Na vlnu záujmu o slovenský folklór a ľudové piesne, ktorá sa zdvihla v poslednom období, nadväzuje aj druhý ročník podujatia World Music Festival Bratislava, ktorý sa uskutoční v dňoch 21. - 24. septembra. Jednou z jeho úloh je predstaviť najlepšie slovenské skupiny z oblasti world music. Bohatý program však ponúka omnoho viac.

Tento rok v programe festivalu nebude chýbať populárna Banda, Katarína Máliková ako aj skupiny Ľudové Mladistvá, KarpatonĽ. Gašpar Cimbal Project. Všetky tieto kapely zaznamenali sériu úspechov doma a úspešne reprezentujú Slovensko aj v zahraničí. Diváci si ich môžu pozrieť 22. a 23. septembra na Hlavnom námestí v Bratislave.


Ťahákom festivalu bude v piatok 22. septembra vystúpenie charizmatických talianskych hudobníkov zo skupiny Kalàscima. Tá je momentálne najžiadanejšou kapelou štýlu tarantela. Akustické nástroje spojené s elektronikou v ich podaní už zazneli na niekoľkých významných festivaloch, kde bola ich temperamentná hudba nadšene prijatá.

Špičkové zahraničné projekty sa predstavia aj 23. septembra v Ateliéri Babylon, kde vystúpi poľské duo Karolina Cicha - Bart Palyga, francúzsky virtuóz nazývaný "Paganini kontrabasu" Renaud Garcia-Fons spoločne s tureckým hudobníkom Deryanom Türkanom a na záver galavečera sa predstaví populárna bulharská Oratnitza. Žánrovo pestrý koncert ponúkne obsiahly prierez hudbou Európy, od komornejších koncertov až po záverečnú etno a drum&bass párty. Program je koncipovaný tak, aby bol lákavý nielen pre fanúšikov world music, ale aj pre všetkých milovníkov kvalitnej hudby. Vstupenky na galakoncert sú už v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Okrem koncertov na festivale nájdete aj folklórny Tanečný dom, premiéru dokumentu Mareka Šulíka Ťažká duša o rómskych piesňach a príbehoch, pouličnú šou, či rôzne diskusie a ďalšie zaujímavé podujatia. Pre najmladších návštevníkov festivalu bude určený Detský program v sobotu 23. septembra od 14:00 na Hviezdoslavovom námestí. Deti sa môžu aktívne zapojiť do starodávnych pastierskych hier z okolia Trenčína, vyskúšať si ľudový kroj, pozrieť La Portella show či šikovné deti z Detského folklórneho súboru Gerulata. 

V Zichyho paláci na Ventúrskej sa bude konať medzinárodná konferencia. V piatok 22. septembra zaznejú príspevky o slovenskej hudbe a podujatiach. V sobotu 23. septembra bude konferencia patriť zahraničným príspevkom. V nedeľu bude na nádvorí od 14:00 bubenícky workshop určený pre všetky vekové kategórie pod názvom Bubnovačka Orchestra.

Všetky podrobnosti o bohatom programe festivalu nájdete na oficiálnej webovej stránke www.worldmusicfestival.sk. Fanúšikovia kvalitnej hudby a zábavy sa už teraz majú na čo tešiť.

World Music Festival Bratislava 2017 Zdroj: PR

Projekt World Music Festival Bratislava je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia, ktorý je Generálnym partnerom podujatia. Partnermi podujatia sú Bratislavský samosprávny kraj, mesto Bratislava, Stredoeurópska nadácia, Ars Bratislavensis, Hudobný fond, SOZA, Ministerstvo dopravy a výstavby, BTB Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Bratislava-Staré mesto, Národné osvetové centrum, Slovenská akadémia vied a i.

Zdroj: PR článok