Slovenská elektropopová kapela Purist dnes vydáva svoje nové EP Lingers. Ide v poradí už o tretiu štúdiovku tejto slovenskej kapely. Po úspešnom debutovom albume Colorful Noise, ktorý bratislavská štvorica nahrávala v kodaňských Redbull Studios, sa formácia rozhodla prísť s novým materiálom presne na druhé výročie vydania debutu.

Kapela počas uplynulých dvoch rokov prešla personálnou zmenou, bývalého bubeníka Liama Whybrow vystriedal Maxim Ramacsay a Purist doplnil Martin Zaujec známy z Fresh Out Of The Bus. Po úspešnom turné v roku 2016 s kapelou Bad Karma Boy sa elektropopové kvarteto rozhodlo v roku 2017 vynechať viacero koncertov a sustrediť sa na produkciu nových skladieb. Čerstvý materiál je podľa frontmana Juraja Petáka viacej osobnejší a odzrkadľuje aj vzťahy v kapele, ktoré podľa jeho vlastných slov neboli najlepšie.

"Všetky kapely prechádzajú vývojom, ktorý ovplyvní medziľudské vzťahy. Ani medzi nami s Alanom (spoluzakladateľ Purist, pozn. red.) to nebolo začiatkom roka najideálnejšie, ale hudba nás opať spojila a výsledkom je nové EP Lingers", vysvetľuje kapela. EP obsahuje päť skladieb: Close, Us, Tangle, Timelapse Closer. Prvým singlom z EP bola pieseň Timelapse ešte začiatkom roku 2017 a nasledoval ju singel Us s videoklipom od režiséra a fotografa Lousyho Aubera. 


"Spoločne s Lousym sme sa rozprávali už dávnejšie, že ho oslovila naša hudba a zas nám sa páči jeho vizuál a tvorba takže sme nechali na Lousym, ktorá skladba ho najviac osloví a k nej spraví klip. Singel Us na nás pôsobil veľmi letnou, večernou, atmosférou a hlavne sme ho chceli zasadiť do prostredia, v ktorom sme vyrastali, čiže v Bratislave. Na spoločnom stretnutí s Lousym, keď sme rozoberali koncept klipu, nám vbehol do rozhovoru Alex - veľmi známa bratislavská postavička preháňajúca sa ulicami Starého Mesta na bicykli, pričom na ňom robí akrobaciu. Vtedy sme s Lousym vedeli, o čom klip bude," dopĺňajú informácie členovia skupiny Purist.

Najaktuálnejším singlom je Tangle a fanúšikovia ho nájdu aj na kompilácii Ostrov hudby 2. Výber obsahuje dokopy 18 skladieb od 18 slovenských interpretov s exportným potenciálom.



Popri digitálnej forme Purist plánujú aj fyzickú verziu v podobe platne. "Vždy sme túžili s Alanom vydať platňu. Žiaľ, pri Colourful Noise sa nám to nepodarilo, preto sme sa dohodli, že pri novej hudbe sa sústredíme hlavne na vydanie vinylu. Keďže nie sme pod žiadným labelom a hudbu si vydávame sami, je to pre nás zložitejšie, ale chceme si sami splniť svoj sen a vydať Purist aj na platni," hovorí Juraj Peták.

Okrem dátumu vydania EP sa štvorica nevie dočkať aj januárových koncertov podporujúcich vydanie vinylu. "Zatiaľ sú dohodnuté dva release koncerty - 26. januára v Bratislave a 27. januára v Prešove. Riešime aj dátumy v Čechách, takže v skratke chceme absolvovať také veľmi malé turné začiatkom roka, ktoré prinesie Lingers aj na východ a západ Slovenska, do Čiech, zatiaľ čo na jar absolvujeme turnéa v lete festivaly," dodáva Alan Prekop.


Informácie Hudba.sk poskytla skupina Purist. Viac nájdete na facebookovej stránke interpreta.

Foto: archív skupiny

Súvisiaci interpreti: Purist