Muzikantská obec už možno zachytila informáciu o založení projektu Drummers' City. Toto "bubenícke mesto" má v pláne ponúknuť možnosti na sebarealizáciu bubeníkov, zahŕňajúc výučbu hry na bicích, hromadné cvičenia a tréningy, skúšanie s celou kapelou, bubenícke workshopy a prednášky, súťaže a iné.

"Bubeníci na Slovensku majú v rámci sebarealizácie veľmi zlé podmienky," hovorí hlavný zakladateľ projektu Jaroslav Šollar. Jeho trpká skúsenosť bola motívom k nápadu založiť takýto priestor a spolu s ním sa do rozbiehajúceho projektu pridal aj bývalý spoluhráč zo spoločnej kapely, gitarista Ján Goruška, ktorý má bohaté skúsenosti s ozvučovaním bicích. Tretím členom je aktívny muzikant a bubeník Viktor Gabaj.

Projekt Drummers' City chce pomôcť bubeníkom otvorením nových možnosti a taktiež chce zviditeľniť a pozdvihnúť bicie ako hudobný nástroj. "Veľa bubeníkov zanedbáva úplné základy ako napríklad cvičenie s metronómom. Trénovanie považujú za zbytočné a potom majú problémy posúvať sa ďalej. Zo zlej techniky plynú aj rôzne zlozvyky, ktoré sú neskôr brzdou bubeníka a obmedzujú ho v zdokonaľovaní svojej hry na bicie. Stretávame sa s bubeníkmi, ktorí sa pri hre evidentne trápia, nehrajú účelovo, často im nevychádzajú prechody, nehrajú rytmicky presne, z ich hry necítiť žiadny feeling a podobne. A to aj pri bubeníkoch, ktorí pravidelne hrávajú na veľkých pódiách, či akciách," vysvetľuje Šollar.

O pripravovaných plánoch sa už niekorí bubeníci a muzikanti mali možnosť presvedčiť na evente s názvom "Drum clinic", kde mali možnosť zahrať si na kvalitné sady bicích, či užiť si zábavu pri "Drum battle". Prítomní muzikanti tiež mohli okrem hrania diskutovať o problematike, vymieňať si skúsenosti a podobne. "Predstava toho, že môžeme zlepšiť podmienky pre rozvoj bubeníkov a pomôcť vychovať ich novú generáciu, je pri našej láske k hudbe a k bicím silnou motiváciou. Aktuálne sa venujeme príprave kampane, ktorá oficiálne spustí projekt Drummers' City a pomocou ktorej chceme vybudovať profesionálny priestor venovaný bubeníkom," dodáva zakladateľ projektu.

Redakciu Hudba.sk o projekte informoval zakladateľ Jaroslav Šollar.

Ilustračné foto: Igor Daniš (na fotografii je známy slovenský bubeník Martin Valihora)