Členovia americkej kapely Green Day sa zhostia úlohy producentov pripravovaného hudobného dokumentu Turn It Around: The Story of East Bay Punk. Projekt sa zameria na punk-rockovú scénu v severnej Kalifornii, ktorá sa tam začala formovať na konci 70. rokov minulého storočia.

Film Turn It Around: The Story of East Bay Punk by mal mať premiéru na budúci rok. Spolu s kapelou Green Day, ktorá sa v snímke aj ukáže, sa o produkciu postará jej manažér Pat Magnarella. Okrem skupiny, ktorá sa celosvetovo preslávila v 90-tych rokoch, sa vo filme predstavia aj kapela Rancid, Fat Mike z formácie NOFX, Davey Havok z AFI, Jello Biafra a East Bay Ray zo skupiny Dead Kennedys a ďalší.

Green Day vznikli roku 1986 v Kalifornii. Krátko na to sa im podarilo získať nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Lookout! Records a ponúkli EP nahrávku 1,000 Hours (1989) a album 39/Smooth (1990). V roku 1990 skupinu opustil Al Sobrante a za bicími ho nahradil Tré Cool, ktorý debutoval na druhej štúdiovke Kerplunk (1992).

Prelomovým bol album Dookie (1994), z ktorého pochádzajú single ako Basket Case alebo When I Come Around. Nasledovali albumy Insomniac (1995), Nimrod (1997) a Warning (2000) a na ďalší level popularity sa kapela posunula nahrávkami American Idiot (2004) a 21st Century Breakdown (2009). V roku 2012 vydali albumovú trilógiu Uno! - Dos! - Tré! a tento rok vyšla ich nahrávka Revolution Radio (2016). Na konte majú napríklad päť cien Grammy. Vlani v apríli ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Vypočujte si nový album Revolution Radio:



Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Frank Maddocks

Súvisiaci interpreti: Green Day