Po úspešnom boji so silnými depresiami, ktoré sa stali hnacím motorom jeho posledných dvoch albumov, sa Chris Corner aka IAMX vracia v novom štúdiovom albume Alive in New Light. Jeho vydanie umelec stanovil na 2. február budúceho roka. Očakávaný album sám označuje ako "kinematografickú oslavu svojho oslobodenia od démonov, ktorí ho dlho trápili".

Podľa slov Chrisa Cornera zachytáva Alive in New Light "závratnú fázu metamorfózy, keď už viac nie ste tým, kým ste boli, no zároveň ešte nie ste naplno tým, kým sa stávate". Album opisuje ako svoje poďakovanie fanúšikom, a zároveň ako pozvánku do novej fázy projektu IAMX's – do fázy intoxikačnej cesty sebaobjavovania.


V štyroch skladbách albumu hosťuje autorova spriaznená duša, uznávaná tattoo a makeup artistka či hudobníčka Kat Von D. O spolupráci hovorí: "Pokojne by sme si mohli vymeniť šatníky a celý náš makeup a nikto by nespozoroval žiadny rozdiel. Obaja tvoríme, nie pretože chceme, ale pretože musíme." IAMX súhlasí, opisujúc kreatívny proces ako mučivý a oslobodzujúci zároveň.

"Tento album je o spájaní a je veľká bolesť urobiť to prostredníctvom albumu. Vždy, keď to robím, som vyčerpaný, ale je to impulz, ktorý nemôžem a neviem zastaviť. Keď sa vypíšete zo svojej bolesti, prichádza úľava. Šťastie je ako nejaká zručnosť. A ja som najšťastnejší, keď aktivujem schopnosti, ktoré ma udržiavajú v rovnováhe."

S novou nahrávkou prinesie tiež kolekciu eroticky ladeného merchu inšpirovanú obalom nového CD z dielne dizajnéra Ryana Clarka z amerického grafického štúdia Invisible Creature. V čerstvom materiáli možno nájsť aj skladbu Mile Deep Hollow, ktorá bola predstavená v americkom televíznom seriáli Vražedné práva (z angl. How To Get Away With Murder) ako 15. skladba IAMX v seriáli televíznej stanice ABC.

Na fanúšikov čaká elektro-funk aj politika

Nahraný, naspievaný a zmixovaný v obytnom prívese s výhľadom na hory v kalifornskej púšti, disk obsahuje deväť úderných skladieb, ktorým dodávajú Cornerove typické výrazné vokály grandióznosť a silu. "Púšť má tzv. biely hluk. Môžete sa doslova stratiť  v detailoch produkovania a mixovania; je to jednoducho ticho."

IAMX - Alive In New Light Zdroj: Album artworkObal novej nahrávky od IAMX

Album otvára skladba Stardust s dynamickým groovom pripomínajúcim Personal Jesus od Depeche Mode. Názov nasledujúcej piesne našepkáva, že prichádza hudobná meditácia, ktorá je hymnou o vstávaní z popola. Staccatový rytmus v kúsku Break the Chain zdôrazňuje Cornerovu potrebu návratu k smutným, plačlivým textom i vokálom. Body Politics prináša jednoduchý elektro-funkový groove so zápalom na štýl Nine Inch Nails. "Je to o snahe uspokojiť klub, stratiť sám seba v rytme a pohanstve, v základných primitívnych pudoch, ktoré prichádzajú bez hlbšieho posolstva či odkazu," dodáva Corner.

Exit je ozvenou Björk a jej kubistického baladického básnictva s pulzujúcim beatom. Stalker prenesie poslucháča do exotického, lákavého a záhadného paralelného sveta lásky a posadnutosti. Big Man sa zamýšľa nad našou súčasnou bezútešnou politikou s desivou cirkusovou zvukovou paletou, ktorá by sa cítila ako doma vo filme Tima Burtona. Mile Deep Hollow je napriek svojim temným a zlovestným tónom hudobným vyjadrením vďačnosti. The Power and the Glory, odkaz na modlitbu Otčenáš, uzatvára album, spaľuje minulosť a sadí semeno nádeje do budúcnosti.


Transformácia a jej jadro je chaos, ale zároveň môže byť nadzmyslovou a teatrálnou katarziou. Februárovou štúdiovkou IAMX skúma komplexnosť tejto premeny prostredníctvom zvuku, vizuálneho umenia, makeupu, a intímneho merchandisingu spoločne so svojimi divokými fanúšikmi a s novými priaznivcami, ktorí sa nechajú zviesť. Jedni i druhí zažijú IAMX v jeho teatrálnej kráse na európskom turné vo februári a marci, zatiaľ čo v USA či Kanade v apríli a máji. Rokuje sa aj o vystúpení na Slovensku, IAMX sa k nám vracia pravidelne, snáď fanúšikov poteší i v roku 2018.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriana Čahojová z agentúry Soul for Show.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: IAMX