Husľový virtuóz Dalibor Karvay a klavirista Daniel Buranovský vystúpia v novembri na troch spoločných koncertoch v Bratislave, Trnave a Košiciach. Predstavia na nich repertoár z nového albumu Souvenirs, ktorý vznikol pri príležitosti udelenia Ceny Ľudovíta Rajtera za rok 2016 Daliborovi Karvayovi.

Návštevníci si na koncertoch vypočujú interpretačne náročné, no súčasne poslucháčsky vďačné virtuózne husľové kompozície, napríklad Meditáciu z opery Thaïs J. Masseneta, Carmen-fantáziu F. Waxmana, Sonátu č. 2 S. Prokofieva, Souvenir L. Kupkoviča alebo Rondo romantico Ľ. Rajtera. Obzvlášť Waxmanova Carmen-fantázia je pre interpretov mimoriadnou výzvou.

"Skladba patrí skutočne medzi technicky najnáročnejšie a veľmi často sa objavuje na súťažiach. Patrí k mojim najobľúbenejším. V roku 2002 som s ňou vyhral Cenu Eurovízie v Berlíne, koncert sa konal v Konzerthause, takže sa mi s ňou spájajú veľmi pozitívne emócie," hovorí huslista Dalibor Karvay. 

Súčasťou koncertu v Primaciálnom paláci v Bratislave bude aj slávnostné odovzdanie Ceny Ľudovíta Rajtera za rok 2016. Po skončení všetkých troch koncertoch bude nasledovať prezentácia nového CD Souvenirs a autogramiáda oboch umelcov.

Koncerty Dalibora Karvaya a Daniela Buranovského:

27. 11. - Bratislava, Primaciálny palác
28. 11. - Trnava, Divadlo Jána Palárika
29. 11. - Košice, Východslovenská galéria

Dalibor Karvay je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského interpretačného umenia. Medzi jeho najvýznamnejšie úspechy patrí víťazstvo na stretnutí mladých hudobníkov v argentínskej Córdobe (1996), cena Eurovízie - Grand Prix Mladý hudobník roka (2002), prvé miesto na Medzinárodnej súťaži Tibora Vargu vo Švajčiarsku (2003) i víťazstvo na súťaži Davida Oistracha v ruskej Moskve (2008). Vo svojom mladom veku spolupracoval slovenský virtuóz s mnohými domácimi i svetovými dirigentmi, hral s významnými orchestrami na pódiách po celom svete. Koncertoval takmer vo všetkých krajinách Európy, v Spojených štátoch amerických, Afrike i Ázii.

Daniel Buranovský koncertoval ako sólista, komorný hudobník i v sprievode orchestra na medzinárodných festivaloch a v koncertných sieňach v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Švédsku, Anglicku, Holandsku, Portugalsku, Poľsku, na Malte, v USA, Mexiku a v Južnej Kórei. Ako vyhľadávaný komorný partner spolupracuje s renomovanými opernými spevákmi a inštrumentálnymi sólistami. Súčasťou jeho profesionálneho pôsobenia sú aj nahrávky pre hudobné vydavateľstvá a rozhlas, prednášky, majstrovské kurzy a členstvá v porotách medzinárodných klavírnych súťaží. 

Cenu Ľudovíta Rajtera iniciovalo Hudobné centrum a udeľuje ju od roku 2006, kedy si hudobná verejnosť pripomínala sté výročie narodenia tejto významnej osobnosti slovenskej hudobnej kultúry. Cenu môže získať mladý koncertný umelec v kategórii spevák, inštrumentalista a dirigent alebo komorné teleso. Laureáta volí odborná porota menovaná riaditeľom Hudobného centra. V minulosti boli touto cenou ocenení  dirigent Juraj Valčuha (2006), huslista Milan Paľa, (2009), kontrabasista Roman Patkoló (2012) a huslista Dalibor Karvay (2016).

Redakciu Hudba.sk informoval Adrián Rajter z Hudobného centra. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Peter Brichta