Víťazom prestížej britsko-írskej hudobnej ceny Mercury Prize 2017 sa vo štvrtok večer stal hudobník Sampha. Pomerne nenápadný melancholik, kombinujúci R&B a soul s jemnou elektronikou, má na konte len jeden komerčne výraznejší singel z debutového albumu Process, ktorý vydal vo februári.

Doteraz bol Sampha známejší skôr ako hosť na nahrávkach iných umelcov ako sú Jessie Ware (2011), Drake (2013 a 2017) či Solange (2016). Sólovo Sampha debutoval singlom s dvojicou piesní Too Much a Happens v roku 2013. Začiatkom tohto roka vydal svoj prvý album Process, na ktorom sa nachádza aj jeho doteraz najúspešnejší singel (No One Knows Me) Like The Piano.


Mladý Londýnčan získal Mercury Prize v konkurencii takých mien ako The xx, alt-J, Blossoms, Stormzy alebo komerčne najúspešnejšieho britského speváka posledných rokov Eda Sheerana. To, že ryšavý spevák ocenenie nevyhral, však prekvapením nie je, skôr prekvapilo, že bol jeho tohtoročný album ÷ (Divide) vôbec nominovaný.

Tip redakcie: Pozrite si kompletný shortlist nominovaných a ich klipy

Hlasujúci odborníci, ktorými boli tento rok hudobníci Marcus Mumford, Lianne La Havas, Ella Eyre, MistaJam, Jamie Cullum, Jessie Ware, Clara Amfo a Jeff Smith, totiž obvykle v Mercury Prize zviditeľňujú nahrávky alternatívnych a žánrových umelcov, ktorým sa pozornosť väčšiny veľkých médií a hudobných cien obvykle nedostáva.

Tohtoročný víťaz, celým menom Sampha Sisay, sa narodil 16. novembra 1988 v Londýne utečencom z afrického štátu Sierra Leone. Spolu s prestížnou cenou si odniesol 25 000 britských libier (asi 28 000 eur).

Vypočujte si tohtoročný album Process na Deezeri:



Text: Peter Lehotský (NME.com, bbc.co.uk)
Foto: Dave J. Hogan