Dva veľké úspechy v priebehu niekoľkých dní - výhra v súťaži mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch a koncert v pozícii predkapely jednej z najväčších hviezd na jazzovej scéne, americkej speváčky Dianne Reeves - sú pre sympatické duo skvelým vyvrcholením celoročného snaženia. Každému, kto ich videl naživo, musí byť jasné, že ich čaká veľká budúcnosť.

Na džezákoch sa Kristína Mihaľová (spev) a Jakub Šedivý (akustická gitara) predstavili hneď v prvý deň ako druhá z pätice kapiel, ktoré súťažili o priazeň divákov a miestenku na hlavné pódium v ročníku 2020. Už počas koncertu bolo jasné, že budú patriť k favoritom, podobnú atmosféru na B-pódiu Bratislavských jazzových dní nevidno často. Obrovský aplauz pre talentovaných dvadsiatnikov po koncerte doplnili nadšené reakcie návštevníkov v rozhovoroch počas celého festivalu a aj recenzie po jeho skončení. Samotní umelci hodnotia koncert ako jeden zo svojich nakrajších zážitkov.

"Atmosféra na našom súťažnom koncerte na Bratislavských jazzových dňoch bola pre nás neuveriteľná. Hneď od prvej skladby sme cítili obrovskú podporu publika a vôbec sme nečakali také príjemné reakcie na naše vystúpenie, tobôž nie standing ovation na konci, čo nám spravilo neskutočnú radosť. Keď sa vám od plnej sály vnímavých poslucháčov vracia všetka tá energia, ktorú na mieste odovzdávate, tak to dokáže človeka vyburcovať k ešte lepšiemu výkonu. Bol to pre nás jeden z najkrajších koncertných zážitkov tohto roka. Chceli by sme sa veľmi poďakovať, všetkým ľuďom, ktorí nám vyjadrili svoju podporu a prišli, poprípade za nás i hlasovali," hovoria Kristína a Jakub.


Koncert v Istropolise? Ako doma v obývačke

Vzhľadom na reakcie účastníkov koncertu nebolo prekvapením, keď organizátori pár dní po skončení festivalu informovali, že práve toto duo súťaž na Pódiu mladých talentov vyhralo a na budúci rok bude celý program džezákov otvárať na hlavnej scéne. O tom, že dvojici, ktorá sa stretla počas štúdia na prestížnom pražskom Konzervatóriu a VOŠ Jaroslava Ježka, nebude robiť presun na oveľa väčšie pódium žiadny problém, sa mohli už o pár dní neskôr presvedčiť návštevníci koncertu Dianne Reeves v Istropolise. Kristína a Jakub tam totiž 4. novembra vystúpili ako predkapela a od priaznivcov americkej hviezdy si takisto vyslúžili vrelé prijatie.

"Pred koncertom Dianne Reeves sme boli zvedaví, ako nás jej slovenskí fanúšikovia prijmú. Už sme totiž neboli v pozícii jedného zo súťažiacich, ale v situácii, ktorú sme si museli obhájiť, pretože samotná Dianne si nás vybrala ako svojich predskokanov. Mali sme voči tomuto vystúpeniu veľký rešpekt, ale o to viac sme sa tešili z tak výnimočnej šance. Koncert sme si veľmi užili, mali sme výborný zvuk a cítili sme sa i na tak veľkom pódiu pohodlne ako doma v obývačke," zaspomínal si na zatiaľ najväčší koncert dua gitarista Jakub Šedivý.

Nebolo to však prvýkrát, čo sa s Kristínou predstavili pred veľkým menom svetového jazzu. Už v apríli tohto roka predskakovali v Ateliéri Babylon na koncerte basgitarovej legendy Stanleyho Clarkea, rok predtým boli predkapelou holandskej saxofonistky Candy Dulfer a vlani na jeseň spolu s ďalším veľkým slovenským talentom Samuelom Hošekom vystúpili pred americkou a cappella senzáciou Naturally 7.


Intimita a uvoľnenosť ako kľúč k srdciam fanúšikov

Hoci výborný debutový autorský singel Kristíny Mihaľovej s názvom Žena, ktorý vyšiel vo februári tohto roka, bol nahratý viacerými hudobníkmi, koncertovanie vo dvojici im zatiaľ vyhovuje a má úspech aj u poslucháčov. "Napriek tomu, že vystupujeme iba dvaja, mnohokrát dostávame príjemný feedback od ľudí, ktorých oslovuje, ako oni hovoria, intímna a uvoľnená atmosféra našich vystúpení. Ani jeden z nás sa na pódiu za nič neskryje, no zároveň je to pre nás obrovská sloboda tvorenia hudby pred ľuďmi. V tomto smere si obaja pevne dôverujeme a veríme, že sa nám táto pohoda a emócie, ktoré sa snažíme do hudby vkladať, daria preniesť aj na poslucháčov. Snažíme sa, aby naše vystúpenia ľudí oslovili a aby ich zároveň priviedli bližšie k pohľadu na jazz, tak ako ho vnímame my," vysvetľuje hudobník.

Už teraz je isté, že Kristínu a Jakuba budete môcť vidieť budúci rok v októbri na Bratislavských jazzových dňoch, dovtedy však chcú toho ešte veľa stihnúť. "Samozrejme, chystáme album. Veľa našich pôvodných skladieb má momentálne akustickú podobu, no ich štúdiové spracovanie nám poskytuje viac možností ako skladby posúvať kompozične aj farebne na ďaľšiu úroveň. Máme rozpracované skladby, v ktorých budete môcť počuť aj zaujímavých hostí nielen z európskej, ale i americkej scény. Žánrovo chceme zostať verní jazzu a pripravujeme pár zaujímavých aranží známych skladieb tohto žánru. Práca na albume si však vyžaduje veľa času, trpezlivosti a taktiež pár ďaľších šikovných ľudí, ktorí sú ochotní venovať nám a našej práci svoj čas, za čo sme im veľmi vďační," uzatvára Jakub.


Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý patria medzi výrazné mladé osobnosti slovenskej hudobnej scény, čo potvrdili už v roku 2017 víťazstvom v súťaži Nové tváre slovenského jazzu v kategórii Objav roka. Od ukončenia štúdia na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe sa predstavili na pódiách pred svetovými hviezdami ako Candy Dulfer, Stanley Clarke či Dianne Reeves a v októbri 2019 zvíťazili v súťaži Pódia mladých talentov na Bratislavských jazzových dňoch. Taktiež koncertovali v Paríži a na známom jazzovom festivale Jazz à cours et à jardins 2019 v Lyone.

Citácie hudobných publicistov:

Marián Jaslovský v článku pre Aktuality.sk o súťaži Nové tváre slovenského jazzu: "Členovia poroty videli už naozaj všeličo a všelikde, ale všetkým padli sánky o pol metra, keď na pódium vyšlo duo Kristína Mihaľová (spev) a Jakub Šedivý (akustická gitara). V coververziách predviedli esenciálnu muzikalitu a Kristína aj mimoriadne dobrú intonáciu, sugestívne frázovanie a bezchybnú orientáciu v harmóniách, pretože improvizuje s ľahkosťou a šarmom. Zjednodušene povedané, aj na Slovensku máme svoju Gretchen Parlato. Veď sa presvedčte sami. Duo dostalo cenu Objav festivalu a cenu za presvedčivo kompaktný výkon."

Dávid Oláh v článku pre Jazz.sk o koncerte v pozícii predkapely Stanleyho Clarkea: "Musím sa priznať, že som mal zmiešané pocity z toho, že na veľkom pódiu vystúpi takéto komorné zoskupenie. Moje obavy sa však rozplynuli. Toto sympatické duo predviedlo vynikajúci výkon, ktorý všetkých poslucháčov zaujal. Intímny, ale podmanivý hlas Mihaľovej mal pod sebou sebavedomý a citlivý gitarový sprievod, ktorý zvládal pokryť všetky hudobné zložky na veľmi dobrej úrovni. Duo je zohraté a veľmi dobre si rozumie. Ich repertoár bol zložený z originálnej autorskej tvorby, vlastných úprav skladieb aktuálnych mladých hviezd ako Jazzmeia Horn, či Aaron Taylor. Odznel však aj jazzový štandard Jimmyho Rowlesa The Peacocks, ktorý preslávilo duo Stan Getz a Bill Evans. Ide o krásnu a nemierne ťažkú baladu, s ktorou si však Mihaľová a Šedivý výborne poradili. Komornú atmosféru adekvátne dopĺňala hra so svetlami. Práve pri počúvaní tohto štandardu som mal pocit, akoby som bol na koncerte v útulnom jazzovom klube."


Autor: Patrik Marflák (citácie a info: Jakub Šedivý)
Foto: Katarína Bell