Známy slovenský herec Ján Jackuliak sa v tomto roku rozhodol vrátiť k hudbe. Jeho nový projekt dostal názov IAN a štartuje ho nová skladba Štiepim atóm, ktorú predstavuje v podobe štýlového videoklipu. Text napísal sám a hudobne sa na novinke podieľali Samuel Hošek a Roland Kánik.

"V marci a apríli, keď všetci sedeli doma, mal som zrazu veľa času. Čítal som knihy, pozeral filmy a rozmýšľal som o tom, čo to všetko okolo nás znamená. To ma dostalo k tomu, že som začal písať a zrazu z toho vyskočili texty, ktoré by som si vedel predstaviť ako pesničky. Vtedy ma to nakoplo a rozhodol som sa s tým zase začať. Hudba ma baví, napĺňa a je pre mňa ako dokonalá psychohygiena,“ povedal o návrate k hudbe Ján Jackuliak.

IAN je severská verzia mena Ján, a zároveň pripomína názov českej legendárnej skupiny J.A.R., ktorá je v jeho tvorbe veľkou inšpiráciou. Podobne ako v prípade partie okolo Romana Holého, Ota Klempířa a Dana Bártu, aj pre 42-ročného herca a speváka sú základom hudobnej tvorby dobré texty s myšlienkou a totálnym nadhľadom. Spolu s talentovanými skladateľmi a producentmi vytvára IAN svieži hudobný štýl, ktorý kombinuje funky s prvkami ďalších žánrov.

Skvelým príkladom je hneď prvá zverejnená skladba Štiepim atóm. Videoklip plný neónových svetiel má na svedomí režisér Laco Cmorej s art directorom Samuelom Hošekom, ktorý je spolu s Rolandom Kánikom podpísaný aj pod hudbou a pomáhal Jackuliakovi aj s textom. Hošek a Laura Weng naspievali tiež sprievodné vokály. Klip sa nakrúcal takmer 12 hodín v Bratislave a okrem spomenutých hudobníkov sa v ňom predstavili i ďalšie známe tváre Soňa Norisová, Dávid Hartl, Ďuro HrčkaGregor Hološka a tanečnice z CreDance Company.


Ján Jackuliak už počas účinkovania v Mestskom divadle Brno spolu s kolegami založil kapelu All X. S ňou sa v roku 2008 dostali do českej verzie súťaže X Faktor, v ktorej zabodovali a absolvovali množstvo vystúpení.

"S divadlom sme za sedem rokov prejazdili celú Európu krížom-krážom a počas zájazdov sme v partii šiestich kolegov začali vymýšľať skladby, aby sme sa zabavili. Viac-menej zo zábavy sme sa prihlásili aj do súťaže a tam to zafungovalo. Tak sme to rozbehli," hovorí o svojich hudobných skúsenostiach IAN a dodáva: "Skončilo to však celkom rýchlo. Už dva roky po vypuknutí toho posúťažneho šialenstva sme to nevedeli udržať pokope, a tak som ako prvý z toho odišiel."

Práve jarná karanténa a veľká pracovná pauza mu však po desiatich rokoch otvorili priestor rozbehnúť hudobnú kariéru sólovo. "Keď som kolegov oslovil, jediné, čo chceli, bolo počuť pesničku. Po jej vypočutí všetci povedali, že do toho idú. Malo ich byť o jedného viac, ale jeden kolega to deň predtým trochu prehnal na svadbe, a tak nedorazil. Ale zvládli sme to aj bez neho. Bola to super profi robota a s výsledkom som veľmi spokojný. Budem veľmi rád, keď si moja nová skladba a videoklip Štiepim atóm, ale aj ďalšie, ktoré pripravujeme, nájde svojich poslucháčov a divákov. A verím, že už čoskoro ich budeme môcť zahrať aj naživo," povedal na záver Jackuliak.

Pozrite si making of z nakrúcanie videoklipu:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.