Americký hudobník a spevák Rodriguez a austrálsky spevák Donny Benét sa v jesenných mesiacoch vrátia na Slovensko. Prídu na pozvanie organizátorov trenčianskeho festivalu Pohoda, kde obaja tento rok vystúpili. Druhý menovaný dokonca dva razy a stal sa jedným z najväčších objavov festivalu, keďže inde mimo svojej rodnej krajiny je stále takmer neznámy.

"Niektoré koncerty sú také dobré, že ich chcete zopakovať hneď, ako sa len dá. V prípade Donnyho Benéta sme tak spravili na druhý deň po jeho piatkovej premiére na Pohode 2018," uvádzajú organizátori. Originálno-zábavný austrálsky zjav "zaskakoval" za nemeckú skupinu Bukahara, ktorá musel svoj koncert pre zranenie speváka odvolať.

Jeho dva koncerty na Pohode stačili na to, aby si fanúšikov aj organizátorov absolútne získal a už na záverečnej tlačovej konferencii Michal Kaščák novinárom prezradil, že mu plánuje zorganizovať turné po Slovensku. Podľa neho by z toho mohol byť podobne úspešný príbeh, ako v prípade izraelskej kapely Lola Marsh. Aj tú pred prvým vystúpením na Pohode mimo Izraela takmer nikto nepoznal, no na Slovensku si po pár vystúpeniach na najväčších pódiách Pohody a niekoľkých koncertoch v Bratislave a Košiciach získali množstvo verných priaznivcov a stalo sa ich pomyselným druhým domovom.

Donny Benét alias "nonšalantný princ zo second handu" príde začiatkom novembra hneď po svojej austrálskej šnúre svojou vtipnou a sviežou renesanciou disca 80-tych rokov roztancovať Brno, Bratislavu, Zvolen, Banskú Bystricu a Košice.

Zoznam koncertov:

6. 11. - Brno - Donny Benét + krst albumu Čáry Života 
7. 11. - Bratislava - Pohoda v kluboch s Donnym Benétom  
8. 11. - Zvolen - Donny Benét ako súčasť festivalu Víkend atraktívneho divadla
9. 11. - Banská Bystrica - Pohoda v kluboch s Donnym Benétom  
10. 11. - Košice - Pohoda v kluboch s Donnym Benétom 


Rodriguez sa s Pohodou nechcel rozlúčiť

"Rodriguez na Pohode vystúpil v sobotu, takže na druhý koncert nezvýšil čas. I tak nám však zahral v nedeľu napoludnie v artist village, kam sa spontánne vrátil z cesty na viedenské letisko," spomína Anton Repka z tímu Pohody na to, ako ich jedna z najväčších hviezd prekvapila v postupne sa vyprázdňujúcom areáli.

"Trvalo šesť rokov, kým sme ho dotiahli na náš festival, a keď už raz prišiel, nechcel odísť. Medzi rečou spomenul dve takmer vypredané show v Royal Albert Hall a že by sa rád vrátil na Slovensko čo najskôr. Mnoho umelcov vraví, že sa radi vrátia, v tomto prípade na tom ale jeho tím s nami pracoval od prvých dní po Pohode. Ku koncertom v jednej z najprestížnejších sál na svete tak pridá len jeden koncert - 30. septembra môžete vidieť tohto fantastického pesničkára s neuveriteľným hudobným a životným príbehom v bratislavskej Starej Tržnici. Intímnu atmosféru jeho piesní si budete môcť vychutnať tak, ako ich zložil, nakoľko pôjde o výnimočné sólo vystúpenie," priblížil jesenný Rodriguezov návrat.


Príbeh Sixta Rodrigueza možno pokojne označiť za jeden z najsilnejších v dejinách populárnej hudby. Kým jeho piesne sa na opačnej strane sveta kopírovali v miliónoch, inšpirovali bojovníkov proti apartheidu a šírili sa o ňom legendy, on doma pracoval na stavbách, netušiac, že jeho hudobná kariéra ani zďaleka nie je taká beznádejne stratená, ako sa dlhé roky zdalo. Jeden z najlepších pesničkárov z konca éry hippies, ktorého v čase vydania jeho zatiaľ jediných dvoch albumov na začiatku 70-tych rokov prirovnávali k Bobovi Dylanovi, sa napokon dočkal zaslúženého uznania až o štyri dekády neskôr vďaka oscarovému dokumentu Searching for Sugar Man (2012).


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačové správy sme upravili.

Foto: Martina Mlčúchová / Pohoda PR (koláž Hudba.sk)