Po dvoch singloch s Petrom Lipom (Píseň) a Zdenou Kvaskovou (Čakajúci) vydal Ľubo Burgr 10. novembra celý avizovaný album spoluprác pod názvom Burgr &. Zároveň s ním ponúkol aj tretí videoklip k skladbe Ice, ktorú nahral spolu so svojimi aktuálnymi spoluhráčmi z kultovej kapely Ali Ibn Rachid.


Pieseň Ice bola z celého projektu Burgr & vytvorená ako prvá v čase, kedy ešte album spoluprác ani nebol v pláne. Pôvodne totiž mala vyjsť v podobe samostatného singla. Ako jediná z albumu bola nahraná v súčasnej zostave Ali Ibn Rachid: Ľubo Burgr, Daniel Hurtuk, Jozef Šarišský, Dalibor Burgr a Ján Višňovský. Hudobne odkazuje na ich prvý album, takzvaný "Hokejistický". Text napísal Ľubo Burgr v angličtine, ľahko humorne, no podáva ho spôsobom, aký mu nie je príznačný.

Autorka videoklipu Viera Čákanyová narába s autentickými zábermi z Antarktídy. Zaujímavosťou je, že boli natočené pri realizácii filmov Biela na bielej a Frem. Polárnu krajinu farebne dotvára a zámerne sa nevyhýba nejasným, až rozmazaným nepokojným záberom, ktoré v strihu kontrastujú s vyváženým harmonickým vzdušným vizuálom.


Album Burgr & vychádza dva roky po uvedení albumu Burgr Štrpka, na ktorom pracoval s textami Ivana Štrpku, známeho najmä vďaka spolupráci s Dežom Ursinym. Tento významný slovenský básnik prispel troma textami aj na novú nahrávku, na tej sa však podieľalo aj množstvo ďalších osobností slovenskej hudobnej a umeleckej scény.

Nahrávka a jej koncept vznikali postupne od leta 2021 do jesene tohto roka. Osem piesní bolo nahratých vo vlastnom štúdiu Ľuba Burgra v Bratislave a jedna v Prešove v štúdiu Jozefa Šarišského. Mixu a masteringu sa následne v štúdiu Smile 4U Records ujal Majo Džubák, ktorý sa objavil aj ako spevák/raper v piesni Útržky tanga, spolu so Zuzanou Piussi. Peter Lipa naspieval Píseň, Zdena Kvaskova okrem druhého singla Čakajúci hosťuje aj v ďalšej piesni Odbieham a ako textárka je podpísaná tiež pod skladbou Načúvam ti, hovor.

Skladby Medzi bielou a čiernou a Milenci svetla zas svojím nezameniteľným hlasom dopĺňa Robert Roth. Hudobnú zložku tvoria v zaujímavých variáciách (v každej skladbe iná) hudobníci ako gitarista Daniel Hurtuk, ktorý je dlhodobým súputníkom Ľuba Burgra, Juraj Bartoš, Matúš Jakabčic, Miroslav Tóth, Ján Višňovský, Jozef Šarišský a Dalibor Burgr. Túto zostavu zaujímavo dopĺňajú Rentip a DJ Spinhandz. Booklet vytvorila Barbora Šajgalíková. Zvolila čistý konceptuálny štýl v podobe oranžového nejasného kruhu na bielom poli. 

V digitálnej verzii je album dostupný od 10. novembra na Bandcampe a na vlna@vlna.sk je možné predobjednať si LP platňu vo zvýhodnenej cene, ktorá vyjde v decembri tohto roka vo vydavateľstve VLNA Records.



Album Burgr & je citlivý a hravý, no zároveň drzý, mrazivý a priamy, s razantnou rytmikou, ktor8 poslucháča vtiahne a nenechá nikoho ľahostajným. Z hľadiska textov je rozmanitý, nejednoznačný, s prvkami abstrakcie a navádza k rôznorodej obrazotvornosti. Počúvanie nahrávky je pri niektorých piesňach trochu náročnejšie vďaka viacvrstevnosti hudobných liniek zúčastnených nástrojov, ktoré spolu surealisticky vytvárajú fungujúci celok.

Ľubo Burgr morfuje pod vplyvom odlišných charakterov persón vstupujúcich do procesu tvorby a necháva sa im v piesňach prejaviť, čo vplýva tiež na farebnosť jednotlivých skladieb. Zároveň však má celý proces pevne v rukách a s prehľadom koordinuje kreovanie, ktorého výsledok poteší najmä náročnejšieho poslucháča. Na albume sa s avantgardným prístupom k tvorbe miesia štýly ako jazz, rock, elektronická hudba či rap... Burgr v tom celom dokonale lavíruje a prepája jednotlivé prvky. Tento album je vynikajúcou exhibíciou toho, čo dokážu všetci zúčastnení a tiež zaujímavým experimentom Ľuba Burgra, ktorý sa prejavil vo viacerých polohách, no aj tak znie nezameniteľne.



Svoje dojmy z počúvania zhrnula Bibiána Grebeňová Šedivá (New Model Radio) nasledovne:

"Tie večery, keď sa leží a vníma oddych. Keď sa míňa deň pekný, ale bolo nejak príliš veľa komunikácie. Alebo bol náročný a chýba sila na čokoľvek, okrem otočenia platne. Vtedy prichádza chuť si pustiť niečo pre seba. Nazvime to napríklad - hlbšie? Hudbu od niekoho, kto má dar v hudobných farbách vyjadriť emócie vo vyzretej i hravej forme. Na albume Burgr & nájdeme všetky Ľubove doterajšie polohy, divadelnú, "požoňskú", "rašidovskú", a tiež výpady do elektroniky, ktorá mu pristane. Spevy v mnohovrstvových textoch a Hurtukova gitara čistia hlavu od myšlienok. Potešili ma spolupráce so Zdenou Kvaskovou, Rentipom aj Robertom Rothom a Petrom Lipom. Burgr tentokrát vykukol ladný aj drzý, poetický aj pesničkový, dovoľuje si na poslucháča a posúva hranice. Názov obsahuje znak "&", snáď (keď ho vyslovíme) tento "end" je začiatkom takýchto širších spoluprác. Pri počúvaní Burgr &, mi stále beží na pozadí myšlienka, že tento album by bavil Toma Waitsa a Henryho Rollinsa. Mne aktuálne spríjemňuje tuto jeseň a zimu, treba skúsiť na slúchadlá."

Zoznam skladieb na pripravovanej LP verzii albumu Burgr &:

Strana A:
1. Píseň
2. Útržky tanga
3. Odbieham
4. Načúvam ti, hovor

Strana B:
5. Medzi bielou a čiernou
6. Nálety včiel
7. Ice
8. Čakajúci
9. Milenci svetla

Hudba: Ľubo Burgr 
Texty: Ivan Štrpka (2, 5, 9), Zdena Kvaskova (3, 4, 8), Ľubo Burgr (6, 7), Jaroslav Seifert (1) 
Spev: Ľubo Burgr (1, 3, 4 - 9), Peter Lipa (1), Zdena Kvaskova (3, 8), Zuzana Piussi (2), Robert Roth (5, 9), Majo Džubák (2) 
Nahral: Ľubo Burgr 
Gitara: Daniel Hurtuk (1 - 9), Matúš Jakabčic (1, 6) 
Saxofón: Ján Višňovský (7), Miroslav Tóth (2)
Moog: Jozef Šarišský (7) 
Trúbka: Juraj Bartoš (3) 
Bicie: Dalibor Burgr (1, 7) 
Scratch: DJ Spinhandz (2, 3, 6) 
Aditional beats: Rentip (2, 3, 5, 6) 
Mix & mastering: Majo Džubák
Nahrané: Home studio Ľubo Burgr (1 - 6, 8 a 9), Jozef Šarišský (7)

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Vlna Records Katarína Pirháčová. Správu sme upravili a doplnili.