CD, ktoré má namiesto klasického párstranového bookletu knihu s originálnou poviedkou inšpirovanou pesničkami, nie je celkom bežnou záležitosťou. Skupina Hex si pri novinke dala záležať, aby bol aj krst zaujímavý a nevšedný, preto má album Tebe dvojciferný počet krstných rodičov. Ako sami hovoria, na každú skladbu jeden.

Krstilo sa v utorok večer v kultovej bratislavskej reštaurácii Štefánka. Basgitarista Tomáš "Yxo" Dohňanský si pri tejto príležitosti zaspomínal aj na predchádzajúce netradičné krsty. "Už sme v minulosti krstili na Lomnickom štíte, dokonca nám album pokrstil aj prvý slovenský kozmonaut. Tak sme si tentokrát s chalanmi povedali, že sme tak hrdí na každú jednu pesničku, že si každá zaslúži vlastného krstného rodiča. Keďže je na albume desať piesní a jedna inštrumentálka, tak sme mali krstných desať ľudí a jedného psíka," hovorí s úsmevom.

Na pódiu sa zišli priatelia skupiny Hex z radov kolegov hudobníkov, hercov, ale aj bývalých aj súčasných spolupracovníkov - herci Daniel Dangl, Ady Hajdu, Ján Gordulič, speváčka Emma Drobná, hudobníci Juraj Podmanický z kapely Billy Barman, Lasky zo skupiny Para, autor poviedky Pišta Vandal, prvý manažér kapely a textár Martin Sarvaš, dlhoročný dopravca skupiny Ilja Buran a PR manažérka Nora Krchňáková. Tí všetci kapele zablahoželali k novému albumu a prispeli k naozaj veselému krstu.

krst albumu Tebe skupiny Hex Zdroj: René MikoKrst albumu Tebe - viac fotografií

"Bol by som rád, keby sa Hexáci ešte niekoľkokrát kopli do zadkov a vytvorili niekoľko albumov. Každý jeden album, ktorý nahrali, sa zapísal do histórie slovenskej pop music. Bol by som rád, keby pokračovali ďalej..." vyznal sa herec Dano Dangl. "S Hexákmi sa poznáme už 27 rokov, ono to už je také manželstvo, ktoré vydržalo. Ja som taký ich strýko, ktorý je strašne rád, že sa im darí a že dospeli," prezradil Ady Hajdu. "Som fanúšikom kapely Hex už od 16-tich, kedy som si spieval Maťo a Linda a Dobrý motýľ. Celkovo som bol v živote dvakrát krstným otcom a to dvakrát som pokrstil album Hexu," konštatoval Ján Gordulič.

Speváčka Emma Drobná, ktorá sama len pred týždňom privítala na svete svoj debutový album You Should Know (a tiež mala viac krstných rodičov), sa v úlohe krstnej mamy ocitla prvýkrát. "Je mi veľkou cťou, že ma Hexáci oslovili. Bolo to úžasné, stáť na pódiu po boku všetkých tých ľudí, ktorých si veľmi vážim. Kapelu poznám odmalička, pretože jej hudbu mi púšťala mama, ktorá ju stále počúvala," prezradila.

Pišta Vandal: Nikdy by som nepovedal, že sa tak ponorím do ich hudby

Album Tebe možno pokojne označiť za zberateľský dizajnový kúsok. Súčasťou sú spomínanej "bookletovej" knihy sú fotografie Braňa Šimončíka aj poviedka, v ktorej hrajú hlavnú úlohu pesničky kapely Hex. Jej autorom je Pišta Vandal, známy aj ako spevák skupín ČAD a Vandali, ktoré hrajú omnoho tvrdšiu muziku. Napriek tomu si spoluprácu s pop rockovou stálicou užil.

"Nikdy by som nepovedal, že sa tak ponorím do hudby skupiny Hex. Zvolil som takú stratégiu, že som si nový album púšťal dni a týždne, chodil som s ním v ušiach, študoval som texty a nachádzal aj staré veci. Zrazu z toho vznikol krásny príbeh, príbeh skutočnej lásky. Človek, keď je sám, tak ako keby nebol kompletný. A keď stretne tú druhú legovú skladačku, tak to zacvakne ako puzzle. A takto to zacvaklo pri skladbách na albume a aj pri texte, ktorý som napísal," uviedol hudobník a spisovateľ.

Pišta Vandal, krst albumu Tebe Zdroj: René MikoPišta Vandal je autorom poviedky v booklete albumu Tebe

Skupina Hex nahrala album v legendárnom štúdiu SONO pri Prahe, kde nahrávali aj také hudobné hviezdy ako David Bowie, Living Colour, Glen Hansard, Gipsy Kings, Limp Bizkit, Julian Lennon, Joss Stone, Lucie či Wanastowi Vjecy. Všetky skladby na albume sú dielom zohratej autorskej dvojice  Peter "Ďuďo" Dudák (hudba) a Martin "Fefe" Žúži (texty).

Recenzia: Hex nahral veselo-neveselý album s ľahkosťou sebe vlastnou

"Vždy, keď vychádza nová platňa, som z toho nervózny a všetko všade sledujem. Dá sa povedať, že po vydaní nového albumu vždy začíname nanovo. A ono to tak aj v skutočnosti je, že si vlastne nanovo chceme potvrdiť, že naša tvorba má zmysel," skonštatoval spevák, skladateľ a producent Ďuďo. "Je to pre mňa uzatvorenie jednej epochy. Rozhodli sme sa s chalanmi z kapely, že niečo urobíme a dotiahli sme to do konca. Mám z albumu výborný pocit a teraz sa už teším na reakcie fanúšikov," uzavrel gitarista a textár Fefe.

Na krste albumu nechýbali ani rodinní príslušníci členov kapely a ďalšie známe tváre ako Andrea Zimnányiová a Juraj Burian či čerstvo zvolený bratislavský župan Juraj Droba. Skupina však nezabúda ani na svojich fanúšikov, s ktorými sa stretne už dnes o 17:00 na autogramiáde v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave.

Viac sa o novinkách a aktivitách Hexu dozviete na oficiálnych stránkach www.hex.skwww.facebook.com/HEXOFFICIAL.

Text: Hudba.sk (zdroj citácií: Nora Krchňáková/NK Factory)
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Hex