Vinyl Machinarium Remixed, na ktorom hudbe Tomáša "Floexa" Dvořáka pri príležitosti 10. výročia vydania obľúbenej počítačovej hry Machinarium, vdýchli nový život Orbital, 65daysofstatic, Jim Guthrie či C418, sa stal cenenou zberateľskou raritou. Ku dňu jeho vydania je už takmer celý jeho náklad vypredaný. Veľká pozornosť sa teraz upína na plánované koncerty.

Floex na nich totiž vôbec prvýkrát vo svojej kariére zahrá skladby, ktoré zložil k úspešným hrám z dielne Amanita Design. Práve hry Machinarium a Samorost 2 a 3, ku ktorým zložil hravú, nápaditú a zároveň veľmi atmosférickú hudbu, ho preslávili aj ďaleko za hranicami Česka.

Prečítajte si tiež: Orbital zremixovali Floexa. Zamilovali si ho vďaka kultovej českej hre Machinarium

Robot Josef ako bubeník

Koncertná podoba vystúpení, ktorými Floex oslávi vydanie albumu Machinarium Remixed, spočiatku nebola jasná. Nakoniec sa ustálila zostava, v ktorej Dvořáka dopĺňa speváčka Sára Vondrášková a robot Josef v role bubeníka. Toto trio prvýkrát predstaví nielen živé verzie niektorých soundtrackových skladieb, ale aj nové, ešte nevydané tracky, vrátane niekoľkých skladieb z celkového prierezu Floexovej tvorby. Vývoj bubeníka Josefa je výsledkom kolektívnej spolupráce. Vytvorili ho Dominik Jančík (XYZ project), bubeník Jakub Tengler a Adolf Lachman, ktorý sa na ňom rovnako ako na Machinariu podieľa výtvarne. Ide o koncept, kedy bicie ovládajú mechanické prvky.

"Pôvodne mal na bicie hrať Jakub Tengler, riešili sme ale kolíziu termínov s jeho kapelou Noisy Pots. Napadlo mi nahradiť ho robotom, ktorý sa viacmenej stane Kubovým avatarom. Jakub do robota nahrá svoju vlastnú hru na bicie, ktorú Josef zreplikuje. Nepôjde však iba o Josefa, ktorý bude hrať na snare, ale o celý systém motormi ovládaných mechanických prvkov, ktoré budú hrať na skutočné akustické bicie," hovorí Floex.



Album Machinarium Remixed, ktorý si dnes môžete vypočuť exkluzívne na Hudba.sk, oficiálne vychádza 16. októbra v spolupráci s Minority Records v limitovanej edícii 700 ks na jantárovom 180 gramovom vinyle. Originálny obal pre platňu navrhla výtvarníčka Eva Marková na základe pôvodných ilustrácií pre Machinarium od Adolfa Lachmana. Z vydaného nákladu vinylu zostáva posledných pár desiatok kusov do vypredania. Krst nahrávky prebehne 27. novembra v pražskom Paláci Akropolis. Ešte predtým Floex 16. novembra zahrá v Tábore, 19. novembra zavíta do Českých Budějovíc a následne sa rovnakým programom vystúpi 9. decembra v Brne.

Koncerty Machinarium Remixed live:

16. 11. - Tábor, Noc divadiel, Divadlo Oskara Nedbala 
19. 11. - České Budějovice, klub Ťava 
27. 11. - Praha, Palác Akropolis - krst albumu 
9. 12. - Brno, Kabinet Múz


Pilotný singel The Glasshouse with Butterfly v tanečnom aranžmáne od legendárnej britskej elektronickej dvojice Orbital vyšiel v septembri. Svojimi remixmi na dosku Machinarium Remixed prispeli tiež nemecký hudobník C418 známy pre svoj návykovo odpočinkový doprovod ku kultovému Minecraftu, či britská experimentálna post-rocková formácia 65daysofstatic, hernému publiku predstavená cez vydarený soundtrack k akčnej adventúre No Man's Sky.

Ďalšie vydarené remixy na album pripravili kanadský spevák a skladateľ Jim Guthrie, japonský grafik a hudobník Baiyon a britský hudobník Ed Critchley, ktorý skomponoval hudbu k hre Lumino City. Nahrávku uzatvára domáce freak-folkové duo DVA, ktorej hudba z ďalšiích hier od Amanita Design - Chuchel a Botanicula - je oceňovaná po celom svete.

"Mojím najobľúbenejším remixom z celej kolekcie je The Sea od C418. Posunul to do takej veľmi extatickej, euforickej podoby, ktorá súčasne ale nie je banálna. Je celkom ťažké urobiť pozitívnu vec, ktorá nevyznie lacno. Navyše to má skvelý drive. Teším sa, až ju zahráme naživo," uzatvára Floex. 

Tracklist remixového albumu: 

1. The Glasshouse With Butterfly (Orbital Remix)
2. By the Wall (Jim Guthrie Remix)
3. The Prison (65daysofstatic Remix)
4 .The Sea (C418 Remix)
5. Mr. Handagote (Baiyon Remix)
6. The Castle (Ed Critchley Remix)
7. Gameboy Tune (DVA Remix)

Soundtrack novej hry aj hudba k filmu Je Suis Karl

Tomáš Dvořák alias Floex je klarinetista, skladateľ, producent a multimediálny umelec z Prahy. Vo svojej tvorbe prepája elektronickú a akustickú hudbu do svojbytnej atmosférickej podoby. Po albumoch Pocustone (2001) a Zorya (2011) a EP Gone (2014), za ktoré získal niekoľko prestížnych ocenení nielen v Českej republike (tri Ceny Anděl, Nominácia na európske ceny Qwartz, Nominácia na Ceny Apollo a Vinyla), predstavil minulý rok výnimočnú spoluprácu s britským hudobníkom Tomom Hodgeom a symfonickým orchestrom v podobe nahrávky A Portrait Of John Doe (2018). Klasická hudba a avantgardná elektronika sa v tomto projekte mieša do jedinečného organického univerza. Získal za ňu Cenu Anděl v kategórii Alternatíva a elektronika. Spoločne s Tomom Hodgeom v súčasnosti pripravuje tiež hudbu k práve vznikajúcemu filmu Je Suis Karl nemeckého režiséra Christiana Schwochowa.

Známy je tiež dlhoročnou spoluprácou s medzinárodne úspešným českým vývojárskym štúdiom Amanita Design, ktoré je známe po celom svete najmä vďaka svojim dobrodružným "point and click" adventúram zdôrazňujúcim vizuálne umenie, hudbu a surreálne svety. Floex sa postaral o soundtracky hier Samorost 2 (2006), Machinarium (2009), Samorost 3 (2016) a najnovšie i čerstvo vydanej rozprávkovej adventúry Pilgrims (2019). Je tiež autorom niekoľkých jedinečných interaktívnych multimediálnych inštalácií a predstavení (RGB, Crossroad, Live Score, Archifon v spolupráci s init), ktoré vytvára od roku 2002. Jeho hudba vyšla na vydavateľstvách Mercury KX (Decca Classics / Universal), Denovali, Minority Records a Quazi Delict.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach umelca floex.cz a www.facebook.com/floex.official

Foto: Ján Kuča

Súvisiaci interpreti: Floex