Fotograf Ivan Köhler výstavou Palety jazzu v bratislavskej Drink in Gallery Andy vzdáva hold významnému slovenskému hudobníkovi Jozefovi Dodovi Šošokovi, ale spomína okrem mnohých jazzových velikánom aj na Mariána Vargu.

"Výstava je na počesť jeho desiateho výročia odchodu do jazzového neba. Dodo si zaslúži takúto spomienku a na budúci mesiac bude na jeho počesť aj koncert s výstavou v bratislavskej design factory," povedal pre TASR 74-ročný žilinský fotograf, výtvarník a kultúrny organizátor Ivan Köhler.
     
 Že celý život je veľký fanúšik tejto 
hudby, potvrdzuje táto výstava portrétov svetoznámych jazzmenov. Nimi sú Luis Armstrong, Ray Charles, Miles Davies, Billy Cobham, Duke Elington, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, John Coltrane, Chris Barber, Bobby McFerrin, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald a ďalší. 
      
Okrem Šošoku je v jeho výbere zo Slovákov aj Marián Varga. Mnohé z viac ako 40 čiernobielych fotografií sú v netradičnom geometrickom tvare. Niektoré umelecké portréty vytvoril viacnasobnou fotomontážou. 
"Je to výber z mojej polstoročnej činnosti fotografa na rôznych koncertoch. Okrem Šošoku na viacerých hudobníkov už môžeme iba spomínať," dodal fotograf, dôverne známy ako fanatický jazzofil Kelly.


Zdroj: TASR
Foto: SITA/Ladislav Novák