Len dva dni pred plánovaným začiatkom organizátori nečakane zrušili festival More Than Fest, ktorý mal byť od 17. do 20. augusta najväčšou metalovou akciou leta na Slovensku. Usporiadateľská agentúra EPG o tom informovala dnes popoludní strohým statusom na Facebooku. Hviezdami festivalu mali byť Overkill, Edguy, Amon Amarth alebo Steve Harris z Iron Maiden.

"Festival rušíme z technických príčin," napísali organizátori na oficiálnej fanpage agentúry EPG a na Facebook evente. Dva dni pred začiatkom More Than Festu tak šokovali fanúšikov tvrdej hudby, ktorých počas celého leta lákali na najväčší metalový sviatok sezóny. Festival sa mal uskutočniť od štvrtka do nedele vo Zvolenskej Slatine.

Na otázky stoviek rozhorčených fanúšikov, ktorí si zakúpili lístky v predpredaji, organizátori v čase zverejnenia nereagovali. Ako nám potvrdil jeden z účinkujúcich, ešte včera s ním organizátori riešili detaily vystúpenia a o prípadných problémoch nepadlo ani slovo. Viacerí ľudia, ktorí mali na festivale zabezpečovať rôzne služby, si zhodne myslia, že agentúra precenila svoje možnosti. "Pravdepodobne ide len a len o peniaze. Technické príčiny môžu byť iba zásterkou," domnievajú sa.

"Veľavravný" je aj spôsob, akým organizátori zrušenie festivalu zverejnili. Fanúšikom síce nedali vierohodné vysvetlenie, no všetkých pobavili veľmi zlou angličtinou. Kvôli amatérsky napísanému statusu si dokonca niektorí mysleli, že Facebook stránku organizátora napadli hackeri. Pôsobí to naozaj ako zlý vtip, no zrušenie festivalu je realitou. Svedčia o tom aj správy z miesta konania, kde nič nenasvedčuje tomu, že by sa tam mal o dva dni začať festival pre niekoľkotisíc ľudí.

More Than Fest 2017 zrušený Zdroj: FB.com/EPG

Medzi hlavné lákadlá festivalu mali patriť kapely Amon Amarth, OverkillEdguy, Pain, Epica, Insomnium, WintersunGorgoroth, basgitarista, hlavný skladateľ a zakladajúci člen Iron Maiden Steve Harris s jeho projektom British Lion, či zakladajúci členovia Sabatonu s ich novou kapelou Civil War. Zo slovenských a českých interpretov mali vystúpiť Horkýže Slíže, Queenmania, Alkehol, Ataraxia či Ramchat.

O tom, ako môžu fanúšikovia vrátiť vstupenky a získať naspäť svoje peniaze, by mali organizátori informovať v najbližších dňoch. Podľa ich vyjadrenia pre Hudba.sk by sa tak malo stať najneskôr v utorok 22. augusta po dohode so službou Ticketportal, ktorá zabezpečovala predpredaj.

Koncerty rušili aj v minulosti

Agentúra EPG, ktorej zakladateľom a šéfom je Ján Poliak, v minulosti zorganizovala viacero koncertov a podujatí v rôznych slovenských mestách. Presúvanie alebo rušenie koncertov však v jej prípade nie je žiadnou raritou. Najmä v rokoch 2010 a 2011 mala veľké problémy, keď sa jej v priebehu štyroch mesiacov podarilo nahnevať fanúšikov Jeana Michela Jarrea, skupín Helloween a Stratovarius, speváka Chrisa Normana aj speváčky Tarje Turunen. Dôvody boli rôzne, od technických príčin, cez bezpečnosť koncertov až po nesplnené finančné záväzky.

V posledných rokoch sa agentúre opäť začalo dariť a okrem dvoch ročníkov obnoveného More Than Festu (ktorý však podľa reakcií minuloročných návštevníkov nespĺňal ani základný hygienický štandard) zorganizovala napríklad aj dva veľké koncerty skupiny Nightwish - v júni 2015 v banskobystrickom amfiteátri a o rok neskôr v Košiciach. Zrušením svojej "vlajkovej lode" však pravdepodobne EPG fanúšikom na dôvere nepridá.

Náš názor je, že v inej krajine by si agentúra s takou pošramotenou povesťou na promotérskom poli neškrtla. Skončila by pravdepodobne už vtedy pred šiestimi rokmi, keď mala viac koncertov zrušených ako uskutočnených. Je však len na fanúšikoch, či budú nespoľahlivého organizátora kúpou lístkov na jeho podujatia podporovať aj naďalej.

Text: Hudba.sk (zdroj: Facebook.com/epg.sk, archív)
Foto: archív