ďalšou filmovou hviezdou v klipe je Paul Sorvino známy z filmu Mafiáni (kde si zahral s vyššie spomenutým Rayom Liottom).


Nový klip Kanaďanov Arcade Fire zase svojou atmosférou a roztrasenou kamerou dosť pripomína film Inland Empire od Davida Lyncha. Vznikol ku skladbe You Already Know z minuloročného albumu Reflektor a členovia kapely v ňom hrajú v miestnosti, v ktorej portréty na stenách s ružovými obdĺžnikmi na očiach spievajú spolu s nimi. Veru divné, ale u Arcade Fire nič prekvapujúce.


Sympatickej Američanke Janelle Monáe v rámci sólovej kariéry stále chýba naozaj veľký komerčný úspech či prestížne anketové ocenenie, no znalci kvalitného popu a R&B na ňu nedajú dopustiť. Jej minuloročný album The Electric Lady je veľkým nedoceneným (s výnimkou kritikov) skvostom a je len dobre, že z neho stále vychádzajú single. V posledný júlový deň sme sa dočkali aj nového videoklipu, ktorý speváčka natočila k energickej a skrz-naskrz pozitívnej titulnej piesni albumu. Prečo táto žena so svojím štýlom a multitalentom (spev, rap, skladateľstvo chytľavých nadžánrových skladieb) nepatrí medzi najväčšie šoubiznisové ikony po boku Beyoncé či Rihanny zostáva záhadou. Asi bude problém v tom, že sa v klipoch málo vyzlieka…


Nový videoklip majú aj britskí indie rockeri The Kooks. Natočili ho k piesni Forgive & Forget z pripravovaného albumu Listen, ktorý chcú vydať v septembri. Zo štúdiovky už predstavili single Down, Around Town a Bad Habit. Kapela v klipe hrá uprosted veľkej haly, okolo nej krúžia rovnako vyzerajúce ženy v bielych minišatách s okuliarmi a parochňami á la Sia a scenériu dopĺnajú farebné geometrické útvary.


Paolo Nutini - Iron Sky. Jeden z najsilnejších klipov roka, ktorý treba vidieť, no toto si zaslúži aj samostatný článok. Teraz pozerajte, na budúci týždeň o ňom (snáď) napíšem viac.


Britský hudobník Jamie T zverejnil videoklip k singlu Zombie. V novinke je možné vidieť 28-ročného speváka a gitaristu ako prezentuje skladbu s kapelou v bare, pričom muzikanti sa postupne menia na zombie. Skladba sa bude nachádzať na albume Carry On The Grudge, ktorý by mal vyjsť 29. septembra. Štúdiovka ponúkne dovedna dvanásť skladieb, medzi ktorými je aj singel Don't You Find.

 
Britská speváčka FKA Twigs tento týždeň vydala debutový album LP 1 a podľa prvých reakcií vysoké očakávania nesklamala. Jedna z najoriginálnejších umelkýň na poli alternatívneho R&B ešte pred vydaním nahrávky stihla zverejniť minimalistický klip k jednej zo svojich obľúbených piesní Pendulum. Atmosférický podmaz a éterické vokály vo vizuále sprevádzajú meniace sa obrazy s jej neobyčajnou exotickou tvárou (Je to vôbec videoklip? Vraj áno...). A keď v druhej tretine videa nabehnú počítačom jej zdeformované verzie príde vám tá zvláštna hudba úplne normálna a svojím spôsobom krásna. FKA Twigs totiž dokonale vystihuje, čo v roku 2014 znamená originalita v hudbe.


Medzi najočakávanejšie albumy druhej polovice roka patrí aj debutová nahrávka americkej speváčky Jilian Banks alias BANKS, ktorú sme vám už predstavili v profilovom článku. Svoju dlhohrajúcu prvotinu nazvala odvážne Goddess a na trh sa dostane už 8. septembra. Tešiť by sa mali najmä fanúšikovia alternatívneho popu s nádychom R&B a elektroniky - pokiaľ patríte k obdivovateľom Jessie Ware, Lykke Li, Lany Del Rey alebo temnejších polôh Ellie Goulding, BANKS by pre vás mohla byť tým pravým orechovým. Najnovšou ochutnávkou albumu je v poradí už štvrtý singel Beggin For Thread, jeden z najpopovejších kúskov v doterajšej kariére BANKS. Pieseň sprevádza umelecky pôsobivé video plné detailných záberov na telá baletných tanečníkov.


Jej menovkyňu Azealiu Banks možno za nováčika považovať len ťažko - veď medzi najhorúcejšie nové mená na scéne sa vďaka hitu 212 zaradila už v roku 2011. Na jej debutový album sa však ešte stále čaká. Po viacnásobnom presúvaní termínu vydania napokon minulý mesiac teatrálne opustila svoje vydavateľstvo Universal a v súčasnosti nikto netuší, kedy sa nahrávka dostane na trh a kto ju vydá. Na ukážku svojho rebelantstva začiatkom augusta zverejnila aj videoklip Heavy Metal and Reflective. S metalom samozrejme skladba nemá nič spoločné, Azealia nezastaviteľne rapuje do experimentálneho beatu. V klipe zase po vyslobodení sa zo zajatia tancuje v okľúčení motokrosových pretekárov a zo štvorkolky ukazuje svojmu bývalému šéfstvu fuckera. Zostávame tak v napätí, čo s ňou bude ďalej, rovnako ako keď na Pohode spravila masívnu šou, aby následne v polovici koncertu bez rozlúčky odišla do zákulisia a už sa nevrátila.


Indierockové kvarteto Peace po úspechu debutovej platne In Love (2013) nezaháľa a chystá druhý album. Hoci názov ani dátum vydania nahrávky zatiaľ nepoznáme, tento týždeň kapela z neho predstavila už druhý videoklip, po singli Money ide o skladbu Lost On Me. Dej novinky sa sústreďuje na členov formácie ako tancujúc prechádzajú krajinou cez všetky prekážky a nakoniec spadnú zo zrázu.

 
Waleská alternatívno-rocková formácia Manic Street Preachers zverejnila videoklip k piesni Futurology. V novinke použili rôzne fotografie napríklad budov či prírody, celkovo však viac pripomína lyric video ako klasický videokliph. O réžiu sa postaral Kieran Evans, ktorý s formáciou spolupracoval na videách k piesňam Rewind The Film, Show Me the Wonder, Anthem for a Lost Cause a Walk Me to the Bridge. Skladba Futurology pochádza z rovnomenného albumu, ktorý kapela vydala tento rok v júli. Dvanásta radová nahrávka obsahuje aj spomínaný prvý singel Walk Me to the Bridge


Selekcia a text: Patrik Marflák (zdroje: SITA, Musicserver.cz, Digitalspy.co.uk, MTV.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: David Guetta, Robyn