Na českej scéne vznikola nová formácia Frankie & The Deadbeats, zložená z členov klubových stálic Prague Conspiracy, Unholy Preachers, TiNG a ďalších. Kapela práve vydala debutový album The Shining, sprevádzaný klipom Cowboys & Dreamers. Doska je dostupná na všetkých streamovacích platformách a vychádza tiež na kazetách a vinyloch pod hlavičkou vydavateľstva Pushteek Records.

Deväť piesní s anglickými textami o samote uprostred civilizácie a kríze nielen stredného veku vzniklo na prelome rokov 2020 a 2021. Pätica hudobníkov sa spojila na popud frontmanovej túžby tvoriť hudbu s istou dávkou gýča, sebairónie a fascináciou americkej popkultúry.

"Vždy som obdivoval muzikantov, ktorí ma dokázali svojou tvorbou preniesť na iné miesto. Ak poslucháča naša hudba dokáže preniesť do knihy Cormaca McCarthyho, filmu Davida Lyncha alebo na nekonečné cesty naprieč USA, aj keď vznikala prevažne v Brdoch, splnila nahrávka svoj účel," hovorí frontman Frankie Knuth.


Na čele päťčlennej skupiny mestských kovbojov v denim košeliach stojí Frankie Knuth. Frontmana dopĺňajú gitarista Kuba Siňor, basgitarista Štefi Kouba, hráč na pedal steel guitar a dobro gitaru Miller Harrison a bubeník Martin Slezák. "Nepoznám prirodzenejší vývoj, než je od punku ku country a folku. V podstate skôr ako punkové kapely to boli politickí pesničkári ako Woody Guthrie alebo Pete Seeger. Ctíme stále rovnaké hodnoty, len sme si k tomu vybrali iný žáner a nasadili klobúky," dopĺňa Knuth.

Frankie & The Deadbeats natáčali videoklip k singlu Cowboys & Dreamers na území zaniknutej obce Sluková, ktorú počas 60. rokov takmer zrovnala so zemou vtedajšia komunistická vláda. Z miesta sa potom stalo obľúbené útočisko trampov. Vytvorenia klipu sa chopil režisér Vladimír Turner a kameraman Peter Racek.

22. septembra pätica odohrá svoj prvý pražský koncert v klube Futurum a oslávi tu vydanie svojej prvotiny The Shining. Hosťami večera budú hudobnými cenami ovenčení Povodí Ohře a hardcore punk-rock'n'rolloví Chemtrailers. Dosku natočili Ondřej Lukeš a Amak Golden v štúdiu Golden Hive.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Ricardo Delfino.

Foto: Facebook.com/FrankieAndTheDeadbeats