Amerického hudobníka a producenta Nilea Rodgersa hospitalizovali v nedeľu v Toronte zo zatiaľ neznámych príčin. 64-ročný gitarista sa kvôli tomu nemohol zúčastniť na koncerte jeho kapely Chic v Air Canada Centre.

Nile Rodgers potvrdil informáciu na Twitteri, kde dodal, že sa oňho lekári výborne starajú. Rodák z New Yorku tiež napísal, že doteraz nevynechal žiadny svoj naplánovaný koncert a lekári ho chytili, keď sa snažil ujsť z nemocnice.


Nile Rodgers je jedným zo zakladajúcich členov disco a R&B formácie Chic. Kapela vydala debutovú eponymnú štúdiovku v roku 1977 a postupne na ňu nadviazala nahrávkami C'est Chic (1978), Risqué (1979), Real People (1980), Take It Off (1981), Tongue in Chic (1982), Believer (1983) a Chic-ism (1992). Okrem nich vydali ešte aj dva živé albumy Live at the Budokan (1999) a A Night in Amsterdam (2006). Tento rok by mal vyjsť dlho očakávaný deviaty štúdiový album, príznačne nazvaný It's About Time (Už je načase).

Medzi najväčšie hity skupiny patria piesne ako Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah), Everybody Dance, Le Freak, I Want Your Love, Good Times či My Forbidden Lover. Rodgers má na konte aj sólové albumy ako napríklad Adventures in the Land of the Good Groove (1983) alebo B-Movie Matinee (1985). Vlani ho uviedli do Skladateľskej siene slávy, tento rok zas do Rock'n'rollovej siene slávy. Ako producent, skladateľ, aranžér či gitarista spolupracoval s množstvom umelcov, ako sú David Bowie, Diana Ross, Duran Duran, Madonna, INXS, Daft Punk, Pharrell Williams, Kylie Minogue, Lady Gaga, Laura Mvula a mnohí ďalší. 


Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Chic, Nile Rodgers