Slovenský raper Vladis pokrstil v stredu v noci v bratislavskom Ateliéri Babylon svoj štvrtý sólový album Generácia II Kalašnikov. Čerstvá štúdiovka prináša 15 skladieb. Po boku Vladisa sa na nej predstavia aj Majk Spirit, Martin Maxo Šrámek, Kali, Matěj Vávra, Nicole, Dano Kapitán z Prešporských Junákov a Celeste Buckingham, ktorá počas večera pokrstila album vodkou Kalašnikov.

"Celeste som si vybral za krstnú mamu, pretože jednak naša pesnička Taký nejsom super zafungovala, a z ľudí, s ktorými som spolupracoval a videl naživo interpretovať svoje pesničky, je to top profík. Myslím, že o nej ešte budeme počuť. Robilo sa nám spolu dobre, máme z nahrávania aj vtipné zážitky a chcel som, aby album pokrstil človek, ktorý mu fandí a má k nemu vzťah a mám pocit, že ju ten album baví, takže je to ten správny človek," povedal Vladis v rozhovore pre agentúru SITA.

Celeste mladému raperovi veľmi fandí. "Vladisovi prajem veľké šťastie do života a nielen s albumom, ale aj čo sa týka celej jeho kariéry, lebo on si podľa mňa zaslúži väčšiu pozornosť a väčšie pódium. Jeho textové obsahy a to, akým štýlom sa prezentuje, to je na Slovensku podľa mňa naozaj jedinečné. Máme tu veľa raperov a hip-hoperov, každý je nejakým spôsobom svojský a Vladis má tiež ten svoj štýl, tak ja len dúfam, že ľudia tomu dajú šancu a vypočujú si to. Oplatí sa to, Generácia II je dobrá práca," povedala počas večera Celeste Buckingham.


Tvorivá prestávka priniesla čerstvé nápady

Producentsky sa o štúdiovku postarali Grimaso, Maxo Šrámek, Baddogzz, Ján Jofre Lednický a ďalší. Mix spolu s masteringom si zobral na starosti Marek Šurin. Album vznikol po niekoľkoročnej prestávke. "Bol to taký zvláštny príbeh, ja som v roku 2013 vydal album Diamant a potom som šiel turné, ktoré nenaplnilo moje očakávania, tak som na nejaký čas prestal tvoriť, nechcel som tlačiť na pílu a rozvíjať tie isté nápady, tak som si počkal. Chcel som robiť Generáciu II, ale vedel som, že treba počkať na čerstvé nápady a na nejaký dobrý materiál," priznal Vladis.

Následne prišli do môjho okolia noví skúsenejší ľudia, niektorí ani neboli z hudobnej sféry, ale mali na mňa dobrý vplyv v rámci názorov a v rámci celkového smerovania. Potom prišiel Maxo a to už som vedel, že to je správna kombinácia. Nebolo isté, že to bude s Maxom fungovať, ale po druhej, tretej pesničke sa to celé začalo spájať a tvorenie albumu začalo byť zábavné. Ja som prišiel s nejakým konceptom, ako by som si to predstavoval, nahral som nejaké demá a do toho sme začali vytvárať nové pesničky," priblížil mladý raper.


Ústrednou témou albumu je podľa neho úprimnosť. "Je to taká spoveď. Nie je to o tom, že by som teraz mal nejaký strašný message, ktorý by som chcel ľuďom odovzdať, neviem, z toho som asi vytriezvel, také mesiášske názory a pesničky už neriešim. Skôr sú to také vytrhnuté spomienky z môjho života a sú veľmi reálne opísané, takže keby som mal charakterizovať tento album jedným slovom, povedal by som že je úprimný. A potom rôznorodý, lebo sa tam striedajú rôzne hudobné žánre, je tam funk, soul, hip-hop aj trap a jednotlivé emócie a výpovede sú tak isto rôznorodé, sú tam aj sladšie a romantické pasáže a sú tam aj nejaké tvrdšie názory."

"Keby som to počúval ako nestranný človek, tak by som zároveň povedal, že som možno na seba prezradil príliš veľa, aj veci, ktoré som nemusel... Niektorí mi už povedali, že sa zbytočne pred druhými vyzliekam... To nie je dnes bežné, ale ja neriešim, či to je dobre alebo zle, nechce sa mi nad tým moc špekulovať. Takto som to napísal a takto tomu verím a keď to funguje, tak som s tým spokojný a už sa k tomu nechcem znovu vracať. Je v tom hlavne spontánnosť," poznamenal Vladis.

Počas večera spolu s ním vystúpili na jednom pódiu raper ADiss s hosťami, Sima, Mega M, Maxo, Matěj Vávra, Prešporskí Junáci, Jofre s kapelou, Kali, Majk Spirit a Celeste Buckingham. Koncom septembra Vladis predstaví nový album i na turné, v rámci ktorého sa zastaví v desiatich slovenských mestách.  

Zdroj: SITA
Foto: Adam Dilej