Britská rocková legenda Dire Straits skončila svoje účinkovanie už pred takmer 20 rokmi, v týchto dňoch sa však opäť pripomína fanúšikom. Šesť štúdiových albumov, ktoré štvorica okolo Marka Knopflera vydala, vychádza v novom CD boxe s názvom The Studio Albums 1978-1991. Šestica albumov vyjde 22. novembra aj vo vinylovej verzii na ôsmich LP platniach.

Rodák zo škótskeho Glasgowa, spevák, skladateľ a gitarista Mark Knopfler, založil rockovú skupinu Dire Straits v júni 1977. Debutový eponymný album vydali 7. októbra 1978 a dostal sa na 5. miesto britského rebríčka albumov. Hitom z neho bola skladba Sultans Of Swing, ktorá bodovala na 8. mieste.


Rovnako na 5. miesto v UK Charte sa dostal aj druhý album Communiqué, ktorý vyšiel 15. júna 1979. Z neho bodovala skladba Lady Winter. Dva hity, Romeo and JulietTunnel Of Love, sú na treťom albume Making Movies, ktorý vyšiel 17. októbra 1980 a dostal sa na štvrté miesto rebríčka.

Štvrtý album Love Over Gold z 20. septembra 1982 priniesol hit Private Investigations, piaty album z 13. mája 1985 Brothers In Arms ponúkol až štyri hity - So Far Away, Money for Nothing, Brothers In Arms a Walk of Life. Záverečný, šiesty album On Every Street vydali 9. septembra 1991, úspešné z neho boli skladby Calling Elvis a On Every Street. Všetky tri albumy sa v britskom rebríčku dostali na prvé miesto.

V singlovej hitparáde mali Dire Straits 18 skladieb. Ani jedna z nich sa nedostala na prvé miesto, najúspešnejšou bola Walk Of Life v januári 1986 na druhej pozícii. Rozišli sa v roku 1995. Na sólovej dráhe vydal Mark Knopfler deväť albumov, zatiaľ najnovší s názvom Down the Road Wherever vyšiel v novembri 2018.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: UMC / Mercury Records

Súvisiaci interpreti: Dire Straits