Jedna z najväčších kanadských hudobných hviezd uplynulých dvoch dekád Avril Lavigne zverejnila nový singel. Speváčka s imidžom večnej rebelky ním štartuje ďalšiu etapu svojej kariéry, ktorú bude zastrešovať jej nový label – DTA Records. Jeho zakladateľom je Travis Barker, bubeník známy z kapely Blink-182 ale aj z množstva spoluprác.

Muzikant, ktorý oslávil 14. novembra 46. narodeniny, si v aktuálnom singli jeho novej zverenkyne rovno aj zahral. Spolupráca žánrovo príbuzných muzikantov sa javí na prvý pohľad ako dokonalé prepojenie a po vypočutí skladby bude zrejme každému jasné, že to tak aj je.

Obaja pôsobia ako nestarnúci tínedžeri, ktorí majú stále svoje problémy a roky skúseností ich naučili, ako ich preniesť do hudby a prilákať aj nových fanúšikov. Skladba Bite Me napriek svojej energii v sebe nesie trocha nostalgie, pretože pripomína tvorbu 37-ročnej hudobníčky z jej debutovej štúdiovky Let Go (2002). Neuveriteľné, že hity ako Complicated, Sk8er Boi, I'm With You či Losing Grip, ktoré pochádzajú z tejto nahrávky, rotovali v rádiách a televíznych hitparádach pred takmer 20 rokmi.

Bite Me je klasický príklad pop-punkovej vypaľovačky, ktorá milovníkov tohto žánru chytí hneď po prvom vypočutí vďaka overenej dynamike, práci s gitarami a bicími či textu, ktorý odkazuje na nevydarený vzťah. "Netvár sa tak nevinne. Nebola to náhoda. Všetko si to plánoval a teraz je koniec. Takže, čo chceš povedať? Klamal si a ja som v tom hrala. Všetko si to zahodil a je po všetkom. Musíš tomu čeliť. Nezvládli sme to," spieva Avril Lavigne v úvode skladby a neskôr partnerovi odkazuje, že si všetky svoje veci nájde vyhodené pred domom.


Okrem Barkera sa na skladbe podieľali aj hudobný chameleón Mod Sun a gitarista John Feldmann z kapely Goldfinger. Videoklip, ktorý speváčka zverejnila niekoľko hodín po premiére singla, natočila vyhľadávaná režisérka klipov Hannah Lux Davis. Spolupracovali s ňou napríklad Ariana Grande, Demi Lovato, Nicki Minaj, Drake, Miley Cyrus, Jessie J alebo Christina Aguilera.

Vo videu sa nahnevaná blondína s červenými končekmi vlasov chystá do bytu k bývalému partnerovi, pričom spoločnosť jej robia Travis Barker a vtipne vyzerajúca skupinka svalnáčov v baletkovských kostýmoch. S kladivom či motorovou pílou v rukách si dajú do parády nielen nešťastného mladíka, ale aj jeho štýlový byt, v ktorom si zároveň Lavigne zahrala na bieleho Fendera a Barker si tam zase rozložil svoju sadu bicích. Vidieť dvojicu spoločne na jednom "stagei" je pre mnohých určite príjemným prekvapením.

Rovnako to vnímajú aj samotní interpreti. Barker vyhlásil, že sa už nemôže dočkať, až speváčka, ktorú označil za ikonu, vydá pod jeho labelom novú tvorbu. A ona mu slová chvály opätovala. "Vždy som obdivovala Travisa a jeho prácu. Po prvý raz sme spolupracovali pred 15 rokmi na mojom albume The Best Damn Thing a skutočne s radosťou pozorujem, ako sa z neho stal taký producent, akým je. Trávili sme spolu veľa času a písali piesne. Podpísanie zmluvy s jeho labelom DTA vnímam ako perfektný domov pre mňa a moju novú tvorbu. Travis rozumie mojím hudobným víziám, umeleckému tvorivému procesu a tiež mojím cieľom v tomto období kariéry," vyhlásila.

Skladbu Bite Me speváčka vníma ako hymnu o človeku, ktorý pozná svoju cenu, vie, čo si zaslúži a nedá druhú šancu niekomu, kto si ju nezaslúži. Fanúšikovia môžu už len špekulovať, či v novinke naráža aj na vzťahy so svojimi exmanželmi, Deryckom Whibleym z kapely Sum 41 a Chadom Kroegerom z Nickelbacku.

Pieseň už predstavila aj naživo v bielej miestnosti bez okien, a to cez telemost v televíznej The Late Late Show With James Corden, kde v úvode prezradila, že na budúci rok vydá svoj siedmy album. Následne zaspievala pieseň v sprievode trojčlennej kapely, v ktorej opäť sedel za bicími Barker.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Avril Lavigne